Dalsjön i Srinagar renas upp inför säsongen

Kashmirs myndighet för sjöar och vattenvägar (LAWDA) har nyligen startat arbetet med att rensa upp och städa den berömda Dalsjön i Srinagar. Detta för att stå redo för den kommande turistsäsongen, som förhoppningsvis kommer locka många indiska besökare då den internationella turismen ännu inte startat.

Introducerar maskiner samt hundratals arbetare

I sitt arbete med att rensa upp vattenytan på den berömda sjön och turistdestinationen har man satt maskiner i drift. Stora grundgående båtar med skovelhjul i fören sorterar ut sopor och sjögräs medan vattnet lätt rinner tillbaka i sjön igen. Dessutom har man gett arbete åt hundratals lokalbor som ska hjälpa till att få sjön i skinande skick igen. 

Sjuåring har städat sjön i två år

Att myndigheterna nu kliver in och tar hårdtag i städningen kommer Kanske efter att en sjuårig flicka från Srinagar plötsligt uppmärksammats i en indisk skolbok. Jannat, som flickan heter, har nämligen länge sett problem med nedskräpningen och helt enkelt tagit tag i saken med egna händer.

Inte första gången

Det är tydligt att myndigheterna och Jannat kämpar mot strömmen. Det var inte mer än 8 månader sedan den förra kampanjen för en ren Dal-sjö pågick och maskinerna sattes i användning. Men hoppet står nu till att så många i lokalbefolkningen fått sysselsättning med att hålla sjön ren.

I filmklippet nedan kan man se hur maskinen sätts i arbete

Läs mer

Vill du läsa mer om Jammu & Kashmir har vi information och bilder i vår resguide här!

Foto av Eshani MathurUnsplash