Holi

Holi är färgernas festival, där ingen går säker för det färgade pudret (gulal) som är uppblandat med vatten.

Holi-firande

 Holi är från början en festival för god skörd och fertilitet för landskapet men firas nu mest symboliskt i åminnelse av en legend ur den hinduiska mytologin. Myten berättar om en förmäten kung som tar illa vid sig när sonen Prahlada tillber Vishnu. Kungen försöker döda sonen flera gånger men misslyckas varje gång. Till slut sitter kungens syster Holika, som sägs vara immun mot eld, med pojken i en stor eldbrasa. Pojken lyckas emmellertid fly oskadd medan hans faster bränns till döds. Detta är anledningen till de eldar som tänds vid den här tiden.

Den här livliga festivalen knyts också samman med den odödliga kärleken mellan Krishna och Radha. Härav är Holi spridd över 16 dagar i Vrindavan och i Mathura, de två städer som Krishna kände stor tillhörighet till.

Holi firas inte bara med färgat vatten och eldar utan också med stora processioner ackompanjerade av folksånger, danser och en allmän känsla av lössläppt livsglädje.

Holika bränns kvällen innan holi.

Festivaldatum: 
2020-03-09
2021-03-28
Bildgalleri
Holi

Holi

Holi

Holi

Holi

Holi

Holika

Holika

Holika

Holika

Holika

Holika

Holi

Holi

Holika

Holika

Holika

Holika

Holi

Holi

Holi

Holi

Holi

Holi

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu