Vasant Panchami

Vasant Panchami, även kallad Basanta Panchami och Shree Panchami, är en hinduisk festival som firas i gudinnan Saraswatis ära. Saraswati gudinnan av kunskap, musik och konst firas varje år den femte dagen (Panchami) i den indiska månaden Magh (januari-februari).

Traditionellt under denna festival får barnen lära sig att skriva sina första ord och de flesta läroanstalter anordna särskilda böner för Saraswati. Den gula färgen spelar också en mycket viktig roll i denna festival och människor i allmänhet bär gärna gula kläder. Även Saraswati dyrkas klädd i gult och i många hem serveras gult godis och gult ris.

Vasant Panchami är en festival att avnjuta med stor glädje och entusiasm och kanske en gnutta hopp om att kylan i norra Indien nu ska släpppa.

Festivalen firas stort i Punjab och i norr, då senapsfröet är moget.

 

 

Festivaldatum: 
2020-01-29
2021-02-16

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu