Guru Nanak Jayanti

Gurpurab, även känd som Guru Nanak Jayanti, är födelsedagen för den första sikhiska gurun, Guru Nanak, och en av de heligaste festivaler för Sikher. Bortsett från sikher så firar en del hinduer, Nanakpanthi och andra anhängare av Guru Nanak även denna festival. Ordet Jayanti betyder födelsedag i punjabi, hindi och andra indo-ariska språk. Sikh Guru's födelsedagar kallas Gurpurab.

Festligheterna i den sikhiska religionen kretsar kring årsdagarna av de 10 sikhiska Gurus. Sina födelsedagar, så kallade Gurpurabs, är tillfällen för fest och bön bland sikher.

Guru Nanak Dev Ji (första Gurun, grundare av sikhismen) föddes år 1469 i Rai-Bhoi-di Talwandi i  Shekhupura distriktet i Pakistan, nu Nankana Sahib. Födelsedag Guru Nanak Sahib faller på Kartik Poornima, dvs dagen för fullmånen i månaden Kartik. I den gregorianska kalendern, faller födelsedag Guru Nanak vanligtvis i november månad, men datum varierar från år till år, baserat på traditionella datum för den indiska kalendern.

Festivaldatum: 
2019-11-12
2020-11-30
2021-11-19

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu