Makar Sankrant

Huvudritual
Makara Sankranti är en festival som firas över nästan hela Indien och anses av många vara den viktigaste festivalen under hela året.

Folk i allmänhet tar renande bad och besöker tempel. I enlighet med solens, solgudens, rörelse (som börjar sin resa från södra hemisfären till den norra) blir dagarna längre och varmare från och med denna dag, därför firas också Solguden som en stor välgörare. Ordet Makar betyder också stjärntecknet Stenbocken på hindi och det är just under denna dag solen går in i just det stjärntecknet.

Skördefirande
Makar Sankrat är också en stor skördefestival och markerar böjan på skördesäsongen.

Det finns fler sätt att fira festivalen än det finns delstater i Indien men, gemensamt för hela Indien brukar vara renande bad och konsumtion av sötsaker och värmande mat. Det är inte ovanligt att man besöker sina grannar för att bjuda på Laddhus (en sorts sötsak som är populär under olika festivaler.

I vissa delar av Indien, främst de västra delarna med delstaterna Gujarat och Rajasthan är det här en dag att flyga drake. Högt över hustaken virvlar de färgglada drakarna fram och hamnar inte helt sällan i kamper mellan varandra.