Hariyali Teej

Denna dag innebär startskottet för monsunsäsongen och är en symbol för lycka, välstånd och kärlek. Hariyali Teej är främst relaterad till grönska och en god skörd, och kvinnor och barn bär gröna kläder och armband. Tusentals anhängare samlas blandannat i det gamla "Banke Bihari"-templet i Vrindavan, som ligger i Uttar Pradesh för att tillbe Herren Krishna och Radha. I tämplet hälls heligt vatten över de hängivna som ett välkomnande.

I Jaipur tex så brukar lokalbefolkningen återskapa det ögonblick Parvati lämnade hennes föräldrars hus för att gifta sig med Shiva - detta med en livlig gatuprocession. Bilder av Parvati är klädda i nya kläder och smycken paradar stolt, eskorterade av elefanter, kameler och hästdragna vagnar.

Hariyali Teej är främst för att fira för ett överflöd av grönska och god skörd. Kvinnor bär gröna kläder som lehangas, och sarees. De bär grönt armband och smyckar sina händer med vackra mehandi-mönster. Kvinnor, både gifta och ogifta, njuter av feststämningen genom att gunga på prydda gungor och sjunga sånger om månaden Sawan. Olika läckra maträtter tillagas som njuts av alla i familjen.

I Gujarat, så kan det även dansas speciella Garba-danser. Kvinnor, i sina traditionella kläder, bära krukor på sina huvuden och dansar och sjunger sånger som berömmer gudinnan Parvati.

Dagen  innan Hariyali Teej, firar kvinnorna nått som kallas "Sindhare". Det är en stor dag för nygifta brudar. På hennes första "Sindhara" efter äktenskapet är det brukligt att ta emot kläder och smycken från sin svärmor. På Hariyali Teej, så samlas även kvinnor till en gudstjänst för månen.