Ganga Dussehra

Ganga Dussehra är festivalen där hela tio dagar tillägnas den heliga floden Ganga, som vördas av hinduer som både moder samt gudinna. Den firas de första tio dagarna i månaden Jyeshtha i hinduiska kalendern.

Böner till Ganges

Platser som Rishikesh, Haridwar, Garh-Mukteswar, Prayag, Varanasi mm där Ganges flyter, håller särskild stor betydelse denna dag. Anhängare flockas till dessa platser vid just detta tillfällt och går ner till stranden av Ganges, för att beröra vattnet, offra blommor och bada i det och ta med lite hem av floden.

Offergåva till Ganges

Vid Allahabad, rinner Ganga tillsammans med floden Yamuna och den mytomspunna floden Saraswati. Sammanflödet av floderna, som kallas Prayag, anses vara en av de heligaste platserna på jorden.
Ganga, som är den största av de heliga floderna i Indien, har varit helig för hinduer från den episka eran. Hon är modern som tvättar bort alla mänsklighetens synder. Vattnet från Ganga dyrkas i slutna behållare i många hem i Indien.

Festivaldatum: 
2019-06-12
2020-06-01
2021-06-20

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu