Bodhi Day

Bodhi Day (även känd som Bodhi på sanskrit eller Pali) är dagen då man firar den historiska Buddha/Siddharta Gotamas upplysning och att han fann roten till allt lidande efter att ha suttit och mediterat under ett Pipal-träd. När Siddharta fick sin upplysning blev han Buddha, eller "den väckta", äntligen hittade han de svar han sökte och upplevde Nirvana.

Bodhi-dagen, dagen av upplysning, kan firas på många sätt. För buddhististen är det en minnesdag med meditation och eftertanke, ungefär som den kristna firandet av Jesu födelse den 25 december.

I buddhistiska hem, ser du ibland ett fiskusträd av släktet Ficus religiosa. Början på Bodhi-dagen, är dessa träd dekorerade med flerfärgade lampor, uppträdda med pärlor, för att symbolisera hur allt förenas. De är upphängda med tre glänsande ornament för att representera de Tre Juvelerna - Buddha, Dharma och Sangha.

En måltid med ris och mjölk är betydande på denna dag. Enligt den buddhistiska legenden, erbjöd Sujata detta till Buddha vid hans uppvaknande för att hjälpa honom återfå styrka.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu