Jantar Mantar

Faktaruta
Öppettider

9:00 till 16:30

Entré
Utlänningar: 200 Rs (studenter 100 Rs) Indier: 50 Rs (studenter 15)
Kamera
Fritt
Videokamera
Fritt
Världsarv
Ja

Jantar Mantar heter det arkitektoniska astronomiska ställe som ligger mitt i den rosa staden Jaipur. Även om Jantar Mantar kanske ser mer ut som en gigantisk lekpark eller en modern konstutställning, så är det, det största och bäst bevarade Observatoriet i Indien idag. När man går runt och besöker Jantar Mantar är det ganska fascinerande att se hur mycket astronomi de faktiskt kände till på den tiden när det blev byggt.

Jantar Mantar byggdes av Maharaja Sawai Jai Singh II år 1728. Det var under samma tid som han flyttade den dåtida staden Amber till det som vi idag kallar Jaipur. När Maharajan byggde upp sin nya stad ville han ha en plats just för astronomi och astrologi då hans intresse var mycket stort just för detta. Så vad passade bättre än att ha det just bredvid sitt Palats? Och det är just på den platsen vi finner Jantar Mantar idag.

Att bygga Jantar Mantar och få det korrekt hade tagit en del övning av Maharaja Sawai Jai Singh II. Jantar Mantar vi ser i Jaipur är det sista av 5 liknande konstruktioner han uppfört i landet och Jantar Mantar i Jaipur är därför också mer utarbetat än de övriga och faktiskt än idag helt fungerande.

De andra Jantar Mantar i Indien finner du i Delhi, Mathura, Varanasi och Ujjain.

Namnet Jantar Mantar beskriver exakt det som man kan se på platsen. Om man översätter namnet så betyder det ordagrant beräkningsinstrument (Jantar, instrument och Mantar, beräkning). De olika räkneinstrumenten är byggda från lokal sten och marmor. Varje instrument bär en astronomisk skala, i allmänhet markerade på innerfoder av marmor. Det finns även ett fåtal instrument som är gjorda av brons, även de utomordentligt noggrant gjorda.

Observatoriet består av totalt fjorton stora geometriska enheter för att mäta tid, förutsäga solförmörkelser, spårning av stjärnor, instrument för att spåra jordens bana runt solen, utforska deklinationer av planeter och om fastställande av himmelska höjder och relaterade efemerider. Var och ett är fasta och "fokuserade" verktyg.

Laghu Samrat Yantra (Lilla soluret), detta instrument byggdes för att kunna se tiden. En vacker byggnation som är byggd som i en halvmåne och delas av en vägg i mitten. Vänstersidan av instrumentet visar förmiddag och högersidan visar eftermiddag. Med hjälp av skuggan som bildas av mittenväggen kan man avläsa tiden på de fint skulpterade marmorblocken. Laghu Samrat Yantra kan ge dig exakt tid på sånär 20 sek.

Samrat Yantra (Stora soluret), är ett av de riktigt imponerade instrumenten som du finner i Jaipurs Jantar Mantar, det är det största instrumentet på området och har en ståtlig höjd på 27 meter. Samrat Yantra i Jaipurs Jantar Mantar är även det största soluret i världen. Samrat Yantra byggdes efter det att Maharaja Sawai Jai Singh II hade byggt klart Laghu Samrat Yantra (det lilla soluret), då han inte var riktigt nöjd med att Laghu Samrat Yantra bara kunde ge en exakthet på 20 sek. Maharadjan ville ha någon som var ännu mer exakt och byggde då just Samrat Yantra som blev 10 gånger större än det lilla och gav en noggrannhet på 2 sekunder!

Jai Prakash Yantra, även känd som spegeln av himlarna, finner man även här vid Jantar Mantar i Jaipur. Jai Prakash är två skålformade instrumentet som tillsammans har komplimenterande ytor så att de fungerar som ett avläsningsinstrument. De två halvorna är nersjunkna i marken som ett halvklot uppdelat på två. För att läsa av något på de vackra marmorytorna finner man en uppsänd metallplatta med ett litet hål i mitten över instrumentet. Det sägs att det var Maharadjan själv som uppfann detta instrument. Anledningen till att man delat upp halvklotet i två delar är att man lätt skulle kunna gå nere i instrumentet och se skuggan från metallbiten klarare, men egentligen ska man se de två delarna som en. På grund av att instrumentet delades upp i två delar kan man läsa ut jämna timmar på ena instrumentet och ojämna timmar vid det andra, detta just för att skuggan inte kommer falla på något marmorblock hälften av tiden i instrumenten.

Kapala Yantra är den tidiga versionen av Jai Prakash. Det är bygg i ett helt halvklot vilket gjorde det jobbigare att studera.

Ram Yantra är ett instrument som används för att ange höjd och azimut eller deklination av himlakroppar. Instrumentet består av ett par kompletterande cylindrar som används för att mäta höjd och azimut av himmelska objekt såsom stjärnor. I centrum av varje cylinder finns en stav som har samma höjd som cylinderns radie. Under dagen kastar staven en skugga som kan användas för att bestämma läget för solen. På natten kan himlakroppar vara siktade över toppen av staven, och deras positioner kan läsas från skalangivningen som finns i golvet och på väggarna. Det finns två identiska Ram Yantra i Jantar Mantar Jaipur.

Rashivalaya Yantra är svårt att missa när man befinner sig vid Jantar Mantar för ett besök. Det är hela tolv solur som var och en representerar de tolv olika stjärntecknen (Zodiaks). Med hjälp av Jai Prakash Yantra så kan man på dessa olika instrument studera, läsa av och färdigställa horoskop.

Det finns många flera olika instrument vid Jantar Mantar och det kan ta sin lilla tid att besöka. Av de andra finner du bland annat Dhruva Yantra, Narivalaya Yantra, Unnatansha Yantra (Unnsyhsmsa Yantra), Raj Yantra, chakra Yantra.

Observatoriet är idag en populär turistattraktion, men det finns fortfarande en del lokala astronomer som använder platsen för att förutspå vädret för jordbrukare, även om deras auktoritet blir alltmer ifrågasatt. Studenter i astronomi och vedisk astrologi tar en del av sina lektioner på observatoriet.

Plats Sortera fallande
Delstat
Stad Världsarv
Ajantagrottorna Maharashtra Ja
Bhimbetka (Bhimbetka rock shelters) Madhya Pradesh Ja
Champaner-Pavagadhs arkeologiska park Gujarat Ja
Chhatrapati Shivajistationen (Chhatrapati Shivaji Terminus) Maharashtra Ja
Darjeeling Himalayan Railway Västbengalen Ja
Elephanta Caves Maharashtra Ja
Elloragrottorna Maharashtra Ja
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh Ja
Great Living Chola Temples Tamil Nadu Ja
Humayun's Tomb Delhi Ja
Jantar Mantar Rajasthan Ja
Kalka-Shimla Railway Himachal Pradesh Ja
Kaziranga Nationalpark Saknas Ja
Keoladeo Ghana Nationalpark (Bharatpur fågelreservat) Rajasthan Ja
Khajuraho och dess erotiska tempel Madhya Pradesh Ja
Kyrkor och kloster i Goa Goa Ja
Mahabodhis Tempelbyggnader Bihar Ja
Manas Nationalpark Assam Ja
Nilgiri Mountain Railway Saknas Ja
Qutub Minar Delhi Ja
Rajasthans bergsfort ”Hill Forts of Rajasthan” Rajasthan Ja
Röda fortet eller Red Fort (Lal Qila) Delhi Ja
Ruinerna i Hampi (Vijaynagar) Karnataka Ja
Sanchi Madhya Pradesh Ja
Soltemplet i Konark (Svarta Pagoden) Orissa Ja
Strandtemplen i Mahabalipuram Tamil Nadu Ja
Sundarbans Nationalpark, världsarvet Västbengalen Ja
Taj Mahal Uttar Pradesh Ja
Tempelgruppen i Pattadakal Karnataka Ja
Valley of Flowers Nationalpark Uttarakhand Ja