Åtta stränder i Indien får Blå flagg-certifikat

Åtta stränder i fem delstater har fått certifikatet “Blue Flag”, detta efter att ha nominerats av den indiska regeringen. Blå Flagg-certifikatet tilldelas av en internationell jury bestående av flera olika miljögrupper.

Åtta stränder i Indien med blåflaggscertifikat

De stränder som tilldelats Blå Flagg i Indien är:

Shivrajpur i Dwarka, Gujarat
Ghoghla i Diu
Kasarkod och Padubidri i Karnataka
Kappad i Kerala
Rushikonda (AP)
Golden i Puri, Odisha
Radhanagar på ögruppen Andamanerna och Nicobarerna

Dessutom tilldelades Indien tredje pris kategorin “International Best Practices” i föroreningskontroll i kustregioner. 

"Det är en enastående bedrift med tanke på att ingen" BLÅ FLAGG "-nation någonsin har tilldelats för åtta stränder i ett enda försök, säger unionens minister för miljö, skog och klimatförändring Prakash Javadekar i ett twittermeddelande och tillägger" detta är också en globalt erkännande av Indiens insatser för bevarande och hållbar utveckling ”.

Blå Flagg
Logo för Blue Flag / Blå Flagg

Indien - Unika i Asien

Prakash Javadekar twittrar också att Indien är det första landet i Asien/Stillahavsområdet som uppnått denna prestation på två år. De andra asiatiska länderna som tilldelats Blå Flagg-certifikat är Japan, Sydkorea och Förenade Arabemiraten. Men till skillnad mot Indien, som påbörjade sitt arbete 2018, tog det minst fem år för de övriga nationerna att få sina certifikat.

100 Blå Flagg-stränder inom fem år?

Indien strävar efter att få Blå Flagg-certifiering av minst 100 stränder inom fem år. Detta skulle ta Indien till topplistan av de 47 nationer som hittills tilldelats certifikat. Arbetet ska göras möjligt genom det så kallade BEAMS-programmet vars syfte är att minska föroreningarna i kustvattnet och stränder samt främja hållbar utveckling av strandfaciliteter / -anläggningar, skydda och bevara kustnära ekosystem och naturresurser och uppmuntra lokala myndigheter och intressenter att sträva efter och upprätthålla höga krav på renhet, hygien, säkerhet och säkerhet för strandbesökare i enlighet med normer och föreskrifter för kustmiljön. Detta program främjar strandturism och rekreation i absolut harmoni med naturen; och är unik i den meningen.

Vad är Blå Flagg?

Svenska Blå Flagg skriver på sin hemsida att det ä ren internationell miljömärkning som drivs internationellt av Foundation for Environmental Education (FEE). Blå-flaggade stränder och hamnar finns på över 4500 platser i nära 50 länder runt om i världen. Den blå flaggan visar att stränderna och hamnarna uppfyller höga krav på vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service. Att få ett certifikat är betyder inte att man kan slappna av och sluta tänka på miljön, certifikatet måste nämligen sökas om varje år och nya controller utförs också årligen. Klarar stranden inte av kraven tas flaggan helt enkelt ner igen.

Läs mer

Blue Flag International

Press Information Bureau