Nagarhole National Park (Rajiv Gandhi National Park)

Nagarhole National Park (Rajiv Gandhi National Park)
Nationalparksfakta
Delstat
Karnataka
Säsong

September till maj är bäst tid för ett besök, februari till juni ger dock störst möjligheter att se vilt vid Kabini. Juni till september kan vara rätt så regniga och vintern, mellan november och januari kylig (ca 14 grader på högre höjd).

Hur

Det lättaste sättet att ta sig till parken är via Mysore som ligger två timmars bussresa bort (96 km). Mysore är välanslutet till resten av landet via tåg

Nagarhole National Park, eller Rajiv Gandhi National Park som det nu heter, är en av de mest natursköna nationalparkerna i Indien. Parken ligger i delstaten Karnataka och omfattar en yta på 644 kvadratkilometer. Det tidigare namnet på parken, Nagarhole, kommer från ordet "Nagar" som betyder orm på det lokala språket "Kannada" och "hole" som betyder ström. Namnet beskriver perfekt den täta, tropiska skogen som korsas av många ringlande vattendrag.

Parken ligger vid foten av Brahmagiribergen och omges av flera mindre reservat, inklusive Bandipur National Park i söder. I norr ansluter parken till Kabini-floden och under torrsäsongen, som sträcker sig från februari till juni, samlas många djur runt den konstgjorda dammen på floden.

Nagarhole National Park är känt för sin biologiska mångfald och sin unika flora och fauna. Besökare kan förvänta sig att se många olika djurarter i parken, inklusive elefanter, indiska bison, fyrhornad antilop, björn, djungelkatt, sibetkatt, vildhund, flygande rävar, panter, sambarantilop, bonnet-makak, kobra, krokodil, pytonorm och ödlor med mera. Parken är också hem för mer än 250 olika fågelarter, vilket gör den till en idealisk plats för fågelskådning.

Förutom att beundra parkens djurliv kan besökare också utforska dess natursköna skönhet genom vandring och trekking. I Brahmagiribergen finns utmärkta möjligheter för trekking, även om tillstånd krävs. Guidade vandringar finns också tillgängliga för att lära sig mer om parkens historia och biologi.

Foto av Vivek K Kaushik on Unsplash