Kaziranga National Park

Noshörningar i Kaziranga National Park
Nationalparksfakta
Delstat
Assam
Säsong

November - mars

Hur

Via flyg eller tåg till Jorhat (94 km) and Guwahati (220 km).
Närmsta stad är Bokaghat 22 km från parken.
Boende finns i anslutning till parken.

Kaziranga nationalpark i Assam, nordöstra Indien, är inte bara en av landets mest kända nationalparker utan också en viktig fristad för vilda djur och fåglar. Parken, som grundades redan 1905 och sedan utnämndes till nationalpark 1974, är särskilt berömd för sitt imponerande djurliv och sin betydelse för bevarandet av den stora indiska noshörningen.

Kaziranga National Park, 430 kvadratkilometer natur

Parken täcker en yta på cirka 430 kvadratkilometer och består av tre huvuddelar: den centrala, östra och västra delen. Den centrala delen är mest besökt och populär bland turister då den erbjuder möjligheter att komma nära många av parkens djurarter. Här kan besökare uppleva den stora indiska noshörningen, asiatiska elefanter, bengaliska tigrar, leoparder, vattenbufflar samt olika arter av hjortar och apor. Parkens biologiska mångfald sträcker sig också till dess fågelliv med över 480 olika fågelarter som finns här.

Hur utforskar du Kaziranga?

För att upptäcka parkens skönhet och djurliv erbjuds olika sätt att utforska den. Besökare kan delta i jeep- och elefantsafaris som tar dem genom de gröna skogarna och de öppna slätterna där de får chansen att se de majestätiska djuren i deras naturliga livsmiljöer. En annan spännande möjlighet är att göra en båttur längs floden Brahmaputra som rinner genom parken. Denna flod är en viktig del av ekosystemet och ger besökare en fantastisk möjlighet att se djurlivet i parken från ett annat perspektiv.

Bevarandet av den indiska noshörningen

En av de mest framstående insatserna i Kaziranga nationalpark är dess framgångsrika bevarandeprogram för den stora indiska noshörningen. Denna art var nästan utrotad på grund av tjuvjakt och habitatförlust. Genom rigorös övervakning och skyddsåtgärder har parken lyckats vända trenden, och idag uppskattas det finnas över 2400 individer av den stora indiska noshörningen i vilt tillstånd i Kaziranga. Detta gör nationalparken till en viktig bastion för bevarandet av denna hotade art.

En levande natur - Ditt ansvar!

Kaziranga nationalpark är en sällsynt juvel och ett måste för naturälskare och djurbeundrare. Dess otroliga djurliv, varierade landskap och framgångsrika bevarandeprogram gör det till en av Indiens mest älskade destinationer för naturturism. För att bevara dess rikedomar och fortsätta skydda dess djurliv är det viktigt att parken förblir ett prioriterat område för bevarandeinsatser och ansvarsfull turism.