Sasan Gir National Park - Det asiatiska lejonets sista utpost

Lejon i Sasan Gir
Nationalparksfakta
Delstat
Gujarat
Säsong

December till mars är bästa tiden och parken håller helt stängt under juni till mitten av oktober.

Hur

Enklast är det att ta buss till parken från Junagadh men ånglok går till Veraval, Delwada och Junagadh. Boende i Sasan Gir finns i flera olika prisklasser.

Sasan Gir är en nationalpark och ett viltreservat beläget i delstaten Gujarat i västra Indien. Det är känt för att vara det enda stället i världen där man kan se de sista vilda indiska lejonen. Parken sträcker sig över en yta på 1 412 kvadratkilometer och är hem för en mängd olika djurarter utöver lejonen, såsom leoparder, sambarhjortar, chitals, vildsvin och många fler.

Sasan Gir National Park skapades 1965 för att skydda de hotade indiska lejonen som en gång fanns i hela Asien men vars bestånd minskade drastiskt på grund av jakt och habitatförlust. På 1900-talet var bara ett 20-tal lejon kvar, men tack vare stränga skyddsåtgärder och bevarandeinsatser har antalet ökat till över 500 idag.

Besökare kan utforska parken på jeep-safaris och guidade vandringsturer. Det finns också en tigerreservat i parken, som omfattar en yta på cirka 258 kvadratkilometer, där besökare kan få en chans att se tigrar i det vilda. Sasan Gir är öppen för besökare från oktober till juni varje år, med stängning under monsunperioden på sommaren.

Det finns flera boendemöjligheter i och runt parken, från lyxiga safariläger till budgethotell och vandrarhem. Besökare kan också utforska närliggande sevärdheter som Junagarh-fästningen och Somnath-templet under sin vistelse i området.

Bildgalleri