Ranakpur

Ranakpur, Rajasthan, Indien
Snabbfakta
Ranakpurs placering i Rajasthan
Språk
Mewari och hindi
Bäst tid att besöka
Vinterhalvåret samt monsunperioden

Är man på ett lite längre besök i Udaipur och har en dag över till en utflykt är Kumbhalgarh och Ranakpur ca 8-9 mil nordväst om staden perfekta utflyktsmål över dagen. Hyr en liten bil med chaufför (2500 rs och uppåt för luftkonditionerad bil) och ge dig iväg runt sju på morgonen. Du är tillbaka i Udaipur lagom till middagen och i Ranakpur lagom till Lunch.

Även om både Kumbhalgarh och Ranakpur är väl värda ett besök är bara resan i sig mödan och pengarna värt.

Sevärdheter

Jain-templet i Ranakpur är bland de vackraste Jaintemplen i Indien. De vackert utsmyckade taken lyfts upp av 1444 pelare - alla detaljerat utmejslade ur den vita marmorn och inte två lika varandra. Även taken är rikligt utsmyckade med vackra nymfer som spelar trumpet. Templet byggdes på 1400-talet av Rana Kumbha men vissa av idolerna i templet sägs vara 2500 år gamla!

Det kostar 200 rs för utlänningar att besöka templet och kamera (eller mobiltelefon med kamera) kostar 50 Rs extra. Saknar du heltäckande kläder måste man hyra kläder för 100 rupies för att komma in. När man sedan lämnar tillbaka kläderna får man tillbaka 80 rupies av dessa. Lämna skor och allt av läder utanför templet och respektera deras önskningar om att inte fotografera idolerna. Utanför huvudtemplet ligger ett litet tempel där utsidan är det mest spektakulära. Utsnidade figurer berättar historier och inget censureras eller lämnas åt fantasin.

I Ranakpur finns även en fin nationalpark där den som har tur kan se leopard, tiger och andra stora djur. Vill du stanna lite längre är utbudet av boende begränsat för budgetresenären. Bra boende med pool finns från ca 1500 RS per natt.

Närmsta järnvägsstation är Phalna, 23 km bort från Ranakpur. Men bäst är nog ändå att ta sig hit med bil från Udaipur.

Annat att göra

Det finns ett par små tempel till i Ranakpur samt ett par små marknader. Att promenera runt i staden en stund kan vara trevligt, i övrigt kommer man dock hit för de välkända templen eller för att koppla av vid någon resort runt Ranakpur.

Boende

Det finns ett antal billiga guesthouse och något hotell i Ranakpur men de flesta väljer att resa hit över dagen från Udaipur. Vill du ändå stanna kvar över natten för att verkligen få tid av att njuta av naturen och det vackra templet finns flera bra boendealternativ på hotels.com. Vår personliga favorit är hotell Fateh Bagh.

Äta

Det går att äta lunch i templet för bara några tior. Önskas annan mat finns det ett antal restauranger precis runt templet, de flesta i någon av alla små enkla hotell. På vägen mellan Ranakpur och Udaipur finns flera natursköna restauranger att stanna till vid för lunch. En av våra personliga favoriter är Hotel Aryaniwas som även erbjuder boende i vackra stugor samt en pool (ta med badkläder även om du bara stannar för lunch!)

Resa till & från

Till både Ranakpur och Kumbalgarh tar man sig enklast med bil som en dagsutflykt från Udaipur eller på vägen till Jodhpur från Udaipur (eller vice versa). Det går även att åka lokalbussar men dessa tar en väldigt lång tid men är å andra sidan väldigt billiga. Om du väljer bussen är det dock inte möjligt att göra båda platserna på en och samma dag.

Närmsta flygplats finns i Udaipur till vilken det går flera flyg dagligen mot såväl Delhi som Mumbai, med mera.

Foto
Henric Carlsson