Tre nya lyxtåg tar dig genom södra Indien som en kung

IRCTC eller Indian Railway Tourism and Catering Corporation har introducerat tre nya lyxiga tåglinjer i södra Indien under namnet Golden Chariot. Delstaterna Goa, Karnataka, Kerala och Tamil Nadu står alla med på någon av resorna. Häng med när vi utforskar programmen!

Om Golden Chariot

Som du kan se på bilderna nedan (vilka kommer från den officiella hemsidan) handlar det om ett lyxigt tåg med vackra detaljer. På tåget finns förutom restaurangvagn salong, lyxiga sovrum med dubbelsäng eller två enkelsängar, gym och massagesalong. 

Restaurangvagn Golden Chariot

De nya tåglinjerna kommer börja från Januari 2021 och pågå fram till mars 2021. Tanken är dock att de ska fortsätta varje år under säsongen, så även om vinterns resa blivit inställd kommer du snart få chansen igen.

Resepaketet inkluderar måltider ombord, guidade utflykter i luftkonditionerade bussar, inträdesavgift för monument och måltider på utflykterna. 

Sovrum i Golden Chariot, Indien

Priset för en sju dagar lång tur hamnar runt 60 000 inr per persson i delat rum, till det tillkommer det skatt om ca 5%.

Pride of Karnataka

Det första av de tre äventyren kallas Pride of Karnataka och tar sin början i Bengaluru. Under sju dagar och sex nätter tas du på en lyxig tågresa genom delstaten Karnataka och in i Goa.

Dag 1, söndag, börjar med avfärd från Bengaluru mot Bandipur klockan 08:45 på morgonen. Efter att programmet gåtts igenom inmundigas lunch ombord på tågen. Runt tvåtiden anländer tåget vid Najangud varefter man får färdas med buss de 50 kilometrarna till Bandipur, för en eftermiddagssafari i tigerskogen. Efter tigersafari tas man tillbaka till tåget för vidare avfärd mot Mysore.

Dag 2 inleds med frukost på tåget innan man besöker bland annat Mysores vackra palats. Såväl lunch som middag äts på tåget och man ges också möjlighet att göra ett besök i det mäktiga templet i Srirangapatnam.

Dag 3 inleds med frukost innan man anländer till Banavar för ett besök i Halebidu. Halebidu är känt för sina vackra tempel. Efter ytterligare några timmar på tåget kommer man fram till dagens andra programpunkt, besök av kaffeplantager i Chikamagalur där man också får avnjuta kaffeprovning och middag.

Dag 4 är tillägnat åt Hampi och hit kommer man direkt efter frukost på tåget. På kvällen är det indisk afton på tåget med mat och nöje.

Dag 5 erbjuder en frivillig programpunkt för dig med spring i benen. Efter frukost kan man nämligen besöka grottemplen i Badami vilka nås efter 200 trappsteg. Efter lunch på tågen blir det mer ruinstäder och tempel, den här gången i Pattadakal där man ser jainistiska tempel från 6-700-talet. Därefter görs ett besök i Aihole för ytterligare imponerande tempel, den här gången från hinduismen.

Badami, Indien
Foto ANANYA ANAND on Unsplash

Dag 6 bjuder på ett besök av norra Goas kyrkor samt museum. Efter en lunch på tåget kan man spendera kvällen med en Bollywood-kväll med middag på hotell innan man återvänder till tåget får resa mot Bengaluru igen.

Dag 7 avslutas efter frukost framme i Bengaluru.

Jewels of the South

Jewels of the South tar dig över sju dagar och sex nätter genom Karnataka och in i Kerala.

Dag 1, söndag, innebär avfärd från Bengaluru till Mysore där välkomnande och informationsstund ges. Efter lunch på tåget besöker man det magnifika Mysore Palace innan man färdas vidare mot Hampi. 

Mysore Palace, Karnataka, Indien

Dag 2 tillägnas den mäktiga och världsarvsmärkta ruinstaden Hampi och dess fantastiska klippformationer. Efter ruinerna äter man lunch på tåget medan man färdas till Aneguidi vilket är en mycket äldre ruinstad än Hampi. Här finns bland annat klippmålningar från 1500 före vår tideräkning och spår av mångtusenårigt gamla stenåldersbosättningar.

Dag 3 erbjuder ett besök i Mahabalipuram och de UNESCO-märkta templen på den indiska östkusten i Tamil Nadu. Lunchen den här dagen äts ute på ett exklusivt ställe, lovar IRCTC. Middagen på tåget medan du färdas mot nästa dags destination.

Dag 4 inleds i vanlig ordning med frukost på tåget innan man besöker Thanjavur och Chettinad. Thanjavur är ytterligare en UNESCO-märkt världsarvsplats som förutom sina tempel också är känd för sin kultur och konst. På kvällen besöker man en känd kakelfabrik samt de berömda herrgårdarna i Chettinad.

Dag 5 efter frukosten besöker man Matancherry Palace i Fort Cochin, Kerala, varpå det bjuds på dansföreställning. Lunch tas på tåget innan man, för den som vill, besöker de kinesiska fiskenäten i Cochin och St. Francis-kyrkan. Kvällen bjuder på indisk afton med underhållning och middag.

Kinesiska fiskenäten i Cochin

Dag 6 tar ett skönt avbrott från tåget, istället färdas man en stund på de så kallade Backwater i Kerala. Dvs ett system av kanaler, floder och sjöar som knyter samman stora delar av delstaten. Efter backwater äter man middag på tåget som sakta rör sig mot Bengaluru.

Dag 7 avslutas resan med frukost på tåget innan man anländer i Bengaluru.

Glimpses of Karnataka

Den här resan är en resa för dig som inte har lika mycket tid. Här spenderar man fyra dagar och tre nätter i Karnataka. På den här resan görs enbart stopp i Bandipur, Mysore och Hampi innan man återvänder till Bengaluru igen. De olika programmen liknar de i första resan för den som vill veta mer.

Hampi, Indien
Foto Parul Gupta on Unsplash

Läs mer

https://www.goldenchariot.org/

Läs våra reseguider till Karnataka
Läs våra reseguider till Kerala
Läs våra reseguider till Tamil Nadu
Läs våra reseguider till Goa