Min Ganges min delfin – Indien börjar med delfinsafaris på Ganges

Under parollen My Ganga My Dolphin, dvs Min Ganges min delfin, börjar nu Indien främja ekovänlig flodturism på Ganges och i siktet finner vi den unika Ganges-delfinen. Programmet startas på sex olika destinationer.

Delfinturism i tre av Indiens centrala delstater för att främja hållbar ekologisk utveckling runt Ganges

Programmet Min Ganges min delfin är startat av National Mission for Clean Ganga (NMCG) och ska vara ett naturvänligt initiativ för att främja turismen på floden vilket kan leda till ett större evenemang för att rädda den viktiga och heliga indiska floden. 

NMCGs direktör, Rajeev Ranjan Mishra, menar att att projektet är ett unikt initiativ för att integrera Ganges-delfinens och Ganges bevarande med att förbättra förutsättningarna för en försörjning för lokalbefolkningen.

Programmet för bevarandet av Ganges delfiner sker i samarbete med den sjö- och vattenministeriet, NMCG och WWF samt de lokala delstaterna.

Programmet startas på sex olika platser i tre olika delstater. Uttar Pradesh Bihar och Västbengalen.

Delfinräkning

Ett projekt lanserades också för att räkna antalet delfiner i Ganges mellan Bijnor och Narora men delfinsafaris kommer kunna göras från Kahalgon i Bihar, Bijnor, Brijghat, Prayagraj och Varanasi i Uttar Pradesh samt från Bandel i Västbengalen.

Ljusglimtar för den Gangetiska delfinen

Under många år såg situationen väldigt mörk ut för den delfinerna i Ganges, föroreningar i form av kemikalier och skräp i kombination med flera dammar gjorde att situationen nästan blev ohållbar. Under senare år har ändå situationen förbättrats något och enligt Indiens sjö- och vattenminister Gajendra Singh Shekhawat har antalet delfiner ökat kraftigt i antal och består idag av uppskattningsvis 3700 individer.

Den Gangetiska delfinen

Det är inte enbart i dessa delstater man hittar den Gangetiska delfinen, bifloder till Ganges breder ut sig över flera andra stater och delfinen återfinns även i Brahmaputra. Idag kan man hitta delfinen i floder i Assam, Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh och Västbengalen. Utanför Indien återfinns delfinen även i bifloder till Ganges och Brahmaputra i Bangladesh och Nepal. Den Gangetiska delfinen är Indiens nationella vattenlevande djur.

Delfinen kännetecknas av en lång spetsig nos med syndliga tänder från såväl överkäke som underkäke även när munnen är stängd. Precis som många andra arter av delfin jagar Ganges-delfinen med hjälp av ekolokalisering. Ryggfenan på den Gangetiska delfinen är inte så utvecklad som vissa andra arter av delfin, men det som gör dem extra speciella är att den simmar ”liggandes” på sida. Hanarna är normalt 2-2,2 meter långa och honorna något längre med sina 2,4-2,6 meter. Maximal ålder i det fria är 28 år.

Läs mer

Information från ett uttalande från Indiens sjöminister under firandet av Ganges-delfinens dag den femte oktober. Ett firande som sker varje år på samma datum. P.I.B

Mer om den Gangetiska delfinen från Wikipedia (engelska) 

Indien.nu om Ganges 

Foto av Zahangir Alom / Marine Mammal Commission / National Oceanic and Atmospheric Administration - Freshwater Dolphins and Porpoises. Marine Mammal Commission., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64140381