Bihar: En växande turistdestination som kombinerar religion med historia

Bihar har under det senaste året verkligen hamnat på den indiska turismkartan. Främst har man lockat religiösa pilgrimer från när och fjärran, men samtidigt har fler och fler upptäckt nya sidor av delstaten. Ett förbättrat säkerhetsläge har också hjälpt att sätta delstaten på kartan. Under 2023 lockade man inte mindre än 800 000 turister.

Bihars rika kulturarv och historiska betydelse

"Delstaten är rik på kulturarv och historisk betydelse, och under det senaste året har den sett en tillströmning av åtta hundra tusen turister. Denna ökning av turism kan tillskrivas de mångfaldiga attraktioner som tillgodoser olika religiösa och kulturella intressen", säger en högre tjänsteman inom turismavdelningen.

Buddhistiskt pilgrimsmål

Buddhister från hela världen dras till Bihar för att besöka Bodh Gaya, platsen där Gautam Buddha nådde upplysning. Platsen är en av de mest högt ansedda pilgrimsdestinationerna för buddhister över hela världen.

Viktig för Indiens Sikher

Dessutom besöker sikher Patna Sahib, Guru Gobind Singhs födelseplats, vilket gör det till en betydelsefull andlig destination.

Lockar även med muslimska helgedomar

"För muslimer är Maner Sharif notabel som en av de äldsta sufimoskéerna i Indien, vilket lockar såväl troende som historiker. 

Centralt för jainismer och hinduer

Jainska pilgrimer besöker Bihar för att hedra Mahavir, den 24:e Tirthankara, vars födelseplats i Vaishali är en central punkt inom jainkulturen. Hinduiska troende strömmar till Gaya för Pitrpaksh Mela, ett årligt evenemang där ritualer utförs för förfädernas själars frälsning", tillägger myndigheten.

Minskad brottslighet

En minskning av brottslighet, bättre väg- och väganslutning samt bekväma och prisvärda boende- och transportfaciliteter som har skapats under det senaste decenniet har hjälpt delstaten att utmärka sig inom turismområdet.

Fortfarande underskattad

Trots detta säger tjänstemän att många områden i delstaten fortfarande är underskattade, och människor behöver besöka dem för att förstå Indiens sanna historia.

Viktig för självständigheten

Den före detta jagirdaren av Jagdishpur-egendomen, Babu Kunwar Singh, var en hjälte i 1857 års revolution och hade erövrat stora delar av östra Indien från britterna. Han dog en hjältes död efter att ha skurit av sin egen hand som hade krossats av en kula.

Ara House, hans fästning i Jagdishpur och tunnelnätverket i området är några av de viktigaste historiska landmärken som markerar frihetskampen. Dessutom har många parker och minnesmärken till hans ära skapats och är öppna för turister, tillägger tjänstemannen.

Ekoturism och natursköna platser

Bihar fokuserar också på ekoturism för att diversifiera sina erbjudanden. Kaimur Wildlife Sanctuary, med sina fantastiska vattenfall, är ett utmärkt exempel. Dessutom marknadsförs Rajgir-Nalanda-området för sin potential att locka naturentusiaster i kombination med sin historiska betydelse.

"Bihars rika kulturella mångfald och delstatsregeringens proaktiva åtgärder för att främja turism och säkerhet gör det till ett måste att besöka. Planera din resa för att uppleva den unika blandningen av kultur och natur och se med egna ögon varför Bihar är redo att förändra ditt tankesätt", tillägger ministeriet.