900 nya flygrutter och 50 nya flygplatser i Indien sedan UDAN-programmets start

När den indiska premiärministern, Narendra Modi, talade under invigningen av Kushinagars flygplats i slutet av förra månaden fick vi också mycket annan intressant statistik. UDAN-programmet, Ude Desh ka Aam Naagrik, vilket i runda slängar kan översättas till “Ett flygpland för den gemene medborgaren” är ett program för att bygga ut Indiens flygnätverk till bland annat otillgängliga platser och dit det kanske inte är helt kommersiellt lönsamt att flyga. Nya sträckor och nya flygplatser är en stor del av programmet. Läs mer!

Viktigt med modern infrastruktur för turismen i Indien

Den indiska premiärministern sa i sitt tal att “turism i alla dess former, oavsett om det är för tro eller för fritid, behöver en modern infrastruktur komplett med järnväg, vägar, luftvägar, vattenvägar, hotell, sjukhus, internetuppkoppling, hygien, avloppsrening och förnybar energi som säkerställer en ren miljö.” Vidare menade han att alla dessa saker hänger ihop och det är viktigt att arbeta med alla dessa faktorer samtidigt. Faktum är att det är så viktigt att Narendra Modi menade att Indien enbart kan komma vidare med detta tillvägagångssätt.

Kraftigt utbyggd infrastruktur i landets luftvägar

Under invigningen av flygplatsen i Kushinagar berättade den indiska premiärministern också om några av UDAN-programmets framgångar. Redan nu har 900 olika flygrutter godkänts att starta i landet, varav mer än 350 rutter redan startat. Mer än 50 nya flygplatser har också tagits i drift.

Vad är UDAN?

Udan är en, som tidigare sagt, en förkortning av Ude Desh ka Aam Naagrik vilket kan översättas till Ett flygland för den gemene medborgaren. Det innebär att programmet fokuserar på att göra flygandet möjligt för den breda massan i Indien. Tanken är att ett mer anslutet land och billigare flyg ska stimulera ekonomin och underlätta jobbskapande och ekonomisk utveckling i tidigare svårtillgängliga delar av landet. Den ekonomiska stimulansen ska bland annat, men inte uteslutande, komma från turism. UDAN startade den 21:a oktober 2016.

Exemplet Uttar Pradesh lyftes fram

Premiärministern lyfte fram utvecklingen när det gäller flygsektorn i Uttar Pradesh eftersom luftanslutningen ständigt förbättras i delstaten. I den indiska delstaten Uttar Pradesh var redan åtta flygplatser i drift innan invigningen av Kushinagar flygplats. Just nu pågår arbete med Jewar International Airport, ett arbete som påbörjades efter Lucknow, Varanasi och Kushinagar. Dessutom pågår flygplatsprojekt i Ayodhya, Aligarh, Azamgarh, Chitrakoot, Moradabad och Shravasti.

Vitamininjektion i Indiens flygsektor?

Premiärministern menar att UDAN kommer att hjälpa till att driva landets flygsektor professionellt och prioritera bekvämlighet och säkerhet. "Det här steget kommer att ge ny energi till flygsektorn i Indien. En sådan stor reform är relaterad till öppnandet av försvarets luftrum för civilt bruk”, tillade han. Detta steg kommer att minska avståndet på olika flygrutter. 

Indien –  centrum för den buddhistiska tron 

När det gäller just Kushinagars flygplats är den, och andra i området, viktig för den buddhistiska turismen, såväl den inhemska som den ekonomiskt viktiga internationella religiösa turismen. Kushinagars flygplats är Indiens hyllning till deras hängivenhet.  Denna region, sa premiärministern, är vittne till hela resan från Lord Buddhas upplysning till Maha Parinirvana. Idag blir denna viktiga region direkt kopplad till världen, sa Narendra Modi.

Utveckling för Buddhismrelaterad turism

Premiärministern lyfte fram det speciella fokuset på utvecklingen av de platser som är förknippade med Lord Buddha genom bättre anslutningsmöjligheter och skapandet av faciliteter för de hängivna. Premiärministern välkomnade det lankesiska flyget och delegationen som landade i Kushinagar under invigningen. Premiärministern hyllade Maharshi Valmiki för hans Jayanti i dag och sa att landet marscherar på vägen till Sabka Vikas med hjälp av Sabka Satha och Sabka Prayas. "Utvecklingen av Kushinagar är en av huvudprioriteringarna för Uttar Pradeshoch centralregeringar," menade han.