Ahmedabad, en av världens 50-mest framstående städer?

Den historiska kärnan av Ahmedabad i Gujarat är sedan 2017 en del av UNESCO:s världsarvslista under betäckningen världsarvsstad. Nu har även Time Magazine uppmärksammat staden i listan ”Världens 50 mest framstående (greatest) städer”. Vad är det då som gör staden så speciell? Och visste du att en svensk stad finns med på samma lista? Läs mer för att veta vilken!

Världsarvsstaden Ahmedabad, Gujarat

När Times Magazine lyfte fram Ahmedabad i Gujarat som en av världens mes framstående städer gjorde de det av flera anledningar. Enligt Times Magazine har Ahmedabad både ”antika landmärken och samtida innovationer som gör det till ett mecka för kulturell turism”. De lyfter bland annat fram , Gandhi Ashram, som också är undertecknads favorit. Kulturellt lyfts den livliga festivalen Navratri fram, en festival som framför allt firas i Gujarat men som också spridit sig till omgivande delstater. Den nio dagar långa festivalen (längsta dansfestivalen i världen) kännetecknas bland annat med dess livliga dans, se mer här! https://www.indien.nu/allt_om_indien/hogtider/Navaratri

Men det är inte bara antik historia och religiösa festivaler som lyfts fram, moderna Gujarat Science City, naturparker och interaktiva robotgallerier kommer också med på listan. Se hela motiveringen i länken nedan.

Indiens inrikesminister gratulerar den indiska befolkningen

Dem indiska inrikesministern, Amit Shah, har gratulerat sina landsmän till införandet av Indiens första UNESCOs världsarvsstad, Ahmedabad, på listan över "Världens 50 främsta platser 2022".

I en serie tweets sa Amit Shah "En fråga om oerhörd stolthet för varje indier, särskilt folket i Gujarat, som är Indiens första UNESCOs världsarvsstad, Ahmedabad, har nu tagits med på listan över "Världens 50 största platser 2022" av Times Magazine. Grattis till alla!”.

"Sedan 2001 har Shri Narendra Modis visionära idéer lagt grunden för att skapa infrastruktur i världsklass i Gujarat. Oavsett om det är Sabarmati Riverfront eller Science City i Ahmedabad, Shri Modi har alltid betonat att skapa nästa generations infrastruktur och göra Indiens framtid redo." Twittrade ministern vidare.

Vilken är då den svenska staden med på Times Magazines lista?

Jo, den svenska staden på Times Magazines lista över världens 50 mest framstående städer är inte mindre än Skellefteå. Times Magazine säger att Skellefteå är en pittoresk svensk stad i ett måste-se-territorium. Skellefte, ungefär 20 mil söder om polcirkeln, utstrålar en obestridlig värme. Framför allt lyfts de timrade husen som kantar huvudpromenaden fram och det nyöppnade Wood Hotel. Michelinrestauranger, hållbar transport, batterifabriken, eluppvärmda trottoarer är andra saker. Times Magazine ser även fram mot de elektriska snöscootrarna som ska lanseras lagom till vintern. Staden lyfts också fram som en magnet för moderna stadsbor som i den kosmopolitiska atmosfären, trots blygsamma 74 000 invånare, vill leva i samklang med naturen.

Har eller vill du besöka Ahmedabad? Vad är det då som lockar mest? Föredrar du att besöka Skellefteå eller Ahmedabad?

Läs mer:

UNESCO om Ahmedabad 

Indien.nu om Ahmedabad

Times magazine:s lista