Många nya inrikes flygrutter introducerade i Indien

Samtidigt som Indien arbetar hårt med att bygga ut och förbättra landets väg- och järnvägsnät fortsätter man storsatsa på flyget. I ett stort land som Indien är ett välutbyggt nät av flygrutter ett måste, det är något man tagit fasta på i projektet UDAN.

Nya rutter i centrala och västra Indien

UDAN-projektet (Ude Desh ka Aam Naagrik vilket ungefär betyder “De vanliga medborgarnas flygland”) har under flera år arbetat med att utöka landets flygrutter och flygplatser till otillgängliga områden, men det är inte bara i avlägsna delar av Himalaya, djungler eller öknar som ska förbindas. Nu i dagarna introduceras åtta nya rutter mellan Madhya Pradesh, Maharashtra och Gujarat.

Indiens luftfartsminister gratulerar folket

Under avflaggningen av de nya rutterna tog Indiens luftfartsminister, Ude Desh ka Aam Naagrik,  tillfället i akt att tala till folket. ”Jag vill gratulera folket i Madhya Pradesh, Maharashtra och Gujarat till starten av den nya flygverksamheten. Utöver dessa flygrutter kommer ytterligare flygningar mellan rutten Delhi-Jabalpur också att påbörjas från och med 18 juli och flyg från Khajuraho-Delhi-Khajuraho från och med oktober 2021. Vi är fast beslutna att stärka regionala luftförbindelser och ta premiärministerns vision om Ude Desh ka Aam Naagrik (UDAN) till högre höjder! "

Åtta nya rutter Startas av Spice Jet

Till att börja med kommer dessa nya rutter att trafikeras av Spicejet. Orterna som introduceras är: 

  • Gwalior-Mumbai-Gwalior
  • Gwalior-Pune-Gwalior
  • Jabalpur-Surat-Jabalpur
  • Ahmedabad-Gwalior-Ahmedabad

Gwalior som ledstjärna på Madhya Pradesh himmel

Gwalior är en av de första flygplatserna i Madhya Pradesh som anslöts till UDAN och dessa förbättringar av flygtrafiken ledde tidigare till ytterligare regionala rutter. Gwalior har nu goda förbindelser med Bengaluru, Hyderabad, Kolkata och Jammu som UDAN-rutter och Mumbai, Pune och Ahmedabad som rutter utanför UDAN. Staden Gwalior är känd för sina historiska byggnader så som Gwalior Fort, SaasBahu Temple, Tomb of Mohammad Ghaus, Phool Bagh, Gujari Mahal Museum, Teli Ka Mandir, Gwalior Zoo, Moti Mahal & Jai Vilas Palace. De nya rutterna tros leda till ökad turism i Gwalior från den ekonomiskt viktiga storstaden Mumbai i Maharashtra. 

Viktig turism i Jabalpur

Utöver Gwalior är turismen också viktig i Jabalpur. Jabalpur, som är det administrativa- och utbildningscentrum i Madhya Pradesh är nu ansluten till Bangalore, Hyderabad och Pune (utan UDAN-stöd) och till Bilaspur som UDAN-rutt. I Jabalpur finns en hel del intressanta saker att besöka, som nu blir lättare för fler indiska medborgre och utländska turister att nå till. Till dessa hör bland annat vattenfallen Dhuandhar Falls, Madan Mahal Fort, Balancing Rock, Bargi Dam, Gurudwara Gwarighat Sahib och Dumna Nature Reserve Park. Staden i sig lockar också ett stort antal (indiska) turister.

Vad är då UDAN?

Vi har tidigare skrivit artiklar om UDAN (några är länkade nedan), men kortfattat är det ett sätt för den indiska regeringen att stödja lokal flygratik i landet och då speciellt på rutter där det annars saknas ekonomiska incitament för flygbolagen. För att kvalificera för UDAN-stöd måste flera villkor uppfyllas och UDAN -systemet ska stärka det etablerade luftnätet i landet samtidigt som det ska vara en katalysator till den lokala ekonomin och turismen.

Fler UDAN-rutter tidigare under Jul och tidigare

I första halvan av Juli startades flera UDAN-rutter med hjälp av  flygbolaget Indigo för att ansluta Kolkata, Västbengalen och Imphal, Manipur med Dibrugarh, Assam, men projektet har rönt större framgångar än så. Hittills har 359 rutter och 59 flygplatser inklusive 5 helikopterflygplatser och 2 vattenflygplatser startats enligt UDAN -systemet.

Läs mer