Flygplatsen i Trichy, Tamil Nadu, Indien, genomgår en förvandling

Den indiska regeringen och Airports Authority of India ligger inte på latsidan utan bygger nya flygplatsser, flygterminaler och landingsbanor över hela Indien. Nu har arbetet med en helt ny terminal påbörjats i Trichy, Tamil Nadu.

Mer än bara ny terminal

Många flygplatser i Indien får nu nya terminaler, men här i Trichy har man gått några steg längre. Här byggs, förutom ny terminal, även nytt kontrolltorn plus helt nya sidobyggnader. Med de nya förbättringarna ska man kunna ta emot 2900 passagerare per timme.

Nya terminalen i Trichy

Den nya terminalen i Trichy ska som sagt klara av 2900 passagerare per timme, det löser man genom att utrusta den nya terminalen med hela 48 incheckningsdiskar. Diskarna är givetvis inte hela lösningen utan 10 luftbroar mellan terminalen och flygplanen är en annan del av lösningen. Med klimatet i baktanke görs den 75 000 kvadratmeter stora byggnaden energieffektiv för att spara in på energiåtgång vid bland annat luftkonditionering. 

Den nya terminalen i Trichy ska få ”Ikonisk struktur”

Den nya terminalen sägs få en ”ikonisk struktur av dynamisk och dramatisk byggnadsform med majestätiskt tak”. Byggnadens interiörer ska dessutom återspegla stadens färger och kultur genom material och texturer på ett modernt sätt.

”Den intuitiva formen på den nya terminalen kommer att skapa en unik arkitektonisk identitet i landets södra region och kommer att lägga till en ny dimension till terminaldesignen. Starka referenser till den lokala kulturen och traditionell arkitektur kommer att uttryckas av byggnadens arkitektur. Ankommande och avgående passagerare kommer att känna av denna identitet och hänvisning till platsen.”, menar AAI. 

Yttre förbättringar vid flygplatsen

Bland de yttre förbättringarna tillhör nya taxibanor, förbättringar för att göra flygplatsen lämplig för ”Multiple Apron Ramp System”, dvs fem bredkroppar (kod E) eller 10 smalkroppsflygplan (kod C).  Utöver än detta är byggandet av ett kontrollrum, stödjande utrustningsrum, terminal-RADAR, RADAR-simulering, automationsanläggningar, VHF, AAI-kontor och meteorologiska kontor också en del av projektet. Projektet omfattar också en fyrfilig upphöjd tillfartsväg som förbinder terminalbyggnaden med staden.

Flygplatsen i Trichy klar till 75%

Trichy, Tamil Nadu, Indien, flygplats 75% klar

Mer än 75% av byggnadsarbetet för terminalbyggnad är klart och projektet kommer vara klart redan i april 2023, om allt går som det ska. Trichy är den näst största internationella flygplatsen i Tamil Nadu för passagerartrafik jämte Chennai & Coimbatore.