Ramayana-flodkryssning ska påbörjas på floden Saryu i Uttar Pradesh

De flesta som har ett intresse av Indien har säkerligen hört talas om det stora indiska nära 2000-åriga eposet Ramayana. Ramayana berättar om Ramas äventyr vilka många utspelar sig just i området kring floden Saryu, Ayodhya, Uttar Pradesh. Nu vill man starta en lyxig flodkryssning som tar dig till flera viktiga platser i detta epos.

Ramayan Cruise Tour

”Ramayan Cruise Tour” på Saryu-floden i Ayodhya kommer snart att lanseras berättar Mansukh Mandaviya, minister för hamnar, sjöfart och vattenvägar när han nyligen ledde ett granskningsmöte för genomförandet av kryssningen.

Det kommer att bli den första lyxkryssningen någonsin på Saryu-floden (Ghagra / National Waterways-40) i Ayodhya, Uttar Pradesh. Kryssningen syftar till att ge en fascinerande upplevelse till anhängare med enastående andliga resor medan de kryssar genom de berömda ghaterna i den heliga floden Saryu.

Full komfort

Kryssningsfartyget kommer att utrustas med all lyx, komfort och alla faciliteter samt alla nödvändiga säkerhets- och säkerhetsfunktioner i linje med globala standarder. Kryssningsfartygets interiör och ombordstigningsplatsen kommer att baseras på temat Ramcharitmanas. Det helt luftkonditionerade fartyget, med 80 platser, kommer att ha stora glasfönster för att uppleva den natursköna skönheten, skriver den indiska regeringen i sin pressrelease. Givetvis komemr fartyget förses med ett helvegetariskt kök för att förse turisterna med mat. På fartyget finns biotoaletter och hybridmotorsystem för att helt undvika negativa effekter på miljön.

15-16 km sträcka

Kryssningesfartyget kommer färdas ca 15-16 km. Under färden kommer det finnas flera selfie-stopp för att kunna fotograferas sig från en av de viktiga platserna ur Ramayana. På fartyget kommer det också visas en 45-60 minuter lång film baserad på Ramcharitmanas av Goswami Tulsidas, som täcker perioden från Lord Rams födelse till hans Rajyabhishek. Efter kryssningen kommer alla passagerare kunna delta i Saryu Aarti vilket man kan se på klippet nedan.

Om Ayodhya

Ayodhya är födelseplatsen för Lord Ram (eller Rama som det också skrivs), som nämnts i den stora indiska eposen Ramayana. Det är också den första av de sju viktigaste pilgrimsfärdsplatserna (Mokshdayini Sapt Puris) för hinduerna. Cirka 20 miljoner turister besöker Ayodhya varje år enligt uppgifterna från Uttar Pradesh Tourism, 2019. Antalet turister förväntas öka ytterligare efter det att det nya Ram-templet står färdigt.

Vill du läsa Ramayana på Svenska? 

Kenneth Anderson har gjort flera bra översättningar av viktiga indiska epos. Vi har tidigare recenserat Mahabarata här men kan också varmt rekommendera att läsa Ramayana. För dig som reser runt i Indien på egen hand kan just Ramayana faktiskt hjälpa dig att förstå många av de orter du besöker mycket bättre. Även om böckerna är fulla av namn är de ändå spännande, intressanta, fulla av dramatik – och kärlek. Du hittar den svenska återberättelsen av Ramayana här!