Porten till Indiens vildmark – Jabalpurs flygplats får en välbehövlig uppgradering

Indien fortsätter sin storsatsning på landets infrastruktur och hamnar, nya motorvägar, hundratals tunnelbanor, rekordhöga broar och järnväg har en given plats, men uppgraderingen av landets flygnät har nyligen fått en hel del kärlek. Inte nog med att nya flygplatser uppförs med subventionerade rutter men äldre terminaler och flygplatser uppgraderas till modern standard. För dig som är intresserad av centrala Indiens rika djurliv är den nya flygplatsterminalen i Jabalpur av glädje.

Jabalpur som turistmål

Jabalpur är kanske inte känt som en av Indiens mest exotiska resmål, men i och kring denna miljonstad i Madhya Pradesh finns faktiskt en hel del sevärdheter. Inom några timmar från staden återfinns dessutom några av landets viktigaste och mest kända nationalparker. Staden är belägen på bankerna av floden Narmada och några av dess mest spektakulära destinationer är också kopplade till denna flod och dess natursköna klippformationer och vattenfall. Besök bland annat Dhuandhars vattenfall, gör en båttur mellan Panchvati Ghat till Bhedaghat för att se de spektakulära marmorklipporna som sträcker sig över en 25 km lång sträcka. 

Dhuandhar Falls

Madan Mahal Fort är ännu en spektakulär upplevelse där ett vackert fort klänger sig fast kring en gigantisk rund klippformation. Andra runda sevärda klippformationer återfinns i det som kallas The Balancing Rocks of Jabalpur. Dessa består av runda stenblock som balanserar på ryggen av andra runda klippblock efter tusentals år av erodering av vulkanisk sten. 

Mandan Mahal Fort

Nationalparker och vilda tigrar

Tiger i Bandhavgarh National Park

Förutom Jabalpurs flodupplevelse lockar något kanske betydligt mer spännande till skogarna i Madhya Pradesh – de majestätiska tigrarna.  Jabalpur är nämligen hubben för dig som vill resa vidare till bland annat Kanha National Park, Bandhavgarh National Park samt Panna National Park. Är du en riktig naturälskare finns ytterligare en handfull nationalparker i delstaten.

Utvecklingen av Jabalpurs flygplats

Med tanke på alla de fantastiska sevärdheterna i området är det kanske inte konstigt att man nu väljer att uppdatera flygplatsen. Jabalpurs flygplats vänder sig till en växande stad med lovande turismalternativ och har sett en kraftig ökning av passagerartrafik innan pandemin. Flygplatsen uppgraderas nu för att ge bättre tjänster till regionens flygresenärer. Uppgraderingsarbetet som utförs på flygplatsen inkluderar byggandet av en ny terminalbyggnad, Luftkontrolltorn, tekniskt block, ny brandstation samt en handfull andra byggnader. Landningsbanan kommer även den förlängas för att kunna tillgodose säkra landningar för flera typer av flygplan så som AB-320. 

Den nya flygplatsterminalen i Jabalpur

Den nya terminalbyggnaden sägs komma utrustad med passagerarfaciliteter i världsklass och ha kapacitet att hantera 500 passagerare under rusningstid. Terminalen kommer ha tre luftbryggor från terminalen direkt till planen samt utrustas med avancerat bagagescreeningssystem samt en modern food court. Den nya parkeringen kommer ha kapacitet för över 300 bilar och bussar. Designen kommer erbjuda glimtar av livliga Gond-målningar, lokalt hantverk, väggmålningar och bilder från populära turistmål i Madhya Pradesh.

Nya terminalen i Jabalpur

Den nya byggnaden kommer uppföras miljövänligt och med ekologiskt hållbara material.Flygplatsen kommer utrustas med solcellsanläggning och energieffektiv utrustning. Ett effektivt system för hantering av avfall, återanvändning av behandlat vatten för trädgårdsändamål och regnvattenuppsamlingssystem är några andra gröna funktioner i flygplatsuppgraderingsprojektet.

Rustas upp för över fyra miljarder rupies fram till 2023

Kostnaden för uppgraderingen av flygplatsen sägs hamna på runt fyra miljarder rupies och en del av pengarna får också till ett 28 meter högt kontrolltorn med alla möjliga moderna faciliteter. Hela projektet ska vara klart i mars 2023.

Läs mer

Om Madhya Pradesh

Om Indiens nationalparker

Bild på vattenfall av Dissoxciate - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=114884739 Bilden har beskurits något och färgerna korrigerats för skärmvisning.
Bild på Madan Mahal Fort By Meghashrimali - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69080477