Njut av en avkopplande sleepcation i Indien!

En sleepcation, eller kanske "sovmester" är en ny trend som innebär att man reser till ett ställe där man kan sova gott, vila sig och återhämta sig från stress och vardagsliv. Det kan vara ett spa, en retreat, ett lugnt hotell eller en naturskön plats. Det är sällan landet Indien associeras med just lugn och ro, men läs vidare så tipsar vi om var du kan koppla av.

Behov av vila efter en stressande pandemi

Många människor känner behov av att koppla av och sova mer, särskilt efter pandemin som har påverkat vår hälsa och sömnkvalitet. Därför är en sleepcation ett perfekt sätt att unna sig själv en paus och en belöning.
Indien en kaotisk destination med lugnande juveler 

Indien fantastiskt för sleepcation

Indien är ett fantastiskt land att uppleva en sleepcation i, eftersom det har så mycket att erbjuda i form av kultur, natur, historia och andlighet. Indien har också en lång tradition av ayurveda, yoga och meditation, som är bra för kropp och själ. Här är min topp 5 lista över de bästa destinationerna i Indien för en sleepcation:

 1. Goa: Goa är en av de mest populära destinationerna i Indien för en sleepcation. Här kan du njuta av de gyllene sandstränderna, det varma vattnet och det tropiska klimatet. Goa har också en rik historia och kultur, med influenser från både Portugal och Indien. Du kan besöka vackra kyrkor, tempel och fort, eller bara koppla av på en solstol med en drink i handen. Goa är också känt för sitt nattliv, om du vill ha lite mer action.

  Sleepcation i Goa
  Läs mer om Goa här.

 2. Kerala: Kerala är en annan kuststat i södra Indien, som erbjuder en lugn och naturskön semester. Kerala är känt för sina backwaters, som är ett nätverk av kanaler, sjöar och floder som omger gröna rismarker och palmlundar. Du kan hyra en husbåt och glida genom dessa vattenvägar, medan du beundrar det lokala livet och djurlivet. Kerala har också några av de bästa ayurvediska spa-anläggningarna i landet, där du kan få olika behandlingar för att återställa din balans och harmoni. 
  Sleepcation i Kerala
  Läs mer om Kerala här.
 3. Ladakh: Ladakh är en region i norra Indien, som ligger i Himalaya. Ladakh är ett perfekt ställe för dig som vill komma bort från stressen och bullret i städerna, och uppleva den andliga sidan av Indien. Ladakh har många buddhistiska kloster, där du kan meditera, lära dig om buddhismen eller bara njuta av den fantastiska utsikten över bergen och dalarna. Ladakh har också några av de mest spektakulära landskapen i Indien, med snötäckta toppar, glaciärer, sjöar och öknar. Du kan vandra, cykla eller rida på dessa terränger, eller bara ta det lugnt och andas in den friska luften. 
  Sleepcation i Ladakh
  Läs mer om Ladakh här.
 4. Andamanerna: Andamanerna är en grupp av öar i Bengaliska viken, som tillhör Indien. Andamanerna är ett paradis för strandälskare, dykare och äventyrare. Här kan du utforska de orörda korallreven, som är hem för hundratals arter av fiskar, sköldpaddor, hajar och delfiner. Du kan också besöka de tropiska regnskogarna, som gömmer exotiska fåglar, reptiler och insekter. Andamanerna har också en intressant historia, som inkluderar koloniala fängelser, stammar och frihetskämpar. Du kan lära dig mer om dessa på olika museer och monument på öarna. 
  Sleepcation på Andamanerna
  Läs mer om Andamanerna här.
 5. Rajasthan: Rajasthan är en stat i nordvästra Indien, som är känd för sin kungliga arv och kultur. Rajasthan har några av de mest imponerande palatsen, fortet och havelis (mindre palats eller indiska herrgårdar) i landet, som vittnar om dess forna prakt och storhet. Du kan bo på några av dessa historiska byggnader, som har omvandlats till lyxhotell eller herrgårdar. Du kan också utforska de färgglada städerna i Rajasthan, som Jaipur, Jodhpur, Udaipur och Jaisalmer, som har varsin unik charm och karaktär. Rajasthan har också några vackra naturscenerier, som Tharöknen, Aravallibergen och Ranthambore nationalparken. Du kan uppleva dessa på kamelsafari eller jeep-safari. 
  Sleepcation i Rajasthan
  Läs mer om Rajasthan här.

 

Faktaruta: Vad du behöver veta innan du reser till Indien

Visum: Du behöver ett visum för att resa till Indien. Det finns olika typer av visum beroende på syftet med din resa. Det enklaste sättet att ansöka om ett visum är att använda e-visumtjänsten, som du kan göra online bara några dagar före din resa. Läs mer om visum till Indien här!

Vaccinationer: Det finns inga krav på vaccinationer i Indien, men det är bra att de över grundskyddet samt hepatit. Tala med din lokala vaccinationscentral för just dina ändamål. Läs mer om vaccinationer här!

Tidsskillnad: Indien har en enda tidszon som heter Indian Standard Time (IST). Den ligger 4 timmar och 30 minuter före Greenwich Mean Time (GMT). Det betyder att när klockan är 12:00 i Stockholm är den 16:30 i New Delhi, under normaltid, och 15:30 under sommartid.

Valuta: Den indiska valutan heter indisk rupie (INR). En svensk krona motsvarar vid publiceringstillfället ungefär 7,6 indiska rupier. Du kan växla pengar på flygplatser, banker eller växlingskontor, eller ta ut pengar från bankomater med ditt betalkort. Se upp för falska sedlar och kontrollera alltid växelkursen innan du växlar pengar. Läs mer om Indiens valuta och pengar här!

Språk: Det officiella språket i Indien är hindi, som talas av cirka 40 procent av befolkningen. Det finns dock 22 andra officiellt erkända språk i Indien, samt hundratals lokala dialekter och minoritetsspråk. Engelska är ett associerat officiellt språk och talas av många indier som ett andraspråk eller ett lingua franca. Du kan kommunicera på engelska med de flesta människor i turistområdena, men det kan vara bra att lära sig några fraser på hindi eller det lokala språket. Läs mer om språk i Indien här!

För fler resråd till Indien, läs allt i vårt avsnitt "Resa till Indien" nu!