Tredubblad kapacitet och bättre flygupplevelse till Andamanerna, Indien

Indiens hårdsatsning på nya flygplatser fortsätter och idag berättar vi om arbetet med den nya terminalen i Port Blair, på Andamanöarna, som snart är klar. Den nya moderna terminalen kommer stå rustad för en betydligt större kapacitet och bekvämare upplevelse. Har eller vill du besöka Andamanerna och Nikobarerna?

Alla som tidigare flugit till Andamanerna vet att den gamla terminalen varit liten, omodern och saknat kapacitet. Sedan en tid tillbaka har den indiska regeringen beslutat att ögruppen ska bli en ny het internationell turistdestination och för att klara av det måste flygplatsen rustas upp.

Tredubblad kapacitet

Veer Savarkar International Airport i Port Blair har i dagsläget en kapacitet på ungefär 400 passagerare per timme med sin 6 100 kvadratmeter stora yta. Med den nya terminalen, på totalt över 40 000 kvadratmeter stor yta, ska kapaciteten på flygplatsen tredubblas till 1200 passagerare per timme. Med den nya terminalens ökade kapacitet ska man ta emot fyra miljoner resenärer årligen. Terminalen ska vara klar redan i oktober i år.

Nationell och internationell kapacitet

De 1200 passagerarna per timme är fördelade över en nationell och en internationell del om ca 600 passagerare per timme vardera. Just den internationella delen är kanske den största nyheten då man tidigare varit tvingad att göra en transfer på någon av de internationella flygplatserna på det indiska fastlandet. Vilka länder som kommer ha direktflyg till Andamanerna är ännu inte klart.

Om terminalbyggnaden i Port Blair

Den nya passagerarterminalbyggnaden kommer att ha tre våningar bestående av nedre markplan, övre markplan och övre våning. Den nedersta våningen kommer att användas som fjärrankomst, busslounge och serviceområde, övre bottenvåningen kommer användas för avgång och ankomst för passagerare och den övre våningen som Security Hold Area (SHA) för internationella passagerare.

Strand på Andamanerna

Inspirerad av naturen

Den nya terminalen på Veer Svarkar International Airport är inspirerad av naturen och designen har därför formats som snäckskal som illustrerar hav och öar. Terminalen består av en stålkonstruktion vars spann mäter 120 meter klädd i aluminium. 

Naturlig belysning

Hela terminalen kommer också vara 100 procent naturlig belyst under ca 12 timmar per dag, vilket uppnås genom takfönster efter hela byggnadens tak. 

Infrastrukturen

Byggnaden uppges vara av världsklass och kommer utrustas med 28 incheckningsdiskar, tre passagerarbryggor och fyra löpande band. Delen som vetter mot staden kommer också att utvecklas med lämpliga parkeringsmöjligheter för bilar, taxi och bussar i en vackert formad trädgårdsmiljö.

Övrigt arbete på den internationella flygplatsen i Port Blair, Indien

Redan idag klarar flygplatsen att ta emot alla populära flygplanstyper av typen kallad ”Narrow-body”, så som Airbus A320, Airbus A321 och Boeing 737 på dess 3 290 meter långa landningsbana, men även här sker förbättringar. Bland de viktigaste förändringarna som görs för att höja kapaciteten återfinns bland annat fyra nya fack för taxining och parkering av flygplan.

Ska ge Andamanöarna ett ekonomiskt uppsving

Strand på  Havelock, Andamanerna

Har flygen till Andamanöarna tidigare varit fullbokade har man varit förpassad till att ta passagerarfärjorna till öarna. Dessa färjor tar flera dagar och saknar kanske många av de moderna bekvämligheter många önskar för en sådan lång resa. De är även kända för att guppa rejält när vädret piskar på. Denna resa kanske passar bäst för den som är mer äventyrligt lagd. Nu med den ökade flygkapaciteten hoppas man därför att turismen på öarna ska öka rejält. På gott och ont. Det som gjort Andamanerna så speciellt är nämligen den småskaliga turismen.

Du kan se många fler bilder och läsa vår guide om Andamanöarna här!