Chai - Recept på Indiskt kryddigt te

Receptfakta
Drycker
Varm
Vegetarisk
Inledning: 

Det är kanske överdrivet att säga att det finns lika många olika recept på chai som det finns indiska tedrickare, men variationen är enorm. För dig som inte gillar eller är allergisk mot mjölk och för alla andra som vill prova kan vi även rekommendera te från Kashmir.

Lerkopp med Masala Chai

Ingredienser: 

1. 2 små koppar vatten
2. 1/2 tsk chai masala (köp i välsorterade butiker eller gör din egna enligt vårt recept här)
3. 1 tsk Assam-te.
4. 2 tsk socker
5. 1-2 små koppar mjölk, beroende på smak

Tillagningssätt: 

1. Koka upp vattnet i en kastrull
2. Tillsätt chai masala och låt koka en minut
3. Tillsätt te och socker och låt koka en minut
4
. Tillsätt mjölken och låt koka upp
5
. När teet har börjat koka, ta av det från värmen till skummet sjunkit och ställ tillbaka på plattan för att koka upp igen. Repetera detta mellan 5 och 7 gånger tills dess att vätskan har kokat ihop ordentligt. Du kommer se när bubblorna i vätskan ändrar utseende från mjölkaktigt skum till stora bubblor.
6
. Tag av från värmen och låt dra i 2 minuter
7
. Sila och njut! 

Tips!

Precis som vi nämtn tidigare finns det tusentals sätt att göra chai. Vill du förenkla processen? Mortla lite kardemummakapslar och färsk ingefära och låt koka med vattnet istället för en kryddblandning.

På sommaren kan man gärna utesluta ingefäran och få en svalare kroppstemperatur.

Tillhör du dem som älskar den så kallade "Chai Latte" på fiket? Då har vi ett recept för dig här! Det bästa är att där fiket nästan alltid använder ett färdigt koncentrat med en massa e-nummer är detta smaskiga recept helt i din kontroll!

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu