Ris Biriyani

Receptfakta
Huvudrätter
Varm
Inledning: 

Ett gott och matigt alternativ till vanligt ris är Biriyani. Här presenterar vi ett vegetarisk alternativ men det går förståss jättebra att tillsätta kyckling eller lam vilket då steks tillsammans eller strax innan potatisen tillsätts.

Ingredienser: 

1. 1 msk olja
2. 1 liten rå, skalad potatis skuren i fyra bitar
3. 4-5 bitar blomkål
4. Ett fat med hela kryddor:
- 5 svartpepparkorn
- 2 nejlikor
- 1 kanelstång
- 1 svart kardemummakapsel
- 1/2 tsk anis
- 1/2 tsk svart kummin
(plus chilipulver efter smak om så önskas)
5. Ett fat med malda kryddor
- 1 matsked koriander
- 1/2 tsk gurkmeja
- salt efter smak
6. 100 g basmatiris. Skölj och blötlägg i vatten i tio minuter
7. vatten enigt risets kokinstruktioner

Tillagningssätt: 

1. Hetta upp oljan i en kastrull (I Indien används ofta tryckkokare vilket minskar tillagningstiden)
2. När oljan är het, tillsätt potatis, hela kryddor och grönsakerna och låt fräsa tills det börjar få färg
3. Tillsätt resten av kryddorna och vatten
4. Tillsätt riset (avrunnet) när vattnet börjar koka
5. Koka 12-15 minuter i en kastrull med lock eller ca 10 minuter i tryckkokare. Rör om då och då
6. Ta bort från värmen och låt dra i ca 7-10 minuter

Servera gärna med en raita och garnera med färsk koriander och stekt, gärna krispig, lök.