Tandoorie chicken är en fantastiskt god och populär förrätt i norra Indien. Gillar man inte kyckling med ben kan man istället marinera kuber av benfri kyckling och på så vis få Chicken Tikka eller marinera kuber av paneer och få Paneer tikka.
10 bitar kyckling (kycklingklubba och/eller kycklingbröst utan skin)
2,5 dl vanlig yoghurt som du lägger i ett kaffefilter till den är tjock. Är youghurten är för lös droppar den av kycklingen under grillningen.
Kryddor:
1 msk smält smör
1 msk citronjuice
1 msk rött chilipulver (efter smak)
1 msk korianderpulver
1 msk vitlökspuré
1 msk ingefärspuré
1 msk spiskumminpulver
½ msk senapsfrö
½ msk garam masala-pulver
Valfria kryddor:
Några frökapslar av Grön kardemumma
En nypa saffran
Salt efter smak.
1. Blanda alla kryddorna med yoghurten och smöret till en slät marinad.
2. Snitta kycklingen och tillsätt den i marinaden. Täck kycklingen och marinaden och ställ i kyl under natten eller i minst 4 timmar.
3. Grilla kycklingen på vanlig vis. För bästa resultat tillsätt smält smör på kycklingen innan grillning.
4. Grilla tills den är klar och gyllenbrun.
5. Servera med lökringar och citron/lime klyftor. Citronjuicen kan med fördel stänkas på den nygrillade kycklingen.
Det är mycket vanligt i Indien att man andvänder matfärg till detta för att få till den riktigt röda färgen.