Poha/Powa

Receptfakta
Snacks
Varm
Vegetarisk
Inledning: 

En rätt som kommer från västra Indien, Poha, tillagar man av tillplattad ris (slaget ris) och är mycket enkelt att tillaga. Poha äts oftas som frukost eller brunch men fungerar även som snacks eller lättare kvällsmat.

Ingredienser: 

2 dl Poha, tillplattat ris/slaget ris
1 Potatis, mellanstor
1 liten Lök
1-2 gröna chilis (valfritt)
1 Tomat
2 tsk Olja
1 tsk Senapsfrön
0,5 tsk Spiskummin
5-7 Curryblad
en nypa Gurkmeja
1 halv Lime eller ca 2 tsk citronjuice
Salt efter smak
Koriander till garnering

Tillval: Man kan även tillsätta jordnötter och russin om det är någon man gillar.

Tillagningssätt: 

1. Tvätta av Pohan i rikligt med vatten och låt den vila på sidan. Använd t.ex. ett durkslag för detta.
2. Tärna potatisen i små bitar och hacka löken samt tomaten. Hacka även den gröna chilin, vill du ha lite mildare chilismak så kan du ta bort fröna inuti.
3. Hetta upp oljan i en panna, gärna wokliknande (kadai). Tillsätt senapsfröna och spiskummin. Låt senapsfröna börja poppa innan du tillsätter löken, chili och currybladen. Löken ska svettas och bli lite genomskinlig men inte brännas.
4. Tillsätt potatisen, tomat och gurkmeja och låt detta stekas på i ca 3-5 min. Om man tycker att det är väldigt torrt och så att det inte bränns kan man tillsätta lite (så lite som möjligt) vatten.
5. När potatisen är mjuk så är det dags att salta lite efter smak och tillsätta Pohan och röra runt. Endast svag värme på detta ett litet tag.
Om du gillar nötter är det här du tillsätter dem.
6. Avsluta med att tillsätta lime/citronjuicen och lite färsk koriander om man gillar detta.
7. Servera gärna med hackad rålök och aloo bhujia. Passar även att ha en koriander/mint chutney till, om man hellre gillar det.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu