Avial

Receptfakta
Huvudrätter
Varm
Vegetarisk
Inledning: 

 

En mycket autentisk maträtt som i Kerala görs med riven kokos och grönsaker. Man änvänder ofta överblivna grönsaker, vanligast är bitter jättepumpa. Kokosolja tillsätts till de kokta grönsaker och ger dig en unik arom som tar dig till Kerala för ett ögonblick. Till denna rätt kan du använda valfria grönsaker, t.ex. morötter, pumpa, haricotsverts, matbanan, vitkål, potatis, jam, ash gourd (vintermelon) med mera. Välj just dina favoritgrönsaker och servera den färdiga rätten med kokt ris.

Ingredienser: 

För att koka grönsakerna(A):
10-20 curryblad
1 tsk salt
½ gurkmeja
2-3 dl vatten

Kryddblandningen(B):
2 dl riven kokos
1 tsk spiskummin
5 st små rödlökar
½ tsk gurkmeja
1 msk kokosolja

Tillagningssätt: 

1. Strimla grönsakerna till stavar i liknande storlek.
2. Blanda i curryblad, salt, gurkmeja och vatten (A) för att koka grönsakerna.
3. Koka grönsakerna i ca 15-20 min.
4. Mortla rödlöken och spiskummin väl, tillsätt sedan kokosen och mortla lite till (B).
5. När grönsakerna är kokta, tillsätt då kokosblandningen och rör runt ordentligt.
6. Avsluta med att tillsätta kokosoljan och rör runt.