Vegansk

Avial

Inledning

En mycket autentisk maträtt som i Kerala görs med riven kokos och grönsaker. 

Man änvänder ofta överblivna grönsaker, vanligast är bitter jättepumpa. Kokosolja tillsätts till de kokta grönsaker och ger dig en unik arom som tar dig till Kerala för ett ögonblick. 

Till denna rätt kan du använda valfria grönsaker, t.ex. morötter, pumpa, haricotsverts, matbanan, vitkål, potatis, jam, ash gourd (vintermelon) med mera. 

Välj just dina favoritgrönsaker och servera den färdiga rätten med kokt ris.

Huvudrätter
Ingredienser

Valfria grönsaker så som:

  • Morötter
  • Pumpa
  • Haricotsverts
  • Matbanan
  • Vitkål
  • Potatis

För att koka grönsakerna(A):

Varm
Tillagningssätt

1. Strimla grönsakerna till stavar i liknande storlek.
2. Blanda i curryblad, salt, gurkmeja och vatten (A) för att koka grönsakerna.
3. Koka grönsakerna i ca 15-20 min.
4. Mortla rödlöken och spiskummin väl, tillsätt sedan kokosen och mortla lite till (B).
5. När grönsakerna är kokta, tillsätt då kokosblandningen och rör runt ordentligt. 
6. Avsluta med att tillsätta kokosoljan och rör runt.

Vegetarisk
Postad av: Ann-sofie

Aloo Gobi (potatis och blomkål)

Inledning

Aloo Gobi är en ganska vanlig Indisk vegetarisk rätt som görs på vad den heter helt enkelt, aloo = potatis och gobi = blomkål. Har man ingen blomkål hemma eller om man vill ha lite variation funkar det att byta ut blomkål mot vitkål.

Serveras gärna med chapati, rå lök och kanske en god chutney.

Huvudrätter
Ingredienser

400 g blomkål skuren i små buketter 
150 g potatis, skallad och skuren i bitar ca 1,5 cm 
1 ½ msk olja 
½ tsk spiskummin 
2 tsk ingefära, finhackad 
1 tsk finhackad grön chili 
¼ tsk gurkmeja 
½ -2½ tsk chilipulver (röd) 
Salt efter smak 
½ -2½ tsk garam masala 
¼ tsk mango-pulver 
1 msk hackade Korianderblad

Varm
Tillagningssätt

1. Hetta upp oljan i en wok och tillsätt kumminfrön, ingefära, gröna chilin, gurkmeja, och chilipulvret. 
2. Tillsätt potatis och blomkålen och ca 1 dl vatten. Låt det koka under lock, tills vattnet dunsat och potatisen är kokt. Rör om då och då. Om Vitkål används i stället för blomkål, tillsätt då den efter att potatisen är kokt och låt bara fräsa med i någon minut tills den mjuknat något.
3. Tillsätt garam masala, mangopulver och korianderbladen och servera varmt.

Vegetarisk
Postad av: Henric
Prenumerera på Vegansk