Bas-curryn är den perfekta starten på många indiska måltider. Tillsätt bara dina favoritgrönsaker, fisk, kyckling eller vad du nu vill ha och fräs med i blandningen en stund, tillsätt vatten, grädde eller någon annan vätska om det blir för tjockt.
De flesta hushåll i Indien gör sin egna curryblandning vilket inte ska förväxlas med de små burkar med torkad kryddblandning du kan köpa på snabbköpet. Genom att följa den första delen av receptet nedan kan du göra din egna curry som kan användas till massor av spännande maträtter. Gör gärna en större laddning av bascurryn och förvara i en burk i kylskåpet. Nästa gång du vill tillaga indisk mat är det bara att tillsätta lite vatten och värma på tillsammans med de grönsaker eller köttbitar du önskar.
1. 2 tsk matolja (absolut inte smör eller margarin)
2. 1 liten lök (som en golfboll), fint skivad. Fungerar med gul- eller charlottenlök.
3. Hela kryddor enligt nedan (lägg dessa i små högar på ett fat)
- 5 svartpepparkorn
- 2 st kryddnejlika
- 1 hel svart kardemummakapsel (grön används oftast i mjölk)
- 2 bitar kanelstång. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
- 1/2 tsk spiskummin
4. Malda kryddor enligt nedan
- 1 msk mald koriander
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chilipulver
- salt (efter smak)
5. Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré
1. Hetta upp oljan i en panna (gärna wok)
2. Tillsätt den skivade löken
3. När löken börjar ta färg, tillsätt de hela kryddorna (3)
4. När löken är brun, tillsätt de malda kryddorna (4) och purén (5)
5. Låt puttra vid låg temperatur i ca 3-4 minuter tills mixen börjar bli tjock.
6. När oljan börjar separera och hamnar på toppen av mixen har du en bas-curry som kan sparas och användas i flera olika recept. Tillsätt tex potatiskuber och blomkål för att göra en Aloo Gobi, tomater, lite kyckling och grädde för att göra en god kycklinggryta etc.