
Butter chicken är en av de populäraste maträtterna för icke-vegetarianer på restauranger i norra Indien och efter att ha smakat är det lätt att förstå varför. Äts normalt med chapati eller naan men passar även utmärkt med ris.
Ca 680 g Kycklingbröst skuret i bitar (ca 2 cm stora)
3 msk smör
1,7 dl tomater (finhackade)
1 lök (finhackad)
0,6 dl cashewnöt (finmalen)
0,6 dl mandel (finmalet)
1 - 2 tsk rött chilipulver (efter smak)
1 tsk ingefärspasta (mixa ingefära fint med några droppar vatten)
1 tsk vitlökspasta
5-7 cm bit kanelstång
¼ tsk gurkmeja
Salt efter smak
1. Hetta upp 2 tsk smör på mellanhög temperatur och tillsätt löken, kanelstången och låt det bryna till löken är transparent.
2. Tillsätt gurkmejan, chili, ingefärspastan, vitlökspastan samt salt och lite vatten. Låt det dra någon minut under omrörning.
3. Tillsätt tomaterna och forsätt röra under ett par minuter.
4. Tillsätt de malda cashewnötterna och mandlarna som ska vara som en smet, och lite mer vatten. Fortsätt att tillsätta vatten tills du fått den konsisten du vill ha. Ska vara likt en tjockare sås.
5. När såsen börjar koka tillsätter du kycklingen och låter den koka tills den är helt genomkokt.
6. Innan du tar kycklingen från spisen, tillsätt resten av smöret och låter det smälta in.
7. Serveras med varma naan bröd eller ris.