Curry

Chicken Hariyali

Inledning

Chicken Hariyali har fått sitt namn från dess gröna färg, en färg som kommer från myntablad och koriander.

Huvudrätter
Ingredienser
 

500 g kycklingfilé, skurit i 2,5 cm stora bitar

Marinad:
1,2 dl koriander- & mintpuré
1,2 dl yoghurt
1 msk garam masala
1 msk ghee
1 tsk ingefära (valfritt)
1 tsk vitlök (valfritt)

Sås:
1,2 dl grädde
2,5 dl Puré gjord på koriander och mynta
1 bit kanel
1 msk ghee
1,2 dl hackad lök
3 gröna chilis
Ett par nejlikor (valfritt)

Garnering:
Strö gärna på lite paprikakrydda och/ eller korianderblad.
Salt efter smak.

Varm
Tillagningssätt

1. Gör en puré av 3,5 dl korianderblad och 1,2 dl mintblad. Mixa det väl och försök att inte tillsätta något vatten till mixen. 
2. Blanda yoghurten med koriander/mynta-purén samt vitlök, ingefära, garam masala och ghee.  Låt det ligga i marinaden i minst 1 timme.
3. Hetta upp ghee i en panna tillsätt kycklingen. Låt den brynas ett par minuter och vänd i panna med jämna mellanrum.
4. Minska värmen till medium och tillsätt löken, grön chili, kanel, och nejlikan. Låt det koka ett par minuter.
5. Minska värmen lite och tillsätt hälften av grädden. Blanda i koriander/mynta-purén och låt det puttra ett par minuter. Var riktigt noga med att inte överkoka såsen nu när du tillsatt örterna. Så låg värme och lätt puttrande.

Servera med ris eller bröd!

Icke-vegetarisk
Postad av: Henric

Bas-curry

Inledning

Bas-curryn är den perfekta starten på många indiska måltider. Tillsätt bara dina favoritgrönsaker, fisk, kyckling eller vad du nu vill ha och fräs med i blandningen en stund, tillsätt vatten, grädde eller någon annan vätska om det blir för tjockt.

Huvudrätter
Ingredienser
 

1. 2 tsk matolja (absolut inte smör eller margarin)
2. 1 liten lök (som en golfboll), fint skivad. Fungerar med gul- eller charlottenlök.
3. Hela kryddor enligt nedan (lägg dessa i små högar på ett fat) 
- 5 svartpepparkorn
- 2  st kryddnejlika
- 1 hel svart kardemummakapsel (grön används oftast i mjölk)
- 2 bitar kanelstång. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
- 1/2 tsk spiskummin
4. Malda kryddor enligt nedan
- 1 msk mald koriander
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chilipulver
- salt (efter smak)
5. Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré

Varm
Tillagningssätt

1. Hetta upp oljan i en panna (gärna wok)
2. Tillsätt den skivade löken
3. När löken börjar ta färg, tillsätt de hela kryddorna (3)
4. När löken är brun, tillsätt de malda kryddorna (4) och purén (5)
5. Låt puttra vid låg temperatur i ca 3-4 minuter tills mixen börjar bli tjock.
6. När oljan börjar separera och hamnar på toppen av mixen har du en bas-curry som kan sparas och användas i flera olika recept. Tillsätt tex potatiskuber och blomkål för att göra en Aloo Gobi, tomater, lite kyckling och grädde för att göra en god kycklinggryta etc.

Vegetarisk

De flesta hushåll i Indien gör sin egna curryblandning vilket inte ska förväxlas med de små burkar med torkad kryddblandning du kan köpa på snabbköpet. Genom att följa den första delen av receptet nedan kan du göra din egna curry som kan användas till massor av spännande maträtter. Gör gärna en större laddning av bascurryn och förvara i en burk i kylskåpet. Nästa gång du vill tillaga indisk mat är det bara att tillsätta lite vatten och värma på tillsammans med de grönsaker eller köttbitar du önskar.

Postad av: Henric

Dum Aloo

Inledning

En vanlig nordindisk rätt med potais i good sås.

Huvudrätter
Ingredienser

Ca 500 gram potatis i bitar (aloo) eller allra helst, små runda potatisar.
½ till 1 tsk gurkmeja
2,5 dl lök (hackad)
1 msk vitlöks-pasta (mixa vitlök till en puré med några droppar vatten)
½ msk ingefärs-pasta (mixa ingefära till en puré med några droppar vatten)
1,2 dl hackade tomater 
½-1 tsk rött chilipulver (efter smak)
1 tsk garam masala
olja för tillagning och fritering
Salt efter smak

Valfritt:
1 tsk koriander-pulver
½ tsk gurkmeja-pulver
1 tsk bockhornsklöver
0,6 dl grädde
2 msk cashewnöts-pasta

Varm
Tillagningssätt

1. Skala och gör hål i potatisen med en gaffel. Rulla dem i gurkmejan.
2. Fritera potatisen i oljan på mediumvärme tills de är gyllenbruna. Låt dem sedan vila vid sidan.
3. Hetta upp olja i en panna och tillsätt löken och bryn tills den fått färg.
4. Tillsätt ingefärs- och vitlöks-pastan. Låt koka i någon minut.
5. Tillsätt alla kryddor och tomaten. Låt koka i någon minut.
6. Tillsätt grädden och lite vatten ifall detta skulle behövas.
7. Lägg i de friterade potatisarna och låt dem puttra med i några minuter.

Servera med ris eller Indiskt bröd.

Vegetarisk
Postad av: Henric
Prenumerera på Curry