Grover Zampa Vineyards vill bli Indiens främsta vindestination *Uppdaterad*

Indiska viner? Kan det verkligen vara något? Hade ni frågat mig för 10-15 år sedan hade svaret varit ”Nja” men solen och vinden på Maharashtras sluttningar har verkligen blekt bort bokstaven N så kvar finns nu bara ett rungande ja. 

Från Maharashtra till Karnataka

I den indiska västerliga delstaten Maharashtra finner vi inte bara den stora världsmetropolen Mumbai (tidigare Bombay) och fantastiska fornskatter så som grottorna i Ajanta och Ellora utan det är här den indiska vinrevolutionen började. En revoulution som knappt lämnat ett fotavtryck i Indien eftersom nästan allt vin går på export och indierna själva till största del föredrar en blended whiskey. 

En groende vindrickande medelklass

Förvisso finns en stor medelklass som dricker vin till maten och visar intresse för mat från hela världen (men helst äter Dal och Paneer butter Masala som sväljs ner med en flaska whiskey), den indiska vinkonsumtionen ligger på ca 10 milliliter per person och år jämfört med runt 23 liter per person och år i Sverige – det är i runda slängar 2300 gånger mer vin per person i Sverige.

Men den indiska medelklassen är på frammarsch, intresset för viner ökar och med såväl inhemska turister och utländska turister i sikte finns en enormt stor potential i den indiska vinturismen. Vi har till exempel tidigare skrivit om Sula Vinyards som var bland de första att inse den enorma potentialen.

Övertagna & nya vingårdar

Grover Zampa har nyligen köpt och tagit över två andra populära indiska vingårdar, det handlar om Charosa and Four Seasons. Speciellt Gour Seasons har varit en storsäljare runt om i Indien. Dessutom kommer man öppna ytterligare en vingård under en snar framtid.

Fem nya besökcentrum över Karnataka och Maharashtra samt stor resort

Grover Zampa Vinyard (GZP) statarade i delstaten Karnataka, söder om Maharashtra, och räknas nu som en av Indiens absolut bästa producenter av viner.  GZP har sedan dess utvidgat sina revir och öppnar nu flera besökscentrum i delstaten Maharashtra.

Det första av fem besökcentrum ser ut som följande. Givetvis finns en så kallad multi-cuisine-restaurang som serverar mat från världens alla horn, parat med GZPs viner. Utöver detta finns en lounge där man kan njuta av vin i en avslappnad men fashionable miljö. Ett vintestningsrum är givet där vi får lära oss om vinprovsmakning och speciellt om Grovers viner. Har du gått från Nja till Ja finns givetvis en butik där man kan köpa viner från hela sortimentet. 

Med övertagandet av Charosa Vneyards tog man också över en resort med ett femtiotal stugor. Denna resort kommer byggas ut mer och göra plats för minst 50 nya rum och många andra uppgraderingar. 

Har du testat indiska viner och vad tycker du? 

Läs mer!

Resguide till Maharashtra

Resguide till Nashik och vindistriktet

Resguide till Karnataka

http://www.groverzampa.in

Källa: http://www.travelbizmonitor.com

Hitta resan till Mumbai

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Mumbai, Maharashtra, och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg