Punjabs kameler håller på att försvinna

Kameler

När man nämner djuret kamel brukar man kanske mest tänka på öknen och delstaterna Gujarat och Rajasthan där kamelen traditionellt haft en väldigt viktig roll. Men även Punjab har haft stor nytta av djuret under åren. Men nu håller de på att försvinna.

99,6% färre kameler på 15 år

Punjab är en av Indiens absolut bördigaste delstater och delstaten sysselsätter enormt många jordbrukare och personer som jobar med jordbruksrelaterade saker. Kamelen har länge varit ett av de viktigaste dragdjuren även i Punjab. Det stora fallet av delstatens kamelpopulation kan beskyllas på allt billigare mekaniska transportmedel så som Chhota Hathi (lilla elefanten) från Mahindra.

Chhota Hathi

Snabbt minskande i flera delstater

Det är inte bara i Punjab som kamelpopulationen (och de relaterade sysslor och traditioner) snabbt försvinner, andra delstater noterar samma trend. Även i ökendelstaten Rajasthan och i delstaten Haryana ser man oroväckande sifforor.

Enbart 120 kameler kvar i Punjab

Tillbaka i Punjab är situationen så allvarlig att det nu bara finns 120 kameler kvar. Fortsätter trenden kommer kameler bara finnas kvar i zoon inom tio år. En möjlig räddning kan vara turismen.

Vill rädda Indiens kameler med turism

Nu har en delegation från Punjabs delstatsregering haft möten med centralregeringen där de begär hjälp att rädda delstatens kameler. Exakt hur eller vad som önskas är inte klart men en möjlig lösning är via turismen. 

Vad skulle få dig intresserad av kamelrelaterad turism?

Hitta resan till och i Indien

Hitta billiga flygerbjudanden till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj avreseort i Indien för att hitta inrikesflyg

Läs mer

The Tribune India