Punjab: För välmående och kvinnlig empowerment

Punjab är en delstat i Indien med ett rikt kulturell arv, levande traditioner och underbar mat. Delstaten är känd för sina varma och välkomnande människor som är stolta över sin historia och arv. Punjab erbjuder en mängd attraktioner för turister, inklusive Gyllene templet i Amritsar, ceremonin vid Wagah-gränsen, Stenparken i Chandigarh och Durgiana-templet. Under en så kallad Roadshow berättade bland annat Punjabs turistminister om vad som ska sätta delstaten på kartan. Det här är vad de hade att säga.

Punjab – Mer än ett historiskt arv

Punjab är inte bara ett ställe att besöka för sina historiska och kulturella platser, det är också ett ställe att uppleva välmående och kvinnlig empowerment. Punjab har nyligen lanserat två nyckelinitiativ för att främja dessa aspekter av turismen: välmåendeturism och kvinnor inom turism.

Välmåendeturism

Välmåendeturism är en form av resande som fokuserar på att förbättra ens fysiska, mentala och andliga välmående. Det innefattar aktiviteter som yoga, meditation, ayurveda, naturopati, spabehandlingar och holistisk läkning. Välmåendeturism är en växande trend inom den globala turistindustrin, då allt fler människor söker sig bort från stress och föroreningar i stadslivet för att återknyta till naturen och sig själva.

En delstat med grön och skön natur och heliga platser

Punjab har mycket att erbjuda för dem som söker välmående. Delstaten har en fridfull och naturskön miljö med gröna fält, floder, sjöar och kullar. Punjab har även ett rikt kulturellt arv som återspeglar dess andliga värderingar och traditioner. Punjab är hem för några av de mest heliga platserna inom sikhismen, såsom Gyllene templet, Anandpur Sahib och Hemkund Sahib. Dessa platser ger möjlighet för turister att uppleva sikhismens fred och harmoni, baserat på principerna om jämlikhet, tjänst och hängivenhet.

Nya faciliteter i världsklass

Punjab har också några av de bästa faciliteterna och experterna inom välmåendeturism. Delstaten har flera wellnesscenter, resorter, spa-anläggningar och sjukhus som erbjuder olika tjänster och behandlingar för olika hälsotillstånd och välmåendemål. Några av de välkända välmåendemålen i Punjab inkluderar:

 • Ranbass
  Ranbass är en lyxig wellnessort belägen i Ludhiana. Den erbjuder en holistisk approach till välmående genom att kombinera moderna bekvämligheter med traditionella terapier. Ranbass har ett team av kvalificerade läkare, terapeuter, näringsfysiologer och tränare som ger personlig vård och vägledning till gästerna. Ranbass har även en ekologisk gård, en meditationshall, en simbassäng, ett gym och ett bibliotek.
 • Kairali Ayurvedic Village
  Kairali Ayurvedic Village är en autentisk ayurvedisk reträtt belägen i Mohali. Det är en del av Kairali Group, ett av de ledande namnen inom ayurveda i Indien. Kairali Ayurvedic Village erbjuder ayurvediska behandlingar för olika åkommor såsom artrit, diabetes, fetma, hudproblem, stress med mera. De erbjuder också uppfriskningspaket för avgiftning, avslappning, viktminskning, anti-åldrande med mera. Kairali Ayurvedic Village har rymliga stugor, en örtträdgård, en yogahall, en restaurang och ett spa.
 • Nimba Nature Cure Village
  Nimba Nature Cure Village är en naturopatisk anläggning belägen i Patiala. Det är en av de största naturopatiska centren i Indien, spridd över 100 hektar mark. Nimba Nature Cure Village erbjuder naturliga terapier för olika sjukdomar som astma, högt blodtryck, njursten, cancer med mera. De erbjuder även välmåendeprogram för förebyggande, underhåll och förbättring av hälsa. Nimba Nature Cure Village har välutrustade rum, en matsal, en yogapaviljong, ett gym och en terapizon.

Enligt Rakhee Gupta Bhandari, Generaldirektör för turism och kultur i Punjab, är delstatens strävan att bli en välmåendehubb i perfekt harmoni med dess kulturella arv. Hon säger att “två initiativ som är mycket nära regeringens hjärta är välmående och kvinnor inom turism.” Hon tillägger att “genom att erbjuda välmåendeturism siktar Punjab på att locka fler turister som söker en unik och meningsfull reseupplevelse.”

Kvinnor inom turism

Kvinnor inom turism är ytterligare ett initiativ som Punjab har lanserat för att stärka kvinnor inom turistbranschen. Kvinnor spelar en avgörande roll inom turistsektorn, då de utgör en stor del av arbetskraften och konsumenterna. Men kvinnor möter ofta utmaningar och hinder när det gäller tillgång, möjligheter, säkerhet och erkännande. Kvinnor inom turism är ett initiativ som syftar till att adressera dessa frågor och främja jämställdhet och inkludering inom turistbranschen.

Kvinnor inom turism har tre huvudmål:

 • Att främja kvinnors deltagande inom turismsektorn genom att erbjuda utbildning, färdighetsutveckling och ekonomiskt stöd.
 • Att skapa fler möjligheter för kvinnliga entreprenörer och ledare inom turismsektorn genom att underlätta nätverkande, mentorskap och tillgång till marknader och resurser.
 • Att förbättra kvinnors säkerhet inom turismsektorn genom att höja medvetenhet, genomföra politik och erbjuda tjänster och stöd.

"Kvinnor inom turism" är en samarbetsinsats som involverar olika intressenter, såsom regeringen, den privata sektorn, civilsamhället och media. Några av aktiviteterna och prestationerna inom kvinnor inom turism är:

 • Kvinnliga taxitjänster
  Kvinnliga taxitjänster är en tjänst som erbjuder säker och bekväm transport för kvinnliga resenärer och turister i Punjab. Tjänsten drivs av kvinnliga förare som är utbildade och licensierade av turismavdelningen. Tjänsten är tillgänglig i stora städer och turistdestinationer i Punjab, såsom Amritsar, Ludhiana, Patiala och Chandigarh. Tjänsten ger också sysselsättning och inkomstgenerering för kvinnliga förare.
 • Kvinnliga turistguider
  Kvinnliga turistguider är ett program som utbildar och certifierar kvinnor för att bli professionella turistguider i Punjab. Programmet omfattar olika aspekter av turism, såsom historia, kultur, arv och geografi. Programmet rustar också kvinnor med kommunikationsfärdigheter, kundservicefärdigheter och säkerhetsfärdigheter. Målet med programmet är att skapa fler möjligheter för kvinnor att visa upp sin kunskap och passion för Punjabs turistattraktioner.
 • Kvinnliga hemvistelser
  Kvinnliga hemvistelser är ett projekt som uppmuntrar kvinnor att öppna sina hem för turister som vill uppleva den lokala kulturen och livsstilen i Punjab. Projektet ger kvinnor utbildning och stöd om hur man driver en hemvistelseverksamhet, inklusive gästfrihet, hygien, marknadsföring med mera. Projektet hjälper också kvinnor att registrera sina hemvistelser hos turismavdelningen och bli listade på onlineplattformar. Projektet gynnar både kvinnliga värdar och turister, eftersom de får möjlighet att interagera och lära av varandra.

Anmol Gagan Mann, Punjabs turistminister, säger att “Punjabs regering, under ledning av Chief Minister Bhagwant Mann, arbetar obevekligt för att främja turismen i delstaten, vilket kommer att öka besöksantalet både från internationella och nationella sektorer. Detta kommer i sin tur att ge maximala sysselsättningsmöjligheter för kvinnor och ungdomar.” Hon tillägger även att “vi tror starkt att alla initiativ tillsammans kommer att förbättra delstatens image när det gäller att driva företag och locka fler turister, både nationella och internationella.”

Läs mer

Om du är intresserad av att besöka Punjab kan du hitta mer information om delstatens olika initiativ på dess officiella webbplats här!

Du kan också hitta massor av bra information och bilder här på Indien.nu!

Observera, vi på Indien.nu ger inte råd eller rekommendationer om behandlingar för någon form av åkommor. Texten ovan är baserad på information från Punjabs delstatsregering och reflekterar nödvändigtvis inte våra egna åsikter. Besök och rådfråga flera experter innan du tar behandling från någon form av behandlingshem.