Den gyllene triangeln i Indien

Den gyllene triangeln i Indien

Den gyllene triangeln i Indien är den mest sålda och därmed vanligaste resan för svenska gruppresenärer och personer som reser med paketresa. Gyllene triangeln består vanligtvis av 3 städer, men kan ibland ha ett par andra destinationer i programmet. Den gyllene triangeln innehåller några av Indiens mest kända sevärdheter och gör ett besök i landet lättillgängligt och smidigt. I den här artikeln berättar vi vad som gör den gyllene triangeln gyllene och hur du kan arrangera din egen resa helt eller delvis på egen hand. Håll också utkik efter våra artiklar om hur man bäst förlänger den gyllene triangeln till en ännu bättre resa! Häng med…

Den gyllene triangeln

Vad är då den gyllene triangeln? Jo, den består av tre städer med stora sevärdheter i den nordvästra delen av landet. Gyllene triangeln tar nästan uteslutande sin början i Indiens huvudstad, Delhi. Efter Delhi brukar ett besök i Agra vara på sin plats där man bland annat besöker Taj Mahal och Agra fort. Därefter går de flesta resor vidare till den så kallade rosa staden, Jaipur, men vissa stannar till en eller ett par dagar i den fantastiska nationalparken Ranthambore. I Ranthambore kan man göra ett avbrott från imponerande monument och istället se något så häftigt som den mäktiga bengaliska tigern – och många andra djur.

Vad gör då den gyllene triangeln så gyllene?

Med relativt kort resväg på bra och fina (i alla fall mestadels) vägar kan man på en väldigt kort resa se några av Indiens fantastiska monument, tempel, varierande natur och kultur.  För en resebyrå kan man lätt planera ett program där man med bil eller buss och lokalguide snabbt och effektivt besöker så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, normalt sett 7-10 dagar. Reser man på egen hand får man ofta räkna med minst ett par dagar extra för samma program, men har då å andra sidan en större frihet. Vi kan rekommendera såväl paketresor som gruppresor samt resande på egen hand. Väljer du att resa på egen hand kräver det mer planering och du riskerar hamna i situationer där någon eller några försöker sälja på dig något du egentligen inte önskar när du väl är på plats. Har du tid, gillar att planera eller att ta dagen som den kommer har vi tips och råd nedan. Vill du resa med arrangör har vi en lista här!

Planera din egen resa

För att över huvud taget få komma in i Indien krävs det att du har ett giltigt visum, du måste givetvis också ha flygbiljetter. Hotellrum för hela eller delar av resan kan också vara bra. I vår guide till att planera din resa på egen hand tipsar vi om allt sådant PLUS om vad du bör packa med eller köpa på plats och mycket mer. Med alla förberedelser, packningen klar, plånboken fylld av rupies, bokningar och allt annat stiger vi av flyget en tidig morgon i Delhi.

Ankomst i Delhi, Gyllene triangeln, Indien

Indiens huvudstad Delhi

Efter en förhoppningsvis behaglig resa stiger vi av flyget i Delhi. Innan vi får hämta ut vårt bagage måste vi passera immigrationen. Beroende på vilket visum du har, pappersvisum i passet eller utskrivet e-visa ställer vi oss i rätt kö för att få våra stämplar. Därefter är det dags att hämta ut våra väskor, det brukar gå relativt snabbt och smidigt i Delhi och det är sällan man behöver vänta allt för lång tid. Med våra väskor passerar vi tullen ut i ankomsthallen. Har du bokat hotell med upphämtning är det oftast här (om hotellet inte sagt att chauffören ska stå utomhus) representanten står för att plocka upp dig. Det gäller även för dig på gruppresa eller paketresa. Ankomsthallen har kafé med bra kaffe, snacks, snabbköp med höga priser samt bankomater. Det kan vara ett bra tillfälle att fylla på plånboken med lite indiska kontanter innan du reser vidare. Här går det också att skaffa telefonkort till din olåsta mobil.

Vi rekommenderar att man tar en skön vila och dusch på hotellet innan man ger sig ut i vimlet. Många grupp- och paketresor påbörjar programmet direkt efter incheckningen på hotellet och i dessa fall gäller det att du försöker sova så gott det går på flyget.

Sevärdheter i Delhi

Delhi är en av världens största städer och det tar mycket tid att se allt man kanske önskar. Med lite planering kan man dock göra sin sightseeing på relativt kort tid. Här är det en bonus med grupp- och paketresor där vana reseledare och chaufförer guidar omkring dig efter bästa och mest effektiva program. Att göra samma intensiva schema själv kan vara svårt så om du reser på egen hand och har ont om tid, boka ett paket på hotellet eller från någon agent. Vi har samlat alla våra tips för Delhi i vår resguide här, men i en vanlig grupp- eller paketresa brukar följande programpunkter ingå. Vi har samlat alla dessa punkter i en Google-maps som du hittar här! Tänk också på att det här programet är baserat på en tidsbegränsad resa, Delhi, Agra och Jaipur har betydligt fler sevärdheter vi nämner i våra normala guider.

Bangla Sahib Gurudwara

Bangla Sahib Gurudwara är det största sikh-templet i Delhi och en fantastisk upplevelse. Förutom att det är ett levande och livligt tempel med massor av intryck är det helt gratis att besöka, det gäller för övrigt den fantastiska maten också. Bangla Sahib brukar finnas med på de flesta grupp- och paketresor och på tempelområdet finns ett besökscenter med massor av bra information, regler och inte helt sällan gratis rundvandringar. Läs mer i vår guide till Delhi!

India Gate

India Gate är en del av New Delhi och är beläget i ett enormt grönområde mitt i stan. Monumentet är uppfört som minnesmärke för de indiska soldater som stupade under bland annat första världskriget. Du kan givetvis få mer information i vår Delhi-guide.

Gandhi Smriti

Inte allt för långt från India Gate ligger Gandhi Smriti. Platsen där Mahatma Gandhi levde sina sista dagar innan han mördades strax utanför hans bostad. Idag är byggnaderna ett informativt museum med en del anpassat till barn, ungdomar och åldringar med barnasinne. Det interaktiva museet är fantastiskt bra och informativt. På platsen där Mahatma Gandhi mördades finns idag ett minnesmärke som man kan besöka (barfota). Men mer om det i… Ja, precis, vår resguide.

Raj Ghat

Raj Ghat kan vara ett bra nästa stopp. Precis som det var för Mahatma Gandhi. Det här är nämligen Mahatma Gandhis kremeringsplats. På det gröna och lummiga området finns också kremeringsplatserna och monument för flera andra viktiga indiska politiker. Det kan låta makabert men Raj Ghat är väl värt ett besök.

Röda fortet

Det röda fortet i Delhi är kanske det sista riktigt storslagna projekt utfört av Mogulerna i Indien. Här bodde de sista mogulerna innan de fördrevs av britterna. Fortet är ett enormt stort område med många individuella sevärdheter. Många grupp- och paketresor har med detta monument som ”vi ser det röda fortet från utsidan innan vi…” men har du tid och intresse, besök gärna insidan. På den gyllene triangeln kommer vi också besöka det röda fortet i Agra som enligt undertecknad är mer intressant. Vill du veta mer? Se vår guide! Det är inte sällan man tar en cykelrikshaw mot nästa destination från parkeringen.

Jama Masjid

De flesta anländer till Jama Masjid genom Old Delhis vindlande gränder i baksätet på en cykelrikshaw. Detta kan vi varmt rekommendera. Turer kan tas från flera platser. Förhandla om priset! Jama Masjid är Indiens största moské och fortfarande en levande böneplats. Det är därför stängt för bön fem gånger per dag och man får inte komma in i till exempel korta shorts. Skorna lämnas utanför och kvinnor måste låna en klädesdräkt för att få komma in. Det tog 14 år att bygga den vackra moskén som stod klar 1658. Att ni kan läsa mer i våra guider behöver jag kanske inte nämna nu.

Old Delhi och Chandni Chowk

Inget besök i Delhi vore komplett utan att gå vilse i Old Delhis vindlande gränder. Förutom fanastisk och autentisk Moghul-mat kan man här handla allt mellan himmel och jord. Visste du till exempel att det finns en hel gata enbart för band för sömnad? Eller att bakom ruckliga fassader säljs och repareras modern elektronik? Kryddor, textilier, böcker och begagnade bildelar trängs med gätter, färska grönsaker och fantastiska smaker. Missa inte att äta på restaurang Karims! Det är både skoj och intressant att ta en tur på en cykelrikshaw i området först. Kanske hittar du något som ser spännande ut efter vägen som du vill besöka sedan?

Lakshmi Narayan eller Birla Temple

Till porten men inte längre får kameror och mobiler följa med, det är därför du hittar så få bilder från detta fantastiska tempel. Birla Mandir, eller Lakshmi Narayan temple, uppfördes för att alla skulle kunna gå till templet oavsett kast. När templet byggdes, mellan 1933 och 1939, var det vanligt att folk med längre kast eller så kallade kastlösa (läs om kaster på våra andra sidor om varför det egentligen inte finns någon ”kastlös”) inte fick gå i templet. Det ville den rika familjen Birla och Mahatma Gandi göra något åt. Därför har vi sedan nästan hundra år detta enorma och speciella tempel. Själva byggnaden är inte allt för utsmyckad men inne i templet har många viktiga gudar sina små egna tempel att beskådas för en så kallad Darshan. Tycker du att Hitlers Hakkors sänder kalla kårar ned för ryggmärgen kan du här se att det var ett populärt och välmenade tecken innan han smutsade ner det. Templet är tillägnat Lakshmi Narayan men du har flera andra tempel för bland annat Ganesh, Krishna, Shiva och Hanuman på området. Helt klart värt ett besök. Vill du veta mer om Buddhism? Bara några få meter åt vänster (om du står på gatan och kollar på templet) från templet hittar du ett tempel tillägnat Buddha!

Fler sevärdheter för dig som reser på egen hand och har någon dag extra

Även om de ovanstående sevärdheterna är fantastiska och alla väl värda ett besök har Delhi så mycket mer att erbjuda. Att bara strosa runt och äta gatumat eller sätta sig på någon livlig restaurang och dricka lokalbryggt öl med den växande indiska hippa medelklassen är det ett bra alternativ. Har man mer sug för monument och sevärdheter missar nästan alla grupp- och paketresor några av Indiens absolut största sevärdheter i Delhi. Vissa på grund av tid, andra på grund av ekonomin. Men har du lust och möjlighet rekommenderar Indien.nu följande…

Humayun’s Tomb

För undertecknad är mogulkejsaren Humayuns grav i Delhi kanske det vackraste monumentet till Moguleran i Indien. Taj Mahal må vara ståtligt och fantastiskt men det är något med kontrasten mellan den röda sandstenen och den vita marmorn som är fantastisk. Mausoleet är med på världsarvslistan  men tyvärr sällan på listan över monument på paketresan. Läs mer on Humayuns grav här!

Qutub Minar

Denna nära tusenåriga 72,5 meter höga minaret är sällan inkluderad i paket- och gruppresorna men hör ändå till stadens absolut största sevärdheter. Du kan läsa mer i vår guide till Delhi för att veta mer.

Swaminarayan Akshardam

Är det ett tempel? Är det en nöjspark? Nej, kan det vara en koncertarena? Swaminarayan Akshardam temple är inget mindre än världens största hindutempelkomplex. Detta relativt nybyggda tempel är enormt stort, otroligt vackert och rikt utsmyckat. Här finner man också informativa åkattraktioner, biograf med grundarens biografi, sound & light show och mycket mer. Räkna med att det tar en halv dag att besöka Swaminarayan Akshardam temple och att du så klart kan läsa betydligt mer i vår Delhiguide!

Lotustemplet

Trots templets fantastiska exteriör är det inte alls lika intressant inifrån. Har du vägarna förbi området (du bor kanske i New Friends Colony) kan det vara ett intressant besök. Vi skriver mer om detta speciella tempel i vår guide till Delhi.

Delhis marknader

I Delhi kan du hitta nästan allt du kan tänka dig att handla eller äta. En bra början för ditt shoppingäventyr är på någon av stadens alla marknader. I vår guide till Delhi kan du läsa mycket mer om shopping i Delhi, men på den här sidan kan du hitta de bästa marknaderna i hela Indien, kanske är det något ställe du besöker? 

Boende i Delhi

Delhi har boenden i precis alla möjliga och näst intill omöjliga prisklasser. Backpackers brukar stanna till i det livliga området Pahar Ganj (här är det bäst att undvika förbokat för istället gå runt och se olika ru), nära New Delhi Railway Station. Läget är bra, priserna ofta låga och vimlet, folklivet, ljuden, dofterna och intrycken obeskrivbara. I Delhis olika kolonier där medelklassen bor brukar det vara något renare, bättre luft och mer lugn och ro. Undertecknad gillar att bo i Connaught Place (hjärtat av britternas New Delhi) eller i området runt Janpath. Det kan även vara trevligt att bo mer söder ut eller sydväst i Delhi, lite längre bort från de traditionella turiststråken. New Friends Colony, Green Park, Greater Kailash och Saket är exempel på kolonier där vi gillar att bo några nätter. Som vanligt rekommenderar vi svenska Hotels.com för tips och bokning av boenden. Där finner man tusentals recensioner av hotell baserade på verkliga bokningar. 

Ta sig runt i Delhi

Det finns många sätt att ta sig runt i Delhi och en kombination av flera olika färdsätt är ofta att föredra. Ska du göra kortare resor kan det vara asolut snabbast att ta en Autorikshaw (det thailandsresenärerna kallar Tuk-Tuk), men samma resa kan med en app som Ola eller Uber kosta betydligt mer i dessa hetsiga trehjulingar. För resor på lite längre distans är Delhi Metro (kombination av upphöjd spårväg och tunnelbana) vara betydligt snabbare och billigare. Vagnarna är rena, fina, luftkonditionerade och priset är näst intill gratis. De traditionella svart-gula taxibilarna kan vara prisvärda OM du lyckas få resa med taxameter eller om du bokar den vid en kiosk som säljer turer till fasta priser, så kallad Pree-paid-taxi. Nedan finner du kartan över Delhis enorma Metro-system (som bara blir bättre och bättre hela tiden).

Delhi Metro

Agra - Mycket mer än Taj Mahal

Agra i Indien

Det sägs att alla vägar leder till Rom. Är man i Delhi kan det kännas som att alla vägar leder till Agra. Och det är just vägar och järnvägar som leder hit. För även om det finns en flygplats i Agra är den mest för militära bruk. De flesta som reser till Agra gör det därför via den supersnabba järnvägen eller den nya hypermoderna sexfiliga motorvägen. Reser du från Delhi tidig morgon kan du äta brunchs i Agra. Eller ta en buss eller taxi under natten och besök Taj Mahal vid soluppgången och ät frukost på hotellet i Agra. Agra är ett givet måste på gyllene triangeln.

Till Agra med bil

Reser du med taxi (eller chaufför) så är det viktigt att påpeka att du vill resa via den nya express-vägen vilken sparar många timmar jämfört med den äldre motorvägen. Den nya vägen tar nämligen 3-4 timmar jämfört med 7-9 timmar.

Till Agra med tåg

Det finns ett flertal snabba tåg mellan Delhi och Agra. Här är några av våra rekommendationer:

12050 Gatimaan Express tillhör Indiens snabbaste tåg. Med en topphastighet om 160 km/h är du i Agra på runt 100 minuter. Tåget avgår från Hazrat Nizamuddin i Delhi klockan 8:10 och anländer i Agra 9:50. Tåget går alla dagar i vecken utom fredagar.

12280 Taj Express Superfast lämnar perrongen i New Delhi Railway Station 6:45 och kommer fram till Agra klockan 9:32, alla dagar i veckan. Ofta är det något enklare att hitta biljetter på detta tåg. 

Hur du än reser rekommenderar vi att besöka nästa monument tidigt på morgonen…

Taj Mahal

Klockan ringer så tidigt på morgonen så att det fortfarande är mörkt ute. Reser vi under vintermånaderna, december, januari och februari är det så kallt att det biter i kinderna utanför. Har vi tur är det inte allt för dimmigt och vi tar oss till Taj Mahal för att ställa oss bland de första i kön. Se till att vara här en god stund innan soluppgången för att köpa din biljett. Väl inne är det på den tidiga morgonkvisten få personer som står i vägen mellan dig och Indiens mest kända landmärke, Taj Mahal. Under de senare timmarna och eftermiddagen kan det ibland vara väldigt mycket folk vid Taj Mahal med enorma köer till följd. Undvik lördagar och söndagar om möjligt. Taj Mahal är ett vackert mausuleum uppfört i vit marmor och sista viloplats för Shah Jahan och hans fru Mumtaz Mahal. Här kan ni läsa allt om Taj Mahal och dess historia

Agra Fort

Redan från Taj Mahal har du nog kunnat ana det mäktiga Agra fort, och från Agra fort har du (dagar utan mycket dimma) god utsikt över Taj Mahal. Agra Fort är med på världsarvslistan och det är lätt att förstå. Vi får bara ta del av ungefär en tredjedel av detta enorma komplex, resten tillhör fortfarande den indiska militären. Agra fort började byggas på toppen av ett äldre fort redan 1565. Mogulkejsaren Akbar (som också byggde Fathepur Sikri utanför Agra) i hans unika stil med röd sandsten och inläggningar av vit marmor. Fortet byggdes sedan ut av hans ättlingar som alla satt personlig prägel. Några av de mest imponerande delarna byggdes av Shah Jahan, som också lät uppföra Taj Mahal. Läs mer i vår artikel om Agra fort! 

Itimad-ud-daulah eller Baby Taj

Att det här gravmonumentet kallas Baby Taj är lätt att förstå. Med lite fantasi. Uppförd i vit marmor och med fyra minareter kan man se släktskapen i alla fall. Rikligt utsmyckat och med många färre besökare än Taj Mahal är det ändå ett trevligt besök. Mausoleet byggdes av Jahan Girs fru, Nur Jahan, till hennes pappa Mizra Ghiyas Beg. Att han kunde få ett så ståtligt monument beror kanske på att han var chefsminister åt Jahan Gir. 

Flyga ballong

Ca 2 km från Taj Mahal kan du hoppa in i korgen på en heliumballong som tar dig 150 meter över marken. Från där kan du få fin utsikt över staden och Taj Mahal. Kan även göras nattetid!

Shopping i Agra

Det finns inget som är så populärt att handla i Agra som produkter tillverkade i vit marmor. Reser du på en arrangerad rundresa eller gruppresa kommer du garanterat besöka en bra butik med en intressant demonstration. Reser du på egen hand kan vi faktiskt rekommendera att ta sig till en stor marmorbutik för att se demonstrationen, helt gratis. Här får man se hur steninläggningarna gjordes i Taj Mahal och till och med få prova på själv. Man får också en bra redovisning för de olika stenarna som användes i byggandet av Taj Mahal. Efter demonstrationen vill dom så klart gärna sälja de olika produkterna, från gigantiska matsalsbord till småsaker och Taj-Mahal-kopior i miniatyr. Försäljarna är skickliga men går med på ett nej utan problem. Men missa inte butiksvisningen, föremålen skulle lätt kunna passa i ett museum. Viktigt att tänka på att på mindre nogräknade ställen, samt produkter som säljs på gatan, sällan är äkta marmor utan urkarvade i täljsten.

Boende i Agra

De flesta budgethotell ligger i området runt Fatehbad Road i östra Agra. Detta område ligger också relativt nära Taj Mahal. Har du råd finns flera fina hotell närmre Taj Mahal där man till och med kan få utsikt över detta mästerverk. Bland hotellen med utsikt kan vi nämna: Hotel Clarks Shiraz, The Oberoi Amarvilas, DoubleTree by Hilton, The Gateway Hotel Fathebad, Crystal Sarovar Premiere och Four Points by Sheraton. Alla dessa hotell har utsikt över Taj Mahal från vissa av rummen (premium) samt restauranger. Du hittar massor av hotell på svenska Hotels.com där du också kan läsa recensioner av alla hotell av verifierade besökare.

Jaipur

Den rosa staden Jaipur

Hur du kommer till Jaipur beror på om du besöker Agra innan eller om du kommer via Sawai Madhopur (och nationalparken Ranthambore, se nedan). Här fokuserar vi på resan mellan Agra och Jaipur.

Resan mellan Agra och Jaipur är ungefär 240 km, till största del på stora, breda och fina motorvägar. Det är därför ett bra alternativ att ta bussen om man inte hittar eller gillar att resa med tåg. 

Redbus.in hittar du flera bussar mellan Agra och Jaipur i många olika klasser. 

Det finns ett flertal olika tåg att välja mellan och restiden med tåg varierar mellan 4 och 6 timmar. Se några exempel på tåg på MakeMyTrip.com 

En anledning till att kanske ta taxi mellan Agra och Jaipur stavas Fatehpur Sikri. Fatehpur Sikri är en spökstad i röd sandsten som byggdes av mogulkejsaren Akbar. Staden med dess fantastiska palats och moské ligger 37 kilometer från Agra på vägen mot Jaipur och kan därför vara ett trevligt stopp efter vägen. Du kan läsa mer om Fatehpur Sikri här.

Sightseeing i Jaipur

Väl framme i Jaipur finns en hel del att se och göra. De flesta sevärdheter ligger inom den muromgärdade staden och så gör även de mest intressanta basarerna. Men ett par av våra favoriter ligger utanför staden.

Den muromgärdade rosa staden Jaipur

Jaipur är Indiens första stad som byggts upp enligt en stadsplan från grunden. Anledningen till detta var att den dåvarande huvudstaden i området var Amer, ett par mil bort. Amer hade fått växa mer eller mindre okontrollerat, vilket var det normala på den tiden, vilket lett till trånga gränder och kaos. Maharaja Sawai Jai Singh tröttnade på kaoset och lukten samt plats- och vattenbrist och bestämde sig för att bygga en ny huvudstad. Den nya staden byggdes enligt en hinduarkitektonisk teori efter stjärnorna på himmelen. Det resulterade i breda stora fina gator och hus med affärslokaler i bottenplan och bostäder på övervåningen. Staden började byggas 1727 och gatorna i staden får nog fortfarande anses vara bredare och bättre än i de mer moderna områden som växt upp utanför murarna. Hur som helst, inom murarna rekommenderar vi bland annat följande saker. Läs mer och se många fler bilder i vår guide till Jaipur! 

Jantar Mantar

Undertecknads absoluta favorit i Jaipur heter Jantar Mantar och är något så spektakulärt som ett astronomiskt observatorium som mer ser ut som en modern konstinstallation. Uppförd 1728 och med världens största solur med en noggrannhet på bara ett par sekunder. Vi har en hel artikel om just Jantar Mantar här! 

City Palace

City Palace i Jaipur har en del intressanta små museer inom sina murar. Värda att besöka är bland annat Textilmuseet, som har de största byxorna jag någonsin sett, i sin samling. Utöver byxorna finns enormt vackra textilhantverk att beskåda. Vapenmuseet är belägen i en fantastiskt vacker lokal (missa inte takmålningarna) och har ett stort antal fantasikittlande vapen. Dessa gamla vapen är inte bara dödliga utan även konstverk i sig själva. Missa inte heller att se de enorma silverkärlen (största individuella silverföremålen i världen). Sevärd är även de fyra årstidernas portar. Som vanligt, läs mer i vår guide till jaipur!

Hawa Mahal

Hawa betyder vind och Mahal betyder palats. Tillsammans bildar det vindarnas palats. Palatset är egentligen bara en fasad med balkonger på baksidan av de utsnidade fönstren. Här kunde hovdamerna sitta och svalka sig i brisen och samtidigt spana ut över den livliga gatan nedan, detta utan att själva bli sedda. På tiden det begav sig (och viss mån även idag) fick damerna inte visa ansiktet för främmande personer och dessa fönster förhindrade att någon utomstående kunde se hovdamerna. 

Jaipurs gatuliv

Ett besök i den rosa staden Jaipur är inte komplett utan att vandra upp och ner för de breda boulevarderna och känna dofterna från nymalda kryddor, friterad mat, kryddigt té och livlig kommers. Några tips på marknader och shopping hittar du nedan.

Jaipur utanför murarna

Amber Palace

Vackert belägen på ryggen av en av Aravalibergens utlöpare ser palatskomplexet nästan ut som guld mot den klarblå himmelen och det krusiga vattnet nedan. Upp till palatsen kan man ta sig på flera olika sätt, det finns jeepar som kör skytteltrafik mellan parkeringen vid sjön till toppen. Det går även att promenera upp om man har energi och vädret tillåter. Det sista alternativet är på ryggen av en elefant. Vi på Indien.nu uppmanar dock alla läsare att undvika all form av elefantrytt i Indien och andra länder. Oavsett hur du tar dig upp till palatsen rekommenderar vi att ni gör det tidigt på morgonen för att hinna utforska denna sevärdhet i ett relativt lugn och ro. Givetvis har vi skrivit om Amber Palace i vår guide till Jaipur.

Nahargarh Fort 

Längst upp på toppen av ett annat av Aravalibergens utlöpare ligger Nahargarh fort. Beläget ca 4 km från centrum är det ett perfekt ställe för att njuta av utsikten i relativ lugn och ro, då man inte i närheten lockar så många besökare som Amber. Fortet uppfördes 1734 av Maharaja Sawai Jai Singh. Fortets murar breder ut sig över landskapet och ansluter till murarna vid Jaigarh fort, fortet som vakar över Amber Palace. 

Shopping i Jaipur

Jaipur är en av de största städerna i världen för ädelstenar och smyckesindustrin. Här slipas och poleras stenar från hela världen och här kan man hitta smycken av en fantastisk kvalitet till priser långt längre än i Sverige. Det gäller bara att välja en butik med bra rykte för att hitta de bästa produkterna. Reser du på arrangerad resa kommer du garanterat hamna på en av dessa ädelstensbutiker. Tänk på att pruta!

Det traditionella indiska smyckeshantverket Kundan-Meena hittar man lämpligen i Johari Bazaar, där man även kan hitta trevliga caféer för en fika under shoppingturen.

För en riktig färgchock och allt från indiska textilier till billiga armband beger man sig till Chandpol bazaar. Här hittar man också traditionellt Rajasthanskt hantverk och många billiga gåvor och souvenirer.  Passa på att äta den traditionella gatmaten när du är på den här marknaden. Välj ett ställe med många andra kunder för en bra omsättning på delikatesserna.

Boende i Jaipur

Vi rekommenderar ett boende i den muromgärdade staden, eller i alla fall i närheten. På Hotels.com finns ett stort antal boenden i alla prisklasser. Recensionerna är skrivna av personer som faktiskt bott på hotellet. 

Ta sig runt i Jaipur

Jaipur har, precis som Delhi, nyligen fått en Metro (kombinerad tunnelbana med upphöjd bana) som är ren, modern, luftkonditionerad och snabb. Men till skillnad mot Delhi är den i Jaipur inte lika väl utbygd än. Finns det stationer mellan den punkter du önskar resa är det dock ett bra alternativ. För kortare resor är Autorikshaw fortfarande det snabbaste och enklaste (samt rätt så skoj) medan taxi med app (Ola och Uber till exempel) är ett bekvämt och prisvärt alternativ om man undviker rusningstrafiken. 

Bonus! Tigrar och andra vilda djur

Många av de så kallade gyllene-triangeln-resorna eller ”imperiets juveler” innehåller även ett stopp i Ranthambore National Park. Det gör förvisso den gyllene triangeln mindre triangel-lik men det gör dig mer rik på erfarenheter. Du väljer om fantastiska upplevelser i den indiska djungeln med chans till tigerskådning (och garanterat massor av andra vilda djur) är viktigare än resans triangelform. Vi vet vad vi väljer. Vi väljer att läsa mer om Ranthambore här! 

Tigern - Kung över djungeln i Ranthambore

Ranthambore passar bäst in som ett stopp mellan Agra och Jaipur. Vi rekommenderar därför att man tar sig från Agra till Sawai Madhopur vilket är själva byn där turerna utgår från. Hit tar man sig kanske lättast, men inte alltid bekvämast, med buss. Det finns ett antal tåg mellan Agra och Sawai Madhopur men de flesta tåg har bara en avgång i veckan och är ofta en del av en mycket längre tågsträcka. Räkna därför med att tågen oftare är försenade här. Här kan du se vilka tåg det finns att välja mellan. 

Ett alternativ är att ta en taxi till Bharatpur. I Bharatpur kan du också passa på att ta en utflykt i ett stort fågelreservat (men håll även utkik på marken, parken är också känd för sitt livliga orm-liv. Från Bharatpur finns fler snabbtåg att välja mellan.

Från Sawai Madhopur till Jaipur finns det ett stort antal tåg att välja mellan, de flesta tåg tar ungefär två timmar. Här kan du se vilka tåg och tider det finns att välja mellan.

Bäst tid att åka?

Den gyllene triangeln ligger i norra Indien och här kan det bli väldigt kallt under vintermånaderna. Från sena december till mitten av februari brukar kunna ha väldigt kyliga nätter men relativt behagliga dagar. Ofta kan temperaturen titta över 20-gradersstrecket på dagen men gärna sjunka ner mot 1-5 grader så fort solen försvinner under horisonten. Tåg och bussar försenas ofta av den täta dimman som rullar in över Delhi och Agra (och tidvis även Jaipur) och det händer också att flyg ställs in. Personligen hoppar vi gärna resor i det här området under den här årstiden. Kan du bara resa under dessa månader kanske en resa i södra Indien passar bättre?

Sommaren pågår mellan april och juli och i maj och juni kan kvicksilvret stiga upp mot 50 grader men därefter kommer monsunen. Monsunsäsongen kan vara alldeles, alldeles, underbar. Ofta regnar det inte allt för mycket och en stor del av tiden har du varmt och gott och torrt. Vissa dagar eller år kan det dock komma enorma mängder regn, något som vi såg i augusti 2020 i Jaipur. Bäst och säkrast är det därför mellan oktober och december samt från mitten av februari till mitten av april då vädret oftast är torrt, soligt och behagligt.

Hemresan

Alla flyg till Europa går i dagsläget från Indira Gandhi International Airport Terminal 3 (T3). Flygen avgår från plan 1 (en våning upp) och du måste vara på plats minst tre (3) timmar innan flyget är planerat att avgå. Har du en tidig avgång kan det därför vara smidigt att boka sista natten på ett hotell nära flygplatsen. När du kommer till flygplatsen måste du hitta rätt ingång för ditt flygbolag. Tänk på att den första hälften av dörrarna är för inrikesflyg, vilka också avgår från samma terminal. Du måste visa ditt pass och biljett för en kontrollant för att få komma in i terminalen. Checka sidan in och bege dig mot immigrations-diskarna. Här får du visa ditt boarding-pass och få utresestämpeln i passet. Därefter ska du passera säkerhetskontrollen innan du får komma ut bland restaurangerna. Var dock aktsam på tiden, även om det känns som du har mycket tid kvar kan det ta över 20 minuter att ta sig till sin gate där flyget går ifrån. När du senast måste vara på gaten står på ditt boardin-pass samt på tv-skärmarna i terminalen. Trevlig resa!