Det här är en utskriftsvänlig sida om Färdmedel och sätt att resa i Indien. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Färdmedel och sätt att resa i Indien

Färdmedel och sätt att resa i Indien Henric fre, 2010-10-01 23:29
Body

Det finns många sätt att resa i och till Indien. Somliga bättre än andra... Läs om de bästa och de sämsta färdmedlen nedan. Missa inte vår guide till tågboning i Indien. Välj kapitel nedan!

Animering tåg i Indien

Det här är en utskriftsvänlig sida om Till fots. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Till fots

Till fots
Henric tors, 2012-12-13 09:09
Body

Indien är ett land som erbjuder en rik och varierad natur för resenärer som är intresserade av vandringar och promenader. Med bergskedjor, dalar, floder och nationalparker, finns det gott om möjligheter att utforska naturen till fots.

Pilgrimsvandringar

För de som söker en andlig upplevelse och en möjlighet att utforska landets religiösa arv, finns det flera pilgrimsleder att vandra längs. En av de mest berömda är Vaishno Devi-leden som leder till en helig grotta i Jammu och Kashmir. Andra populära pilgrimsleder inkluderar Kedarnath, Badrinath och Yamunotri-lederna i Uttarakhand.

Stadspromenader

När det gäller vandringar i städerna, är det kanske det bästa sättet att ta sig runt och uppleva den lokala kulturen. Men det är viktigt att vara medveten om trafiken, tiggare och andra utmaningar som kan uppstå. Populära stadsområden för vandring inkluderar gamla Delhi, Jaipur, Mumbai och Kolkata.

Trekking

Indien erbjuder några av de mest spektakulära vandringslederna i världen, från Himalayas höga bergstoppar till regnskogen i Kerala. Att vandra i Indien är en oförglömlig upplevelse som ger dig möjlighet att upptäcka det naturliga landskapet och den rika kulturen på nära håll.

En av de mest berömda vandringslederna i Indien är Chadar-leden i Ladakh, som är en isig väg längs med den frusna Zanskar-floden. Den är öppen från januari till februari och kräver god fysisk kondition och utrustning. En annan populär vandringsled är Roopkund trek i Uttarakhand, som är känd för sina skrämmande mänskliga skelett som ligger längs med sjön.

Andra populära vandringsleder inkluderar Hampta Pass trek i Himachal Pradesh, som tar dig genom bergskedjor, floder och frodiga dalar. Valley of Flowers trek i Uttarakhand är känd för sina många färgglada blommor och fantastiska vyer över Himalaya.

För de som söker en mer avslappnad vandring, är Dodital trek i Uttarakhand ett bra alternativ. Det tar dig genom frodiga dalar, genom skogar och över bergspass. Andra populära vandringsleder inkluderar Kheerganga trek i Himachal Pradesh, Triund trek i Himachal Pradesh och Sandakphu trek i West Bengal.

Förutom vandringsleder i nationalparker och bergen finns det också flera kulturvandringar som besökare kan utforska. En av de mest kända är Ganga-ghat vandringen längs floden Ganges i Varanasi, där man kan uppleva stadens religiösa ceremonier och traditioner på nära håll.

Viktigt att tänka på är att när du vandrar i nationalparker, bör du alltid ha en guide med dig och lämplig utrustning. Det är också viktigt att respektera naturen och undvika att störa djurlivet. Med rätt förberedelser och försiktighet, kan vandringar och promenader i Indien vara en fantastisk upplevelse för alla naturälskare.

Läs våra reseguider för tips om bra trekking:

Det här är en utskriftsvänlig sida om Till fots. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Kamel. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Kamel

Kamel
Henric ons, 2012-12-12 22:47
Body

Att resa med kamel i Indien är en unik upplevelse som kan erbjuda en fascinerande inblick i den lokala kulturen. Rajasthan är den mest populära delstaten att uppleva en kamelsafari i Indien, där man kan resa genom öknar och uppleva landskapet på nära håll.

Utforska den lokala kulturen

En kamelsafari är inte bara en transportform, utan också ett sätt att utforska den lokala kulturen och traditionerna. Under kamelsafarin kan du möta nomadiska stammar, besöka byar och ta del av traditionell musik och dans. En kamelsafari är en unik möjlighet att uppleva Indiens landsbygd på ett sätt som inte är möjligt på andra sätt.

Välj en seriös och djurvänlig arrangör

För att säkerställa en positiv upplevelse på kamelsafari i Indien är det viktigt att välja en seriös och pålitlig arrangör. Se till att gruppen är liten och att du får din egen kamel. Det är också viktigt att arrangören tillhandahåller nödvändig utrustning såsom täcken, mat och vatten, som ingår i priset.

Det är också viktigt att välja en arrangör som bryr sig om djurens välbefinnande och behandlar dem med respekt och omsorg. Kamelerna ska vara friska, rena och välmatade. De ska inte överbelastas eller misshandlas. De ska också få tillräckligt med vila och vatten under resan.

Några av de arrangörer som har bra rykte och erbjuder djurvänliga kamelsafaris i Indien är:

 • Sahara Travels i Jaisalmer: Ett familjeägt företag som har varit verksamt sedan 1988. De erbjuder olika typer av kamelsafaris, från halvdagsturer till flerdagarsturer. De har också ett eget ökencamp där du kan bo över natten.
 • Real Desert Man Camel Safaris i Jaisalmer: Ett annat familjeägt företag som har varit verksamt sedan 1992. De erbjuder skräddarsydda kamelsafaris som passar dina intressen och budget. De har också ett eget ökencamp med traditionella tält och faciliteter.
 • Trotters Independent Travel i Jaisalmer: Ett företag som grundades av en brittisk resenär som blev förälskad i Rajasthan. De erbjuder olika typer av kamelsafaris, från korta turer till långa expeditioner. De har också ett eget ökencamp med bekväma tält och mat.
 • Jodhpur Camel Safari i Jodhpur: Ett företag som erbjuder dagsturer till Osian, en historisk plats med gamla tempel och sanddyner. Du kan njuta av en kamelritt genom öknen och se solnedgången över landskapet. Du kan också besöka en lokal by och ta del av kulturen.
 • Vino Desert Safari i Bikaner: Ett företag som har varit verksamt sedan 1992 och erbjuder olika typer av kamelsafaris, från halvdagsturer till flerdagarsturer. De har också ett eget ökencamp där du kan bo över natten i traditionella tält eller lyxiga sviter.
 • Rao Bikaji Camel Safari i Bikaner: Ett företag som grundades av en ättling till Rao Bikaji, grundaren av Bikaner. De erbjuder skräddarsydda kamelsafaris som passar dina intressen och budget. De har också ett eget ökencamp med bekväma tält och faciliteter.
 • Camel Man i Bikaner: Ett företag som drivs av en passionerad kamelälskare som har varit verksamt sedan 1998. De erbjuder olika typer av kamelsafaris, från korta turer till långa expeditioner. De har också ett eget ökencamp med mysiga tält och mat.

Det är dock viktigt att notera att även om dessa arrangörer rekommenderas från flera håll, kan vi på Indien.nu aldrig garantera upplevelsen. Det är därför alltid viktigt att undersöka och välja en pålitlig och ansvarsfull arrangör för att få en säker och positiv upplevelse på din kamelsafari i Indien.

Sammanfattningsvis, en kamelsafari är en oförglömlig upplevelse som ger dig möjlighet att upptäcka Indiens landsbygd på ett unikt sätt. Det är viktigt att välja en pålitlig arrangör som bryr sig om djurens välbefinnande och ger dig en säker och bekväm resa.

Bra utgångspunkter för Kamelsafari I Indien

Köpa egen kamel

Vissa turister köper sin egna kamel och tar en lång ridsemester genom landet. Men ska man göra det så ska man nog vara mycket van vid både djur och landet i sig.

Att köpa en kamel i Indien är inte en enkel process. Det finns flera saker att tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa sig ett sådant exotiskt husdjur. Här är några tips och rekommendationer:

Välj var du vill köpa din kamel

Du behöver inte resa till Mellanöstern för att köpa en kamel. Det finns flera platser i Indien där du kan hitta kameler till salu, särskilt i Rajasthan, Gujarat och Uttar Pradesh. Du kan besöka boskapsmarknader, kamelfestivaler eller kontakta specialiserade uppfödare eller organisationer. Till exempel har staden Pushkar i Rajasthan en stor kamelfestival i oktober och november där tusentals kameler byter ägare.

Var beredd när du besöker en marknad i ett främmande land. Säljarna kan känna igen att du inte är en lokal och försöka lura dig på olika sätt. De kan överdriva kamelens ålder, hälsa, temperament eller ursprung. De kan också försöka pressa dig att köpa snabbt eller höja priset om de ser att du är intresserad.

Överväg att ta med dig en lokal person som kan hjälpa dig. Det kan vara bra att ha någon som kan tala språket, förhandla om priset, kontrollera kamelens skick och hantera pappersarbetet. Du kan anlita en guide, en tolk eller en vän som har erfarenhet av att köpa kameler.

Välj den rätta kamelen för ditt syfte

Det finns olika typer av kameler som passar för olika ändamål. Till exempel finns det dromedarer (enpuckliga) och baktrier (tvåpuckliga) som har olika anpassningar till olika klimat och terränger. Det finns också olika raser av kameler som har olika egenskaper och personligheter. Till exempel är Jaisalmeri-rasen känd för att vara snabb och uthållig, medan Bikaneri-rasen är känd för att vara lugn och vänlig.

Kamelens hälsa

Kontrollera kamelens hälsa och temperament innan du köper den. Du vill inte köpa en sjuk, skadad eller aggressiv kamel som kan orsaka problem för dig senare. Du kan be om ett veterinärintyg som visar att kamelen är frisk och vaccinerad mot vanliga sjukdomar som rabies, brucellos och tuberkulos. Du kan också undersöka kamelen själv genom att titta på dess ögon, mun, näsa, öron, päls, hovar och svans. Du kan också observera hur den beter sig mot andra djur och människor. En frisk och lydig kamel ska ha klara ögon, rosa tandkött, ren näsa, alerta öron, glansig päls, starka hovar och en livlig svans. Den ska också vara lugn, nyfiken och vänlig mot dig.

Var redo att betala ett rimligt pris för din kamel

Priset på en kamel beror på flera faktorer som ras, ålder, kön, storlek, utbildning och efterfrågan. I Indien kan priset variera från några tusen till flera hundra tusen rupier beroende på dessa faktorer. Till exempel kostar en mogen hane av Jaisalmeri-rasen mellan 50 000 och 100 000 rupier, medan en dräktig hona av Bikaneri-rasen kan kosta upp till 300 000 rupies.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Kamel. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Cykel. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Cykel

Cykel
Henric fre, 2010-10-01 23:56
Body

Upptäck Indien på cykel: En annorlunda sätt att semestra

Indien är känt för sin rika kultur, livliga städer och fantastiska landskap. Vad många inte känner till är att Indien också är ett utmärkt resmål för cykelturer. Att resa med cykel är inte bara en miljövänlig och hälsosam transportform, det ger dig också möjlighet att upptäcka platser och uppleva Indiens kultur på ett annat sätt. I den här artikeln kommer vi att utforska några av de bästa destinationerna för cykelturer i Indien, samt ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du ger dig ut på en cykelsemester.

Bästa destinationerna för cykelturer i Indien

1. Kerala Backwaters

Kerala är känt för sina vackra backwaters, som är ett nätverk av kanaler och vattendrag som sträcker sig genom grönskande landskap och små byar. En cykeltur längs backwaters är ett utmärkt sätt att uppleva Keralas unika kultur och samtidigt njuta av naturen.

2. Ladakh

Ladakh är en region i norra Indien som ligger mellan de höga bergen i Himalaya och Karakoram. Området är känt för sin spektakulära natur och utmanande cykelturer. En cykeltur i Ladakh ger dig möjlighet att upptäcka de vackra bergslandskapen och samtidigt utmana dig själv fysiskt.

3. Rajasthan

Rajasthan är känt för sin rika historia och kultur, och en cykeltur genom dess små byar och städer ger dig möjlighet att uppleva allt detta på nära håll. Du kommer att cykla genom ökenområden, besöka gamla tempel och palats och ta del av den lokala kulturen.

4. Goa

Goa är känt för sina vackra stränder och lugna omgivningar. En cykeltur längs kusten ger dig möjlighet att uppleva det vackra landskapet och de små fiskebyarna på nära håll.

Tips för en lyckad cykelsemester i Indien

1. Välj rätt cykel

Det är viktigt att välja rätt cykel för din cykeltur i Indien. Beroende på din planerade rutt kan du behöva en mountainbike eller en hybridcykel. Se till att din cykel är i bra skick innan du ger dig ut på din resa.

2. Packa lätt

När du cyklar är det viktigt att packa lätt. Försök att minimera antalet saker du tar med dig och packa bara det nödvändigaste. Detta gör det enklare att cykla och minskar risken för skador på cykeln.

3. Res med en pålitlig arrangör

Att resa med en pålitlig arrangör kan göra din cykelsemester i Indien betydligt enklare och säkrare

Det här är en utskriftsvänlig sida om Cykel. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Motorcykel. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Motorcykel

Motorcykel
Henric lör, 2010-10-02 00:02
Body

Resa med en motorcykel är en fantastisk upplevelse som ger dig frihet och äventyr på dina egna villkor. Det är speciellt sant i Indien, där landskapet är mångfacetterat, och vägarna bjuder på en ständigt skiftande utsikt. Om du vill uppleva Indien på ett sätt som inte är möjligt med en bil eller buss, så är att hyra en motorcykel, särskilt en Royal Enfield, ett fantastiskt alternativ.

Royal Enfield

Royal Enfield är en av de mest legendariska motorcykelmärkena i världen och har en rik historia som går tillbaka över 100 år. Den indiska tillverkaren startade sin verksamhet i Storbritannien 1901 och började producera motorcyklar med den klassiska Enfield-motorn. Royal Enfield har sedan dess vuxit till en av Indiens mest kända varumärken och har blivit synonymt med touring och äventyr.

En av de största fördelarna med att hyra en Royal Enfield är att det är lätt att hitta reservdelar och service i hela Indien. Dessutom är Royal Enfield en pålitlig och robust motorcykel som klarar av att köra i alla typer av terräng. Detta gör den till ett utmärkt val för att utforska Indien, särskilt om du vill besöka avlägsna platser som inte är lättillgängliga med andra transportmedel.

Hyra en Royal Enfield i Indien

Välj en pålitlig uthyrningsfirma: Se till att du hyr din motorcykel från en pålitlig och seriös uthyrningsfirma som har erfarenhet av att hantera utländska turister. Du kan göra din forskning online eller fråga andra resenärer om deras erfarenheter.

Kontrollera motorcykelns skick

Innan du hyr din Royal Enfield, se till att du noggrant inspekterar motorcykeln och kontrollerar att allt fungerar som det ska. Kontrollera särskilt bromsar, ljus, växellåda och däck.

Använd skyddsutrustning

Det är viktigt att du bär skyddsutrustning när du kör en motorcykel, särskilt på de kaotiska vägarna i Indien. Se till att du har en hjälm, handskar och andra skyddsutrustning.

Följ trafikreglerna

Trafiksituationen i Indien kan vara överväldigande för förstagångsbesökare, särskilt på de stora städerna. Det är viktigt att du följer trafikreglerna och kör försiktigt, särskilt på landsbygden där vägarna kan vara smala och slingriga.

Var förberedd på oplanerade händelser

Oplanerade händelser kan inträffa när som helst, särskilt när man reser.

Några oförglömliga resor

Det finns givetvis otroligt många vackra vägar att resa på i ett land som Indien. Resorna nedan är några av de mest omtalade och kända för motorcykelresenärer, men det är långt i från de enda

Leh-Ladakh-turen

Denna resa är en av de mest populära turen för motorcykellover. Leh-Ladakh-turen tar dig genom de höga Himalaya-bergen och över några av de högsta bergspassen i världen. Det är en resa som tar dig genom vackra bergslandskap, vattenfall och floder. Resan börjar vanligtvis från Manali och slutar i Leh.

Spiti Valley-turen

Spiti Valley ligger i Himachal Pradesh och är en av de mest orörda regionerna i Indien. Turen tar dig genom denna region och ger dig möjlighet att uppleva dess unika kultur och landskap. På vägen besöker du också några av de högsta byarna i världen.

Rajasthan-turen

Rajasthan är en av de mest populära turistdestinationerna i Indien, och det finns en anledning till det. Den stora öknen i Thar, det rika kulturarvet och de färgglada städerna gör Rajasthan till en av de mest unika regionerna i Indien. Att ta en motorcykeltur genom Rajasthan ger dig möjlighet att uppleva denna region på ett sätt som få andra turister gör.

Goa-Konkan-turen

Om du vill uppleva Indiens kust, kan du ta en motorcykeltur från Goa till Konkan-kusten. På vägen upptäcker du lugna stränder, pittoreska byar och vacker natur.

Dessa är bara några av de resor du kan ta på motorcykel i Indien. Innan du ger dig iväg på någon av dessa turer, se till att du har rätt utrustning och att du har hyrt en pålitlig motorcykel från en pålitlig uthyrare.

På bilden kan du se undertecknad på min 1971 Royal Enfield.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Motorcykel. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Rickshaw. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Rickshaw

Rickshaw
Henric lör, 2010-10-02 00:08
Body

Att resa genom Indien i en autorickshaw är en av de mest spännande och äventyrliga sätten att upptäcka landet. Autorickshaws, även kända som "tuk-tuks", även om de inte heter så här i Indien, är en populär form av transport i Indien, särskilt i städerna där trafiken kan vara överväldigande och kollektivtrafik inte alltid är tillgänglig eller bekväm.

Att resa i en autorickshaw ger dig friheten att utforska städerna och landsbygden på ett sätt som inte är möjligt med andra transportsätt. Du kan enkelt navigera genom smala gator och undvika trafikstockningar, och du har möjlighet att stanna var som helst längs vägen för att utforska sevärdheter och uppleva lokal kultur och mat.

Saker du bör tänka på när du reser med autorickshaw i Indien

Nedan listar vi några viktiga saker att tänka på, både för dig som kör själv eller som gäst i en rikshaw.

Var försiktig i trafiken

Trafiken i Indien kan vara mycket intensiv och kaotisk, särskilt i städerna. Se till att du bär en hjälm och var uppmärksam på din omgivning när du kör en autorickshaw. Följ trafikreglerna och kör försiktigt.

Förhandla om priset innan du hoppar in

Priset på en autorickshaw kan variera beroende på avståndet och tiden på dygnet. Se till att förhandla om priset innan du hoppar in i rickshawn. Pruta gärna på priset för att få en bättre deal, men var också medveten om att föraren måste tjäna pengar för att försörja sig själv och sin familj.

Var beredd på oplanerade händelser

Oplanerade händelser kan inträffa när som helst, särskilt när man reser. Se till att du har tillräckligt med pengar och vatten med dig och att du har en plan om något oförutsett händer. Det kan vara till hjälp att ha en mobiltelefon med dig så att du kan kontakta någon om du behöver hjälp.

Rickshaw Runs i Indien

Rickshaw Runs är en populär form av äventyrsresa där deltagarna kör autorickshaws genom Indien under en viss period av tid. Dessa resor arrangeras av olika reseföretag och lockar ofta utländska turister som vill uppleva en annorlunda sida av Indien.

Det finns olika Rickshaw Runs som pågår i Indien med jämna mellanrum. Här är några exempel på de mest kända.

 • The Rickshaw Run 
  En 2 500 km lång resa från Shillong till Jaisalmer. Denna resa tar vanligtvis cirka två veckor att genomföra och lockar deltagare från hela världen.
 • The Mumbai Xpress
  Går från Chennai till Mumbai.
 • The Deccan Odyssey Rickshaw Run
  Denna rickshaw run täcker södra Indien och sträcker sig från Goa till Cochin. Resan är cirka 1500 kilometer lång och tar cirka två veckor. Under resan kan du besöka några av de vackraste platserna i södra Indien, såsom bergsstationen Ooty, stränderna i Goa och de berömda backvatten i Kerala.
 •  The Himalayan Rickshaw Run
  Som namnet antyder, tar denna rickshaw run dig genom de magnifika Himalaya-bergen. Resan börjar i Shimla och slutar i Dharamshala, och tar dig genom höjdpunkter som Manali, Dalhousie och Amritsar. Du kan förvänta dig att uppleva hisnande utsikter och storslagen natur under denna resa.
 • The Northeast Rickshaw Run
  Denna rickshaw run tar dig genom de nordöstra delarna av Indien, inklusive stater som Assam, Meghalaya och Nagaland. Resan börjar i Guwahati och slutar i Shillong och tar cirka två veckor att slutföra. Under resan kan du besöka några av de mest fascinerande och orörda platserna i Indien, som Kaziranga nationalpark och Cherrapunji, en av de regnigaste platserna på jorden.

För att delta i en rickshaw run behöver du vanligtvis en internationell körkort och tillräckligt med erfarenhet av att köra motorfordon. Det finns också många organisationer som ordnar rickshaw runs, så se till att göra tillräckligt med research och välj en resa som passar dina behov och intressen.

Cykelrikshaw

Image
Cykelrikshaw

Ett mer miljövänligt alternativ till motorrikshan är cykelrikshan. Denna drivs fram, som namnet antyder, via en cykel. Denna transportform finns inte i alla indiska städer, men på vissa orter är den mycket vanlig. Det är både billigare och långsammare än motorvarianten, men fram kommer man. Det kan till en början kännas obehagligt att låta en människa slita som ett djur för att man ska slippa gå själv, men för chaufförerna är detta ofta det enda sättet att inbringa inkomst. Fordonet saknar växlar och i uppförsbackarna kan det bli mycket slitigt. Att hoppa av riskhan i uppförsbackarna kan kanske ses som en god gärning, men då träder den indiska yrkesstoltheten in och chauffören kan bli både arg och sårad.

Springrikshaw

Image
Springrikshaw i Calcutta (Kolkata)

Ett tredje alternativ av rikshorna är springvarianten. Förväxla inte detta med Rikshaw Runs ovan, om du inte är en extrem maratonlöpare. Här saknas både motor och cykel och ekipaget dras både skickligt och effektivt genom gatornas myller. Denna variant är på väg att försvinna och återfinns bara på några få platser i landet. Centrala Kolkata (Calcutta) är en av dessa ställen.
Om cykelrikshan är mödosam så är kanske denna variant betydligt värre.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Rickshaw. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Bil. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Bil

Bil
Henric lör, 2010-10-02 00:10
Body

Att hyra en bil med chaufför i Indien kan vara ett mycket smidigt sätt att resa runt på. Många hotell erbjuder möjligheten att hyra en bil med chaufför, och även om det kan vara relativt dyrt i rupier, så kan det vara värt det om man föredrar att inte resa kollektivt.

Sätt dina önskemål först

När du hyr en bil med chaufför är det dock viktigt att du får dina önskemål tillgodosedda. Var noga med att bestämma rutten och se till att chauffören inte bestämmer vad ni ska se eller var ni ska äta eller sova. Det kan hända att chauffören har provision på vissa ställen där ni kanske inte vill bo eller äta.

Sagt pris gäller

'Det är också viktigt att komma överens om priset och tidsramen för resan. Normalt sett betalar man bilhyran per kilometer och avgifter såsom vägtullar och parkering tillkommer utöver priset. För en mindre bil med AC i gott skick kan man räkna med 10 rupies per km, medan priset för en större bil med plats för fler passagerare kan hamna runt 20 rupies per km. Förutom detta tillkommer också kostnaden för chaufförens boende och mat när han är ute på resa. Gör upp om allt INNAN avresa!

En till dig, en till mig

Var också medveten om att om chauffören försöker ta dig till en butik, vilken som helst, oavsett om den ägs av en kusin, brorsa, farbror eller någon annan, så kommer han troligtvis att få en provision. Om du får ett bra pris, så är det kanske inga problem, men var medveten om att chauffören nästan alltid får 25-50% av det belopp du betalar för varan!

Att vara cahaufför eller inte vara chaufför, det är frågan

Det finns också möjlighet att hyra en bil utan chaufför, men det är inte något vi rekommenderar om du inte har erfarenhet av att köra i Indien. Att hyra bil kan innebära att du missar den stora delen av Indien, som är beroende av interaktionen med lokalbefolkningen på bussar och tåg. En stor del av nöjet med att resa i Indien är att få möjligheten att lära känna människor och kulturen i landet.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Bil. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Buss. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Buss

Buss
Henric ons, 2012-12-12 21:45
Body

Bussarna i Indien är ett förträffligt transportmedel dit tågen inte går eller om tågen är fulla. Ibland går det dessutom betydligt snabbare i en buss än med tåget. För att göra en så bekväm resa som möjligt behöver man dock känna till några olika typer av bussklasser.

Superdeluxbussar

Superdeluxbussar är namnet på de (ofast) lite bättre bussarna. Dessa bussar kan sedan delas upp i två olika klasser:

Non AC Seater eller Semi Sleeper är vanliga bussar med fällbara ryggstöd. Kallas de Semi Sleeper brukar det vara lite längre avstånd mellan raderna så ryggstöden kan fällas längre. På sommaren kan dessa bussar vara bekväma då man kan öppna bussens fönster för att släppa in luft. På vintern kan det dock bli väldigt kallt med dessa bussar om man färdas i norra Indien och då framförallt på natten. Dessa bussar har ibland Bollywood-filmer som skränar med full volym hela dagen och natten.

AC Seater eller Semi Sleeper är oftast mer eller mindre exakt som bussarna ovan med de enda skillnaderna att det inte går att öppna bussens fönster. På sommaren vräker de gärna på med allt för kall luft så ha gärna en tjock tröja till hands. På vintern har många av AC-bussarna varmluft vilket gör resan väldigt behaglig. Dessa bussar har ibland Bollywood-filmer som skränar med full volym hela dagen och natten.

Sleeper-bussar

DubbelsleeperDubbelsleeper

AC och Non AC Sleeper är vilket namnen antyder sovbussar. Här är vissa eller alla platser reserverade för små bås istället för vanliga säten. I den vanliga konfigurationen finns enpersonsbås på ena sidan av bussen och tvåpersonsbås på andra sidan av bussen. En lite finare sleeper har stängbara dörrar mot gången medan de enklare bussarna bara har draperier. Precis liksom sittbussarna får man även i AC Sleeper varmluft på vintern och kalluft på sommaren medan de utan AC förlitar sig på öppningsbara fönster. De finare bussarna kan ha laddaruttag samt individuella tv-skärmar som visar Bollywood-filmer!

Lyxbussar

 

VOLVO-bussar är som namnet antyder (ibland) bussar från Volvo. Jag säger ibland för det kan även innebära att bussarna är lite bekvämare än standardbussarna samt att de oftast har luftfjädring. Se till att du får en riktig Volvobuss eftersom dessa är mycket bekvämare och oftast snabbare då de inte gör lika många stopp. Många Volvo-bussar har toalett till skillnad mot alla andra bussar samt ibland även bekvämligheter som te- och kaffemaskin, tidningar, vatten och faktiskt i vissa fall individuella tv-skärmar med öronpluggar!

Lokalbussar eller standardbussar

Lokala eller delstatliga bussbolag håller kanske inte riktigt samma standard som deluxe-bussarna men dessa brukar i gengäld sakna underhållning (skönt), superdupermeloditutor (ännu skönare) och hålla ett fördelaktigt pris. I delstatsbussarna saknas lyx så som fällbara ryggstöd som annars i de allt för trånga bussarna oftast stör mer än de gör nytta. Vi tycker helt klart att dessa bussar är att föredra på kortare turer (upp till kanske 8-10 timmar).

Matstopp

Vid längre turer görs ett matstopp vid någon större servering längs vägen. Här annonseras inte pausens tid ut, utan chauffören tutar när det är dags att åka. Håll er till ert övriga ressällskap, eller ha åtminstone koll på vilka de är och var de är, så går det nog bra.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Buss. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Tåg i Indien. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Tåg i Indien

Tåg i Indien
Henric ons, 2013-10-23 10:35
Body

Att resa med tåg i Indien är ett äventyr. Du kommer stöta på massor av trevliga människor som gärna pratar bort några timmar av restiden. Det kan vara rätt så bökigt att hitta rätt tåg och vagn och ibland när du väl hittar rätt kan du upptäcka att någon annan redan sitter på din plats eller sover i din säng. Det brukar lösa sig om man bara visar sin biljett och vänligt ber om att få ta över platsen. Tågen är ofta fullbokade, luktar av mat, kryddor eller om man har otur – av urin från någon av toaletterna.

Boka tåg i Indien

I vår tågbokningsguide har vi samlat all information du behöver för att boka tåg i Indien. Här har vi information om hur du köper biljetter online, i lucka samt hur du får tag på biljetter på fulla tåg samt i turistkvota. Vi har också samlat information om de olika tågklasserna samt vad som skiljer dem åt. Läs allt i vår tågbokningsguide!

Det är inte direkt svårt att åka tåg när man vant sig och när man lärt sig hur tidtabellen, "Trains at a Glance" som finns att köpa på alla stationer och ibland i större kiosker, fungerar. Vill du planera lite resor redan nu så kan du kolla tågtider direkt på nätet (se länkarna nederst på sidan).

Om du har med dig din smarta telefon har vi testat några appar för tågbokning här!

Chai, Chai, Garam Chai

I de enklare klasserna stöter vi på tiggare, barn som gör cirkuskonster, te- och kaffeförsäljare som med monotona röster ropar ut sitt budskap: Chai, chai, garam chai! Te, te varmt te. Då och då kommer det på andra försäljare för mat och ibland prylar men du har ofta möjligheten att springa ut på perrongen för att köpa en varm samosa (indisk pirog) eller något annat gott.

Att hitta rätt

Att hitta rätt tåg, perrong och vagn kan också vara ett äventyr i sig. Idag har de flesta tågstationer digitala skyltar som med bra precession visar exat var din vagn kommer stanna, men lika ofta som det fungerar kan de också strula. Att fråga någon vart just ditt tåg kommer stanna kan vara dödfött och du kan lika gärna bli pekad till helt fel plats. Då kommer tågstationens alla bärare, porters, väl till hjälp. Visa din biljett till någon av de rödklädda bärarna så tar de ditt bagage på sitt huvud och springer exakt till rätt plats. Denna tjänst kostar bara några kronor och gör hela din resa så mycket enklare. De visar dig nämligen in i rätt vagn och till din plats och skrämmer inte sällan bort andra personer som ockuperat ditt säte.

Vinter innebär förseningar

Förseningar kan vara ett stort problem, speciellt om du bokat tåg som har en starthållplats i andra änden av landet långt från din station. Vintern i norra Indien innebär också tjock dimma som nästan alltid leder till förseningar och ibland också inställda tåg även om det senare inte är så vanligt. Men för det mesta är tågen relativt punktliga och kommer du från landet SJ har du vanan inne och förvånas ofta över vilken service och kvalitét de indiska tågen erbjuder.

Komfort - en fråga om klass

Tågresor i Indien

Var beredd på att det är trångt i liggvagnarna och att hytter inte finns annat än i första klass, däremot draperier -i vissa klasser. Man ligger på en galonklädd hård bädd som hålls uppe av rejäla kedjor. Ligger man högst upp, två meter upp, så kan man skicka en tanke till den goda fen att man inte trillar ner under nattens gång. Men tågen rullar fram så försiktigt att det knappast borde vara en risk. De enklaste klasserna saknar ofta fönsterrutor vilket är svalkande på sommaren men iskallt på vintern. Läs mer om de olika tågklasserna här!

Tågmat

En smaklig resa

Det serveras chai, kaffe, läsk och olika snacks under resans gång på de längre sträckorna och åker du över natten så är sannolikheten stor att ni kan köpa något slags frukost på tåget. På vissa tåg, så som Shatabdi, ingår fantastiska måltider med flera olika rätter, soppa, mackor, te, glass och godis. På flera andra tåg tas beställningar upp för middag eller lunch som levereras till ditt säte eller säng.

Smaken är som baken

Det brukar finnas en västerländsk och en asiatisk toalett på trågen och den asiatiska är oftast den som är fräschast! Har du problem att gå på toaletter som inte är rena och trevliga kan det hjälpa att ge någon av tågvärdarna lite extra dricks och be dem hålla toaletten städad ett visst klockslag eller helt enkelt bara berätta för dig direkt när toaletterna är nystädade.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Tågbokning. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Tågbokning

Tågbokning Henric tors, 2013-01-31 08:59
Body

Att köpa biljetter till tåg i Indien kan i början vara väldigt svårt. Ännu svårare kan det vara att välja klass. Vi hjälper dig på traven, eller tåget, nedan!

De första gångerna du ska köpa tågbiljetter kan det vara svårt och mycket omständligt. För det första gäller det att ta reda på vilket tåg du ska åka, vilket kortnamn tåget har och dessutom välja vagnstyp och plats. Som om inte det räcker så gäller det att hitta rätt lucka och dessutom fylla i ett konstigt formulär. Men var inte orolig, nedan följer en liten guide som gör det hela enklare.

Nästan alla biljetter utom de ur TATKAL-kvotan och vissa expresståg börjar säljas 60 dagar före avresa. Tänk på att biljetterna kan sälja slut på några timmar eller dagar!

Boka tågbiljetter på tågstation i Indien

Tidigare var det här det enda sättet att boka tågbiljetter, men idag bokar fler och fler på Internet istället. Ibland är det dock mer praktiskt att boka på tågstationen och ibland finns det inte heller några alternativ. Ska du boka ur turistkvotan, FT Quota, så måste du besöka en tågstation. Ska du boka biljetter nära avgång släpps också biljetterna tidigare på stationen än online.

Trains at a Glance - Tågtidtabellen är resenärens bästa vän. I den hittar du egentligen all information du behöver. Kartor med alla tåglinjer utmärkta, tider över alla tåg i hela landet samt en hel del andra tips och fakta som är bra att ha. Börja med att köpa katalogen, den kostar bara runt 20 Rs.

Bokningsformulär - När du har hittat tåget du vill åka med i tågtidtabellen gäller det att fylla i en eller allra helst flera bokningsformulär. Dessa finns oftast i anknytning till stationsbyggnadens entré eller utställda centralt i byggnaden.
På dessa lappar ska du skriva tågnummer, namn på tåget, namn på station du ska resa från, namn på station du ska resa till, ditt namn och adress samt klass och plats (se nedan). Fyll i flera formulär med olika alternativ för när du väl är framme vid kassan går det inte att ändra det du redan fyllt i om tåget eller din önskade plats är full. Ladda ner bokningsformuläret som PDF

Bokningsluckan - När bokningsformulären är ifyllda så gäller det att hitta rätt kö. De flesta köer är ofta mycket långa, men kvinnor har rätt att gå före om stationen inte har speciella köer för just kvinnor. Speciella köer för turister, pensionärer och krigsveteraner brukar också finnas, men det är inte alltid säkert att dessa går snabbare.
Väl framme vid kassan lämnar du bara formulären och betalar biljettpriset om platser finns lediga.

Boka tåg Online

Att boka tåg online i Indien är inte helt okomplicerat. Krångliga regler om registering på irctc.co.in gör det onödigt krångligt. Har du gott om tid innan avresa kan det dock vara värt att registrera sig för att lättare i framtiden kunna köpa biljetter.

Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited - eller kortfattat IRCTC, är den indiska regeringens bokningssida för tåg i Indien. Du måste ha ett konto på irctc.co.in för att över huvud taget kunna boka tågbiljetter online. För att registrera dig kan du numer använda ett svenskt telefonnummer och svenskt kort. Det brukar ta ett par verifieringar och varje SMS kostar 100 INR. När registreringen väl är gjord kan du boka billiga biljetter i det så kallade FT-Qouta, utlänningskvotan. I denna kvota finns ofta biljetter även på annars fullbokade tåg (se mer nedan)! Läs mer här om hur du gör!

Olika kvoter samt väntelista

Är ett tåg fullt finns det några olika varianter för att ändå lyckas komma med – om man har tur.

FT-Quouta – FT- eller turistkvotan är det smidigaste sättet för en utländsk turist att få plats på annars fulla tåg. I det här fallet måste du besöka en speciell utlänningslucka på tågstationen. De flesta stora stationer har en utlänningslucka i närheten av de vanliga biljettluckorna. I Delhi är den dock gömd en våning upp på New Delhi Railway station. Trappan till utlänningsdisken finner du på sidan mot Pahar Ganj och är skyltad med International Tourist Bureau. Öppettiderna är måndag till lördag 08:00-20:00 samt söndagar 08:00 till 14:00. OBS! Räkna med att flera ”hjälpsamma” personer kommer säga att kontoret är stängt och att de kan visa er till ett annat kontor där priserna är betydligt högre. Lita inte på någon, inte ens stationens egna vakter, att det är stängt utan gå alltid för att kolla med egna ögon. Dessa hjälpsamma personer är bara ute efter att sälja en resa med bil med god förtjänst.

TATKAL-kvota – Skulle även biljetterna ur turistkvotan vara slut finns det ännu en chans. Klockan 8:00 dagen innan avresa släpps ett antal biljetter ur en speciellt kvota på tågstationerna. Då gäller det att stå långt fram i kön för att vara säker på att få en biljett. De biljetter som finns kvar börjar säljas klockan 10:00 på Internet.

Väntelista – I värsta fall finns inga biljetter alls och då kan man chansa på att många andra avbokar sina biljetter  i sista stund. När du bokar biljetter på ett fullsatt tåg tillägnas du ett väntelistnummer, WLxx där xx är antalet personer före i kön. Ett lågt väntelistnummer långt före avresa ger stora möjligheter att komma med tåget medan ett högt nummer kort före avresa ger lägre chans.

RAC - Reservation Against Cancellation betyder halvgoda nyheter. Du kommer få en plats på tåget men det är inte säkert att det blir i den klass du bokat. Har du bokat flera biljetter är det inte säkert att alla platser hamnar i närheten av varandra.

Tågklasser i Indien

På indiska tåg finns det inte mindre än nio olika klasser samt varianter på dessa. Men det är inte säkert att alla klasser finns på ett och samma tåg. Vilka klasser som finns på just det tåg som du vill åka står angivet i "Trains at a glance" som alla Indienresenärer bör ha. Ombord på alla vagnar finns västerländsk- och indisk toalett (hål i golvet med plattor för fötterna).

Klasserna är som följer (varianter förekommer):

Liggvagnar

AC 1 (1A)

AC I Class (1A) - Detta är den exklusivaste klassen ombord på många tåg och finns som kupé för två eller fyra personer. Kupén som har AC är försedd med fönster som inte går att öppna samt en låsbar dörr ut mot gången. På dagarna fungerar den nedersta bädden som sittplats för två personer. På nätterna fälls en våningssäng ned från väggen. Under bordet, som finns i varje cupé, döljer sig också ett handfat i många fall.

Tänk på att alla vagnstyper med AC är väldigt kalla under den större delen av året, så ta med varm tröja. Under de kalla vintermånaderna i norra Indien erbjuder AC-vagnarna värme vilket är väldigt skönt då natt-temperaturen inte helt sällan sjunker ner mot fem grader.

1 class (FC) utan AC

I Class (FC) - Här ser det ut precis som i 1A med den skillnaden att AC saknas. Fönstren går att öppna och fläktarna i taket brukar vara mycket effektiva så är du inte extremt känslig för värme men ändå vill kunna låsa i kupén så är detta ett billigare alternativ.

AC Sleeper (2 tier eller 2A)

AC Sleeper (2 tier eller 2A) - Denna klass liknar AC 1 Class på så vis att AC finns och att två personer delar på det nedre sätet dagtid och att en extra bädd fälls ned från väggen under natten. Skillnaden är att det inte finns någon dörr ut mot gången. Vissa tåg har ett draperi som kan dras för på natten.
Det finns även två säten/sängar i gången.

AC Sleeper (3 tier eller AC 3)

AC Sleeper (3 tier eller 3A) - Skillnaden mellan 2A och 3A är att tre personer delar på sittplatsen på dagarna och att två extra bäddar fälls från väggen på natten. Här ligger alltså tre personer på höjden. Platserna i gången har dock bara två sitt- och liggplatser. Det finns också en vanlig variant av denna klass som har samma säng-konfiguration som SL nedan.

Layout över Sleeper class

II Class sleeper (SL) - är identisk med 3A bortsett från att AC saknas här. Frisk luft är dock ingen bristvara utan stora takfläktar samt de gallerförsedda fönstren gör sitt bästa för att omsätta luften i vagnen. Det är denna klass vi rekommenderar till de flesta backpackers. Vagnarna med AC blir oftast väldigt kalla på nätterna under de flesta månaderna på året och livet och atmosfären är inte heller lika livlig och trevlig som här i II Class sleeper.

Tänk på att dessa vagnar kan bli väldigt väldigt kalla under vintermånaderna i Indien. För långa nattresor under vintern rekommenderar vi att man reser AC-klass som då är uppvärmda.

Sittvagnar

AC Executive Chaircar (Shatabdi express) - Detta är de indiska tågens svar på flygets business class. Här sitter man i bekväma fåtöljer. Två fåtöljer på vardera sida om mittgången.
Inga sovmöjligheter finns i denna klass, men tågen går enbart över dagen.

AC Chair car (Shatabdi express) -  Detta är en lite billigare variant av vagnen ovan. Det som skiljer är att här finns tre fåtöljer på ena sidan mittgången och två på den andra. Fåtöljerna är alltså smalare och liknar mer flygets tourist class.

AC Chair car - Ser ut som klassen ovan men trafikerar andra sträckor. Förmånerna från de två övre klasserna kan också saknas.

II Class sitting - Detta är den verkliga budgetklassen på indiska tåg. Här delar tre personer (i bästa fall) på en träbänk. En träbänk på vardera sida om mittgången vilket gör att totalt sex personer sitter på bredd. I verkligheten är det dock oftast ändå trängre och bänken för tre kan ofta fyllas av fyra, fem eller sex personer. Vill du göra avkall på bekvämligheten för att spara pengar är detta klassen som gäller.

Platser

När du har valt tåg och klass gäller det att välja plats:

SUB - Side upper berth. Detta är den övre sängplatsen mot gången som du hittar i 2A, 3A och SL.
SLB - Side lower berth.  Detta är den nedre sängplatsen mot gången som du hittar i 2A, 3A och SL.
UB - Upper berth. Dvs. översta sängplatsen vare sig det gäller samtliga sovvagnar.
MB - Middle berth. Mellansängen som återfinns i 3A och SL.
LB - Lower berth. Nedersta bädden i samtliga sovvagnar.
W - Fönsterplats i sittvagnar.
A - Plats mot mittgången i sittvagnar.
M - Mittenplatsen i sittvagnar.

Avresan

När tåget kommer till stationen gäller det att hitta rätt vagn. Har du platsbiljett så är ditt namn uppsatt på utsidan av tågvagnen på några datautskrivna listor. Har du mycket packning eller svårt att hitta kan du be bärare om hjälp. Dessa personer känns igen på de röda uniformerna och de trasslar sig in på tågen snabbare än sin egna skugga med din packning på huvudet för några få rupier. Väl ombord på tåget är det bara att njuta av atmosfären, dofterna, maten och den underbara utsikten utanför.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Tågbokning. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Tåg i Indien. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Båt. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Båt

Båt
Henric lör, 2010-10-02 00:22
Body

Ibland kan det även vara praktiskt att ta en båt eller snarare färja som transportmedel. Många tar den 50 - 60 timmar långa turen från Chennai (Madras) till Andaman & Nicobar Islands. Den med pengar väljer kanske det betydligt snabbare flyget för runt 1200 kronor. 

Förbindelser mellan fastlandet och olika ö-grupper

Indien har flera ö-grupper som Andamanerna och Nikobarerna i Bengaliska viken och Lakshadweep i Arabiska havet. För att resa till dessa öar kan man ta färja från olika hamnar på fastlandet. Till exempel kan man ta färja från Port Blair till Havelock Island eller Neil Island på Andamanerna, eller från Kochi till Agatti Island på Lakshadweep. Färjorna är oftast stora passagerarfartyg som kan ta flera hundra passagerare och har olika klasser av boende ombord. Resan kan ta från några timmar till några dagar beroende på avståndet och väderförhållandena.

Olika flodkryssningar i Indien

Indien har många stora och vackra floder som erbjuder möjligheter för flodkryssningar. Till exempel kan man ta en flodkryssning på Ganges, Indiens heligaste flod, och uppleva den andliga och kulturella rikedomen längs dess stränder. Eller så kan man ta en flodkryssning på Brahmaputra, en av Asiens mäktigaste floder, och utforska den unika naturen och viltlivet i Assam och Arunachal Pradesh. Flodkryssningarna är oftast mindre fartyg som kan ta upp till ett par dussin passagerare och har bekväma hytter och faciliteter ombord. Resan kan vara från några dagar till några veckor beroende på rutten och programmet.

Mycket annat flytande (utom dryck)

Det finns också andra typer av båt- och färjeförbindelser i Indien som kan vara intressanta att prova. Till exempel kan man ta en husbåt på Kerala backwaters, ett nätverk av laguner, kanaler och sjöar som erbjuder en lugn och naturskön upplevelse. Eller så kan man ta en shikara, en traditionell träbåt, på Dal Lake i Kashmir, en av de mest pittoreska sjöarna i landet. Eller så kan man ta en motorbåt eller katamaran på Goa, Indiens mest populära stranddestination, och njuta av solen, sanden och havet.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Båt. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Inrikesflyg. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Inrikesflyg

Inrikesflyg
Henric lör, 2010-10-02 00:24
Body

Avstånden i Indien är mycket stora. Landet är ca 7 gånger så stort som Sverige och kommunikationerna är långt ifrån lika väl fungerande som våra. Att resa 50 mil kan ibland ta över ett dygn i tåg och 10 mil med buss kan i värsta fall ta 10 timmar. Bli inte avskräckt av det, för oftast finns det välfungerande alternativ (om än långt ifrån så snabba som i Sverige) och om tidsschemat är pressat så finns det inrikesflyg mellan alla större städer.

Lista över några indiska flygbolag som flyger inrikes

 • IndiGo 
  Det största inrikesflygbolaget i Indien med en marknadsandel på 55,5 procent i september 2020². Det har ett nätverk av över 60 destinationer i Indien och utomlands och har ett rykte om att vara punktligt och prisvärt.
 • SpiceJet 
  Det näst största inrikesflygbolaget i Indien med en marknadsandel på 13,4 procent i september 2020². Det har ett nätverk av över 50 destinationer i Indien och utomlands och är känt för att erbjuda lågprisflyg och bra service.
 • Air India 
  Det nationella flygbolaget i Indien med en marknadsandel på 9,4 procent i september 2020². Det har ett nätverk av över 100 destinationer i Indien och utomlands och erbjuder fullserviceflyg med gratis måltider och underhållning ombord.
 • GoFirst 
  Ett lågprisflygbolag med en marknadsandel på 7,8 procent i september 2020². Det har ett nätverk av över 30 destinationer i Indien och utomlands och fokuserar på att erbjuda smarta och effektiva flygningar.
 • Vistara 
  Ett joint venture mellan Tata Group och Singapore Airlines med en marknadsandel på 6,4 procent i september 2020². Det har ett nätverk av över 40 destinationer i Indien och utomlands och erbjuder premiumflyg med tre kabiner: ekonomi, premium ekonomi och business class.

Det finns också andra mindre inrikesflygbolag som AirAsia India, Alliance Air, Star Air, TruJet och Zoom Air som betjänar olika regioner och nischer i Indien. Du kan jämföra priser, rutter och tillgänglighet för dessa flygbolag på olika webbplatser som MakeMyTrip, Yatra, Cleartrip och Goibibo.

Sökmotorer med bokningsmöjlighet för indiska inrikesflyg

Du kan använda till exempel Skyscanner.se för att hitta de bästa inrikesflygen i Indien från tusentals olika leverantörer, detta resulterar nästan alltid i bäst pris. Testa gärna våra formulär direkt här på Indien.nu, det kostar inget extra för dig som resenär!

 

Det här är en utskriftsvänlig sida om Inrikesflyg. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Färdmedel och sätt att resa i Indien. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!