Boka tåg i Indien på egen hand (Del 1)

Det har tidigare varit rätt krångligt att kunna boka tåg på egen hand i Indien. Det har mer eller mindre bara gått om man har haft ett giltigt indiskt simkort och även då har det inte varit utan problem. Många har därför bokat sina biljetter via svenska resebyråer till ett kraftigt överpris. Nu har det förenklats och för bara en eller ett par tior kan du nu bli din egen reseagent! Läs vidare!

Enbart på IRCTC

Tidigare kunde den som, med mycket nöda och stort besvär samt, med ett indiskt simkort boka sina biljetter via flera av Indiens reseportaler. För att kunna boka dina biljetter med ett svensk simkort måste du däremot köpa alla dina biljetter direkt via den officiella sidan, irctc.co.in. Den officiella sidan är kanske inte lika fager, men vad gör man inte för att kunna få friheten att köpa sina egna biljetter?

Skapa ett konto

Börja med att besöka https://www.irctc.co.in/ (klickbar länk som öppnas i ett nytt fönster. Klicka på menylänken i övre högra hörnet (tre horizontella grå streck) och välj där ”Login”.

IRCTC Startsida

 

Eftersom du inte redan har ett konto på IRCTC måste du först registrera det. Det gör du längre ner på sidan där det står ”Register”.

 

Logginruta IRCTC

Ange grunduppgifter

Nu kommer du till ett tresidigt formulär där du måste fylla i alla uppgifter. På den första sidan ska du följa i följande uppgifter:

Registreringsformulär 1 IRCTC

User Name = Ditt valda användarnamn. Du kan hitta på ett personligt användarnamn men använd helst bara bokstäverna a till z utan punkter eller andra tecken.

Password = Välj ett säkert lösenord med minst åtta tecken med blandade små och stora bokstäver, nummer och gärna specialtecken. Glöm inte bort att göra en mental anteckning av ditt lösenord, du kommer behöva det senare!”

Confirm Password = Bekräfta ditt lösenod. Ja, du ser, du behöver redan kunna minnas ditt valda lösenord från punkten innan. Skriv in det här och fortsätt minnas ditt lösenord till senare.

Prefered Language = Här kan du välja om sidorna ska visas på Hindi eller på Engelska. Du väljer vilket av dessa språk du behärskar bäst, vi fortsätter med engelska.

Security Question = Här finns ett antal förvalda säkerhetsfrågor så som ”Vad är namnet på ditt husdjur”, ”Vilken var din barndomshjälte” etc etc. Välj en fråga du lätt kan minnas svaret på. Du behöver minnas i alla fall detta svar om du nu, mot förmodan, glömmer ditt lösenord!

Security Answer = Här anger du korrekt svar för frågan innan. Kom ihåg att du måste komma ihåg vad du angett för svar här.

Personliga uppgifter

På nästa sida vill IRCTC bli lite mer personliga med dig men var inte oroliga, de blir inte allt för personliga. Här måste vi fylla i följande uppgifter:

Registreringsformulär 2 IRCTC

First Name = Ditt förnamn

Middle Name = Ditt mellannamn

Last Name = Ditt efternamn

Select Occupation = Här får du välja inom vilket område du jobbar:

  • 1. Government = Regering eller annat politiskt styre
  • 2. Publik = Offentlig sektor
  • 3. Private = Privata sektorn
  • 4. Professional
  • 5. Self Employued = Egen företagare
  • 6. Student = Studerande
  • 7. Other = Något annat som inte finns i listan

Date of Birth: Välj ditt födelsedatum i kalendern.

Married / Unmarried: Det är IRCTC som frågar, inte vi, men frågan är om du är gift (Married) eller ogift (Unmarried).

I listan över länder ska du välja Sverige eller landet där du är bosatt.

Välj om du är Male (man), Female (kvinna) eller Transgender (transperson).

I rutan Email ska du fylla i din e-postadress.

ISD = Landsnummer, skriv i 46 för Sverige

Mobile = Ditt mobiltelefonnummer. Observera att du måste ange en mobiltelefon eftersom du senare kommer få en kod via SMS till detta nummer. 

Select Nationality = Välj din nationalitet.

Klicka på Continue för att fortsätta till nästa sida.

 

Uppgifter om adress

I följande rutor vill IRCTC veta var du bor:

Registreringsformulär 3 IRCTC

Flat/Door/Block no. = Ditt gatunummer. Saknar du gatunummer kan du ange fastighetsnummer.

Street/Lane (optional) = Ange namnet på din gata om du har ett.

Area/Locality (Optional) = Här kan du ange namn på ditt kvarter eller liknande om du så önskar.

Pin Code = Ange ditt postnummer.

State = Ange Sweden om du bor i Sverige.

City/Town = Ange staden du bor i.

Post Office = Ange orten för ditt närmsta postkontor.

Phone = Skriv in ditt telefonnummer

Copy Residence to Office Address = Här kan du välja om du ska ange en separat adress för kontor eller använda samma uppgifter som ovan. Vi rekommenderar att du väljer ”Yes” om du inte av någon speciell anledning måste redovisa för en kontorsaddress. Välj då ”No” och fyll i motsvarande adressuppgifter för ditt kontor nedan.

Klicka i rutan för ”I have read and agree…” om du godkänner IRCTCs användaravtal. Klickar du inte i denna ruta kan du inte registrera dig och använda tjänsten.

Avsluta genom att klicka på den orangea knappen ”Register” för att registrera ditt konto!

Kontrollera din e-post

Efter registreringen kommer du få ett e-postmeddelande från IRCTC som det i bilden nedan. 

Registreringsbekräftelse IRCTC

Klicka på länken irtctc.com i mailet för att komma till IRCTCs startsida igen. Klicka åter igen på de tre horisontala linjerna men välj istället ”Login” den här gången. Första gången du loggar in kommer du till en betalsida där du måste fylla i detaljerna för ditt betalkort. När detta är gjort kommer IRCTC dra kostnaden för ett internationellt SMS till din telefon vilket kan hamna på ett par tiokronor.

Efter betalningen kommer du få ett SMS med bekräftelse.

Verifiera din e-post och telefonnummer

Nu är vi nästan klara att boka tågbiljetter, men innan det kan ske måste du slutligen verifiera din e-post och ditt telefonnummer med så kallade OTP, dvs One Time Passwords, lösenord som skickas ut till dina registrerade nummer för att bekräfta de verkligen tillhör dig.

Kontrollera att ditt mobiltelefonnummer och din epostadress är absolut korrekt:

Verifiera telefon och epost IRCTC

När du är säker på att uppgifterna är korrekta klicka på "Verify Mobile with OTP". Inom några sekunder, upp till en minut, ska det komma ett SMS till din telefon som består av sex nummer. Skriv in dessa i boxen likt bilden nedan och klicka på Submit the OTP:

Verifiera telefonnummer med OTP

Repetera det samma för Email där koden istället kommer till din e-pstadress istället för på SMS. Skriv in den nya koden och väl åter igen Submit OTP Code.

Nu ska, om allt gått rätt, nästa sida visa att dina uppgifter är verifierade enligt nedan:

Färdigverifierad

Du kan nu använda IRCTC för att boka dina tågbiljetter!

I nästa del kommer vi berätta hur du bokar dina tågbiljetter på IRCTC. Nu kan du hitta del 2 av tågbokningsguiden här!