Boka tåg i Indien på egen hand (Del 2)

Att boka sina egna tågbiljetter i Indien kan vara lite bökigt och omständligt, men med våra guider hoppas och tror vi att det kommer gå bra. Att boka sina egna tågbiljetter har flera stora fördelar; det första är givetvis priset då du får det absolut bästa och billigaste priset, utan mellanhänder. En annan fördel är att du kan göra det från var du vill och när du vill med en bra översikt över utbudet. I del ett visade vi hur du registrerar ett konto på IRCTC och i den här delen visar vi hur du slutligen bokar dina biljetter! Häng med!

Registrera konto på IRCTC

För dig som inte läste första delen av den här guiden rekommenderar vi att börja din tågresa redan här! Där visar vi hur du skapar ett konto hos indiska IRCTC som är den officiella indiska tågbokningssajten. Till skillnad mot vissa privata tjänster kan sajten kännas lite stel, gammalmodig och buggig, men sedan en tid tillbaka är den också den enda tjänsten som fungerar med svenska mobiltelefonnummer. När registreringen är klar, enligt länken ovan, är det dags för det roliga. Nu ska vi nämligen boka vår första egna biljett på det spännande indiska järnvägsnätet!

Hitta dina biljetter på det indiska järnvägsnätet

Logga in på IRCTC

Börja med att logga in på irctc.com genom att klicka på Login (uppe i vänstra hörnet).

I fältet Username anger du ditt användarnamn som du skapade i del 1 av guiden.
I fältet Password anger du ditt valda lösenord (som du givetvis inte glömt bort).

Dessutom måste du ange en så kallat Captcha-kod som består av ett antal bokstäver och siffror. Skriv in koden exakt som den visas ovan rutan. Observera att det är viktigt att ange stora respektive små bokstäver exat som det visas.

När du väl loggat in är det dags att söka för dina biljetter. 

Sök tåg på IRCTC

I rutan From: Välj exakt tågstation du vill resa från. Tyvärr är tjänsten inte så smart att du kan söka från ALLA tågstationer från en viss stad, du måste därför testa dig fram eller veta mellan vilka stationer de olika tågen går eftersom exempelvis inte alla stationer i Delhi har tåg mot Udaipur.

Vi rekommenderar en snabb sökning på google för att hitta rätt stationer och tågnamn att använda i sökningen på IRCTC.

I rutan to: Här väljer du vilken station du vill resa till. Precis som ovan måste du ange exakt tågstation för att hitta ditt önskade tåg.

Välj bokningskategori: I rutan som det förvalt står GENERAL i ska du välja vilken kategori av resenär du tillhör. General är standardgruppen på järnvägen. Vill du resa i separat kvinnovagn väljer du LADIES, har du problem att klättra upp i överslafen eller om du är pensionär väljer du LOWER BERTH/SR.CITIZEN och om du har handikapp väljer du PERSON WITH DISABILITY.

Välj datum: Klicka i rutan med datum för att välja en avresedag i kalendern.

I rutan för klasser: Rutan som säger ”All Classes” ger dig valmöjligheten att välja olika tågklasser. Vi har skrivit om några här i vår tåginformation. Alla klasser finns inte på alla tåg så det gäller att sökja på alla klasser ”All Classes” eller testa sig fram en efter en. Du kan alltid välja klass senare när du ser vad som finns tillgängligt.

Utöver dessa valmöjligheter finns ett antal kryssrutor:

Person With Disability Concession:  Kryssa i om du har ett godkänt bevis på ditt handikapp.

Flexible With Date: Kryssa i om du kan tänka dig att resa någon dag innan eller efter ditt datum för att få större chans att hitta lediga platser på tåget.

Train with Available Berth: Kryssa i om du enbart vill hitta tåg med lediga platser. Du kommer då missa chansen att boka biljetter på  väntelista.

Railway Pass Concession: Klicka i om du har giltigt indiskt ID-kort som är giltigt för vissa prisnedsättningar. 

Klicka på sök.

I bästa fall kommer du till en lista med tillgängliga tåg enligt din sökning. Om IRCTC inte kan hitta passande tåg kommer du få ett meddelande om detta. Svara då i så fall ”Yes” i rutan för att komma till ett mer avancerat sökformulär där du lättare kan ändra olika egenskaper och IRCTC visar tågresor med byten, om så finns. Hittar IRCTC ett lämpligt tåg kommer man till samma lista.

Tillgängliga tåg på IRCTC

Välj tåg och klass

När du väl utfört din första sökning kommer du förhoppningsvis till en lista med tillgängliga tåg. Om inte får du söka lite på nätet efter olika tågstationer. Sök tillexempel Trains from Delhi to Udaipur för att få lite olika förslag på vilka stationer och avgångsdatum som kan vara aktuella på de önskade sträckorna. Ange korrekt stationsnamn i avgående och ankommande. Tänk också på att vissa tåg enbart går vissa dagar i veckan.

När du väl fått fram en lista på olika tågmöjligheter är det dags att välja slutgiltigt datum och klass.

Välj tågklass och datum

Klicka på önskad klass, till exempel "Sleeper (SL), AC 3, AC 2 eller vad som nu är möjligt på ditt önskade tåg. Vissa tåg har bara sittplatser medan andra bara har sovplatser, beroende på tåg. Om ett tåg har lediga platser i önskad klass visas texten "AVAILABLE" i grönt i datumen nedan. Här finns möjligheter att välja en annan dag om just ditt datum inte finns tillgängligt i önskad klass. Alternativt kan du testa olika klasser för att se om ditt önskade datum finns tillgängligt.

När du hittat din drömkombination av tåg, datum och klass kan du slutligen klicka på Book now (du ser priset per biljett till höger om knappen).

Fyll i passageraruppgifter

Nu är det dags att fylla i detaljerna för resenär och eventuella medresenärer.

 

Passagerardetaljer

Börja med att kontrollera att du har valt rätt tåg och datum längst upp på sidan. Fyll sedan i passagerardetaljerna enligt följande (se bild ovan):

 • Fullständigt namn enligt ditt pass
 • Din ålder
 • Ditt kön
 • Ditt hemland
 • Välj Passport/Travel Document som identifikation
 • Skriv i ditt passnummer
 • Välj vilken bädd du önskar, övre, mellersta eller undre
 • Välj om du vill ha mat med eller utan kött (på de tåg där alternativ finns)
 • Skriv in ditt födelsedatu,

Önskar du att resa med medpassagerare (över fem år eller egen slaf för barn under fem år. Barn under fem år reser annars gratis om de delar plats med annan resande) klickar du på "Add Passanger / Add infant with Berth). Fyll sedan i samtliga detaljer för medresenären enligt ovan. Du kan boka för sex personer samtigt.

Under "Other Preferences" kan du klicka i följande valfria alternativ:

 • Consider for Auto Upgradation: Klicka i om du vill bli automatiskt uppgraferad om möjlighet finns
 • Book only if confirm berths are alloted: Klicka i om du vill boka enbart om platserna bekräftas, det innebär att du inte kan stå på väntelista
 • Reservation choice: Välj övriga val enligt vad som är möjligt på tåget.
 • Preferred Coach No.: Fyll i om du har önskemål om vilken vagn du ska placeras i (om det är möjligt)

Innan du kan fortsätta MÅSTE du klicka i rutan "Terms & conditions of Foreign Tourist Ticket Booking."

Klicka på "Continue" för att komma till nästa sida:

Kontrollera alla uppgifter

På den här sidan ska du kontrollera alla uppgifter så allt serbra ut. Har du skrivit något fel klickar du på "Back". Annars ska du skriva in den så kallade Capcha-koden. Koden återfinns nästan längst ner på sidan precis innan knappen för att fortsätta (Continue). Skriv in bokstäverna EXAKT som de visas i rutan med stora och små bokstäver.

Klicka på "Continue" för att komma till nästa sida:

Betalning 1

På den här sidan är det dags att välja betalningsform. Det finns flera olika betalningsformer att välja mellan i rutan "Multiple Payment Service" så välj "PayU" som är den tjänst som fungerar bäst med utländska kort enligt bilden nedan.

Betalningssida

Klicka på Pay & Book för att komma till sidan där du betalar:

Kortbetalning

På sidan som öppnas nu är det dags att göra själva betalningen. Fyll i följande:

 • Card Number: Fyll i ditt konto- eller kreditkortsnummer
 • Expiry: Fyll i sista giltighetsdatum för kortet
 • CVV: Skriv i CVV-koden som oftast åerges på baksidan av kortet
 • Name on Card: Skriv in ditt namn som det återges på kortet
 • Kryssa i "Secure this option for faster checkouts"
 • Klicka på PROCEED för att utföra betalningen
 • Eventuellt kan din egen bank nu skicka dig till en sida där du ska verifera att du är du med kod eller bankID.

 

Biljetterna bekräftas

 

Snart klart

Efter några sekunders betänketid kommer dina biljetter bekräftas.

Biljetten är bekräftad

Grattis! Dina builjetter är bekräftade och klara. Du kommer få ett SMS med bokningskod samt en PDF med biljetten på din e-post. Skriv gärna ut biljetten på papper så du är säker att du kan visa upp den på tåget.

Trevlig resa!

Läs mer om resande inom Indien:

Del 1 av tågbokningsguiden

Indien.nu om tågbokningar

Indien.nu om att resa inom Indien

IRCTC.com

Image by jeswin on Freepik