Använda VPN utomlands – Hur funkar det?

Cybersäkerhet är ett ämne som återkommer i nyheterna mer och mer, det kan vara allt från cyberattacker mot andra länders regeringar till nya framsteg inom AI.

Men något som ofta utelämnas är att teknologin numer tillåter människor som är ute och reser att ta del av deras hemlands streamingutbud!

Det är väldigt populärt att använda en bra VPN-tjänst för att virtuellt placera sig i exempelvis USA, för att sedan ta del av deras Netflix-utbud. 

Men något som ofta glöms bort i liknande artiklar är alla resande människor, som får hemlängtan och vill kolla på Skavlan. 

Hur funkar en VPN?

Kort sagt så skyddar en VPN-tjänst din data genom att koppla dig till ett virtuellt privat nätverk genom en VPN-tunnel

VPN-tunneln skyddar din information med kryptering vilket är väldigt viktigt när du använder publika Wi-Fis som du kan hitta på caféer, tågstationer eller bibliotek.

Ifall du inte använder en VPN så kan andra människor som sitter på samma nätverk, med rätt verktyg, se precis allt du skriver. 

Vartenda tangenttryck kan läsas av. 

Och det är inte alltid det är ”trevliga” människor som använder dessa verktyg. Det är väldigt vanligt att människor blir av med sina Facebook, Mail eller Spotify-konton. I värsta fall kan du råka ge ut din BankID-kod.

Användningsområden

Förutom att skydda din data och kunna se andra regioners utbud av Netflix så kan du även jobba avlägset. Många arbeten idag kräver att du kopplar dig till en VPN ifall du ska använda företagets servrar. 

Det tillåter dig att säkert jobba hemifrån, eller på resande fot.

Ett annat användningsområde är att boka flygbiljetter. 

Vissa flygbolag justerar priserna beroende på var du är placerad för tillfället. De kan dessutom höja priset ifall du tittar på samma flygresa flera gånger innan du bokar.

Det kan lätt lösas med en VPN och ett inkognito-fönster!

Kommentera