Hampan härstammar från Indien

På senare år har det blivit allt mer kommersiellt att prata om just hampa. Det har gått från att varit ett ganska tabubelagt ämne till något som används mer och mer i hela världen och har en mängd olika fördelar.

Några av de kändaste fördelarna med hampa innefattar; 

- Föräldrar världen över ger sina barn hampaolja eller hampakapslar mot smärta.

- Folk som har ont i lederna kan smörja hampaolja på och faktiskt känna skillnad. 

- Kvinnor har under många år hittat hjälp i hampaoljan mot besvär i samband med mens.

Ja, vi ser massor av fördelar hampa där olika delar av plantan används för diverse ändamål.

Det finns upp till hela 100-tals olika bokstavskombinationer och termer inom detta området. Här finns vanliga frågor och svar om hampa/CBD - om ni vill ha förklaringar på alla termer. 

Hampa, vad är det egentligen? 

Hampa är själva plantan, växten, blomman..... kärt barn har många namn. Säger man hampa menar man växten men också det som kan utvinnas från växten. Alltså i hampans fall så utvinns både olika fibrer och frön. Fibrerna kan man till exempel göra rep eller tråd av, alltså använda inom industrin. Det kanske är någonting som inte är så känt för oss här i Europa men används flitigt i Asien. Fröerna från hampan kan användas till att röka eller göra olja av. Hampan har odlats och använts i flera tusentals år och härstammar från början ifrån Indien. Där det användes i ett religiöst och medicinsk syfte. 

Det var när plantan nådde Europa det börjades användas för ett drogbruk. 

Hampaolja

Hampaoljan blir till när hampafrön pressas. Likt processen då man framställer oliv- eller linfröolja. Den går bra att använda i köket och många tycker till och med att det smakar bättre än olivolja, då den har en god syrlig smak. 

Men hampaoljan har mycket fler användningsområden utanför köket. Idag kan man mer och mer se att oljan används i hud och hårprodukter. Men mest omtalat är nog hur den används flitigt i medicinskt syfte. Ganska nyligen så har detta blivit en aktuell grej och allt fler kommer antagligen haka på trenden. 

Vad säger lagen?

I Sverige är hampaoljan är helt laglig så länge den innehåller mindre än 0.2 procent THC. THC är det aktiva ämnet som finns i den “råa” hampaplantan. Det är det ämnet som gör dig hög eller påverkad. Detta ämnet tas oftast bort när man gör oljan men man kan också välja att behålla THC i oljan men då blir den som sagt, olaglig. 

Oavsett till vad eller hur du använder hampaoljan kan du leva som vanligt. Så länge oljan inte innehåller THC kommer du inte bli det minsta påverkad. Du kan köpa hampaolja utan THC och andra intressanta hampaprodukter på Hemply. Där kan du också läsa mer ingående om produkterna och vilka användningsområden de har. 

Facebook Comments Box