Indien – ett perfekt resmål för den som söker inre välmående

Vi lever in en värld där all extern stimulans ibland kan kännas överväldigande. Och i en vardag där surfplattor och mobiltelefoner ständigt håller oss uppkopplade är det många som aldrig tar en paus från alla intryck utifrån. 

Vi bokstavligen bombarderas med nya intryck varje dag. Vare sig det handlar om den nya Nespresso-maskinen på Electrolux, Maxs nya hamburgare eller Hajper casino som utlovar den där storvinsten som förändrar morgondagen. 

Allt oväsen utifrån gör att vi ofta glömmer bort att blicka inåt. Och medan modern teknologi hjälper oss med praktiska ärenden så visar forskning dessvärre inte särskilt positiva trender när det gäller vår mentala hälsa. 

Ganska ofta är det till och med tvärtom. Trots hundratals vänner på Facebook, och världen sammanfattad i ett bildflöde på Instagram, så känner många människor sig väldigt ensamma. 

Sanningen är att mobilkameran ganska ofta ger oss en skev bild av verkligheten. Och även om de flesta av oss rent intellektuellt förstår att det vi ser på Facebook och Instagram är en förskönad eller drastiskt modifierad bild verkligheten så har sociala medier fortfarande en stor inverkan på vår självbild. 

Fixeringen vid det externa har blivit oerhört påtaglig och användandet av mobiler ibland nästan tvångsmässigt. Och samtidigt som appar och sociala medier hjälper oss kommunicera med omvärlden skapar de ofta en stark objektifiering av människor. Och visst, dejting-appar har säkert hjälpt många människor att hitta kärleken - men det går inte bortse från att vi numera sveper förbi människor på samma sätt som vi scrollar genom filmer på Netflix. 

Indien – ett perfekt resmål för den som vill blicka inåt 

Vill du ta en paus från allt väsen runt om kring dig är en resa alltid på plats. Och Indien råkar faktiskt vara ett perfekt resmål för den som vill utforska inre dimensioner.  

I den här delen av världen har människor varit sanningssökare i tusentals år. Och samtidigt som sociala medier och telefoner tar upp större plats i vår vardag verkar som att meditation och yoga får ett allt starkare fäste i västvärlden. Och för det har vi ironiskt nog modern teknologi att tacka. 

Gurus och yogis kan numera sprida erfarenheter, insikter och visdom på Youtube och andra medier. Och den guru som haft störst genomslagskraft internationellt hittills är onekligen Sadghuru Jaggi Vasudev. 

Sadhguru och Isha Foundation

Sadhguru är en indisk yogi, författare, humanist och mystiker som var med om vad han själv beskriver som en ”spirituell upplevelse” 1982. Tolv år senare upprättade han ett Yoga-center i Tamil Nadu och sedan dess har Sadhguru arbetat oavbrutet med att sprida yoga och välmående runt om i världen. Genom volontärorganisationen Isha Foundation vill han hjälpa människor hitta sin fulla potential. Och det gör han genom att lära ut yoga-processer som stärker människors fysiska, mentala och spirituella välmående.

Sadhgurs förmåga att prata om allt mellan himmel och jord har även gjort honom till gästtalare på bland annat Harvard, World Economic Forum och FN-kommissionen. Isha Foundation filmar dessutom alla tal och idag har mer än en miljard människor sett Sadhgurus Youtube-videos. 

För att ytterligare sprida yoga har Isha Foundation skapat en app med enklare yoga-och meditationsövningar som inte kräver någon introduktion eller förberedelse. I appen kan du även läsa artiklar, se videoklipp och hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna från Sadhguru och Isha Foundation.

Isha Foundation driver även flera sociala projekt. Genom Isha Outreach organiserar man volontärprojekt inom utbildning, hälsa och miljö. Hittills har Isha Foundation planterat miljontals träd och Rally for Rivers – ett projekt var syfte är att rädda Indiens floder från torka - har engagerat 162 miljoner människor och därmed blivit världens största ekologiska rörelse.

Isha Center i Tamil Nadu

Isha Foundation har center på flera håll i världen, men den största av dem är huvudcentret i Tamil Nadu. Och är du intresserad av yoga, eller känner att du vill jobba på ditt välmående, är det här en plats värd att besöka. 

Centret ligger vid bergsfoten av Velliangiri Mountains i Coimbatore. Du tar dig hit genom att hoppa på en direktbus i Coimbatore eller med taxi fån flygplatsen eller tågstationen.

Isha Yoga Center är plats där volontärer och bramacharis lever tillsammans. Härifrån håller kvalificerade lärare yoga-program i alla fyra grenar – kriya yoga, karma yoga, bhakti yoga och gnana yoga. 

På Isha Foundations hemsida kan du se vilka kurser som går att göra just nu. Vem som helst är välkommen att besöka centret, och du kan antingen komma som besökare eller för att göra volontärarbete. Om du vill checka in på något av Isha Foundations rum är det bäst att boka två veckor i förväg. Volontärarbetare sover i våningssängar i en stor sovsal.

Om du söker en spirituell upplevelse, eller känner att du vill fokusera på din mentala och fysiska hälsa, är Isha Yoga Center helt klart en plats du bör besöka på Indien-resan.