Pod-hotell snart vid en tågstation nära dig (som är i Indien)

Pod-hotell eller Kapselhotell
Indian Railway Catering and Tourism Corporation eller IRCTC är den indiska järnvägens organisation för hantering av mat och turism som nu ligger bakom planen att bygga podd-hotell vid flera av landets större tågstationer.

Vad är ett Pod- eller kapselhotell?

Pod-hotellen är kanske mest kända från de tätt befolkade delarna av Japan och är som en liten cylinder, tub eller kista med en dörr på gaveln. Inne i boxen finns en madrass och olika typer av bekvämligheter. Lägger man ihop ett större antal boxar har man ett pod-hotell. Det första pod-hotellet byggdes i Osaka och öppnade 1979.

Var kommer hotellen placeras?

Det första pod-hotellet kommer byggas på en yta av 370 kvadratmeter i anslutning till centralstationen i Mumbai. Blir försöket lyckat kommer fler pod-hotell byggas i närheten av andra livligt trafikerade stationer.

Vad får jag för mina surt förvärvade slantar?

För att göra din vistelse i pod-hotellet mindre klaustrofobisk och för att du ska känna dig bekväm under din vistelse, som normalt uppskattas till 7-8 timmar har man tänkt sig följande. Själva podden ska vara 152 cm bred och 213 cm djup. Inne i kapseln kommer du ha tillgång till wifi och kunna ladda dina mobila enheter via usb-uttag eller vanligt eluttag. Eftersom alla poddar kommer vara försedda med luftkonditionering kommer du kunna ställa temperaturen själv. Du kommer även kunna ställa in belysningen till en behaglig nivå. Underhållning kommer finnas i form av TV och säkerhet i form av ett låsbart skåp. Så, det låter som att det bara är att krypa in och ha en bra vila innan nästa tåg.

Det låter bra till dess att andra behov kommer smygande...

Skulle du behöva uppsöka toalett eller känner dig hungrig ska det finnas olika faciliteter vid pod-hotellet. Toaletter, ombytesrum, duschytor och ett litet fik är med i planerna.

Hur mycket kommer det kosta att bo i pod-hotell?

Priset är inte officiellt än men IRCTC har lovat att det kommer bli billigare än de olika alternativ som erbjuds av dem idag och betydligt billigare än ett hotellrum .

Länkar:

http://www.irctc.co.in/

Bilden föreställer ett pod-hotell i Tokyo och används här enbart som illustration. Bilden är namnlös och uppladdad på Wikipedia under Creative Commons 4.0