Sex heliga platser du inte bör missa när du besöker Delhi

Indiens huvudstad, Delhi, är en av planetens häftigaste städer och här kan man se och uppleva allt från modern arkitektur till antika sevärdheter, äta allt från billig gatu-mat till lyxiga rätter på femstjärniga hotell, shoppa på dammiga gatu-basarer eller luftkonditionerade lyxiga butikskomplex. Visst har Delhi stundtals stora problem med luftföroreningar men låt dig inte skrämmas för ett kortare besök. 

Idag ger vi dig SEX religiösa platser du måste besöka i Delhi!

1. Swaminarayan Akshardam

Swaminarayan Akshardam (bild från templets hemsida)

Vad får man om man korsar ett heligt hinduiskt tempel med en nöjespark? Man får Swaminarayan Akshardam! Ett otroligt överdådigt tempel i vit marmor beläget bland vackra parker, dammar och ett religiöst informativt nöjesfält!

Med en höjd på nära 50 meter och en bredd och längd på ungefär 100 meter är det lätt att imponeras av huvudbyggnaden.  Till skillnad mot andra tempel är Darshan här (att se och besöka gudabilderna) bara början på ditt äventyr. Filmen om Swaminarayans sjuåriga vandring ger en bra bakgrund till följarna av den här hinduiska grenen och visas på en enormt stor krökt skärm. Du får hörlurar som kan ställas in på ett flertal språk för att hänga med i historian. 

Indiens historia är lång och brokig men blir intressant och klarare av att ta båtturen genom svala grottliknande system. I olika rum visas utställningar om olika delar av Indiens historia. Är du kvar vid solnedgången visas också en sound and light show vid musikfontänen. För att besöka de olika sevärdheterna runt templet måste du betala för biljetter. Kamera får inte tas med in på området.

Den svulstiga storartade och fantastiskt roliga men informationsrika religiösa nöjesparken gör att Swaminarayan Akshardam koras till förstaplatsen på vår lista.

2. Gurdwara Bangla Sahib

Bangla Sahib

Bangla Sahib är den största Gurdwaran i Delhi. En Gurdwara är sikhernas motsvarighet till tempel. Den absolut viktigaste Gurdwaran i världen finns i Amritsar, men den i Delhi är en fantastisk plats att besöka.

Med täckta huvuden och axlar och utan skor och strumpor är det dags att vada genom ett vattenbad för att fötterna ska bli rena. När vi sedan stiger genom det imponerande valvet och ut på det vita, svala, marmorgolvet möts vi av den imponerande byggnaden med guldkupolen. Väl inne i gurdwaran får vi inte längre använda kamerorna men insidan är än mer förgylld än utsidan.

Det mest imponerande är dock köket som serverar gratis mat till tiotusentals besökare varje dag. Kommer du lagom till frukost, lunch eller middag är du välkommen att sätta dig på golvet och äta. Maten är fantastiskt god och nylagad. Kamera är tillåten på utsidan men får inte användas inne i templet. Tips! Det finns ett utmärkt besökscenter vid komplexet där man kan få utförlig information om templet och Sikhism på engelska. Om så önskas kan man också få gratis guidning.

Den fantastiska gästfriheten, lugnet och goda maten gör att Bangla Sahib bubblar upp som tvåa på vår lista.

3. Hazrat Nizamuddin Aulia Dargah

Aulia Dargah

Hazrat Nizamuddin Aulia Dargah är en heliga plats för de muslimska sufisterna och väl inne i på helgedomens gårdsplan kan man avnjuta sufimusik, eller qawwali, som den heter.

Hit kommer folk från alla religioner för att ta del av spiritualismen och lyssna till gawalli-musiken. 

För att ta sig in i helgedomen går du genom smala små labyrintliknande gångar kantade av försäljare. Närmre helgedomen säljs enbart blommor och andra offergåvor. Du behöver inte köpa några blommor men om du vill förvara dina skor (de får inte tas med in) på en säker plats ingår skovakt när man köper en offergåva. Du kan annars placera skorna på offentliga platser längre ut, utan kostnad eller krav på köp.

Att komma hit och lyssna till Gawwali-musiken, prata filosofi eller bara njuta av den speciella atmosfären gör att Hazrat Nizamuddin Aulia Dargah placerar sig på plats tre.

4. Tibetanska Buddhist-tempel i Aruna Nagar

Tibetanska flyktingkolonin i Delhi

I stadsdelen Aruna Nagar i Delhi hittar man en av Indiens alla tibetanska flyktingkolonier. Det som gör den här så speciell är att det nästan känns som man blir förflyttad från Indien till Tibet så fort man stiger in genom kolonins portar. Här inne finner man allt från tibetanska butiker och restauranger (massor av fantastisk gatumat och billiga bra restauranger) till spännande och vackra tempel med böneflaggor och bönehjul. Till Aruna Nagar tar man sig för att spendera en halv dag eller mer, det finns så mycket at se och göra.

Att Aruna Nagar placeras som nummer fyra motiverar vi med att vi här får en levande helhetsupplevelse av den tibetanska buddhismen. 

5. Sri Sri Radha Parthasarathi Mandir

ISCKON i New Delhi (Foto: Mats Larsson)

Runt om i världen kan man då och då helt plötsligt se en procession glädjefyllda människor dansande och sjungande ”Hare hare hare Krishna hare Rama” ned för en gata. Dessa personer är troligtvis anhängare av det som tidigare kallades Hare Krishna-rörelsen men som idag heter International Society for Krishna Consciousness, ISKCON. I Delhi heter ISKCON-templet Sri Sri Radha Parthasarathi Mandir och byggdes så sent som på nittiotalet. Rörelsens huvudtempel ligger Krishnas födelsestad, Mathura.

Det som gör Sri Sri Radha Parthasarathi Mandir så sevärt är det enormt stora tempelkomplexet och den speciella energi som utstrålas av templets besökare. 

Vi har alla sett Hare-Krishna-rörelsens sånger och danser ute i världen men här får vi uppleva tron i ett storslaget tempelkomplex, det är anledningen varför Sri Sri Radha Parthasarathi Mandir kvalar in på plats fem i vår lista.

6. Jama Masjid

Jama Masjid i Old Delhi

I Old Delhi hittar vi förutom det imponerande röda fortet också en imponerande stor moské, Jama Masjid eller fredagsmoskén. Moskén lät uppföras av mogulärskaren Shah Jahan som påbörjade flytten av sin huvudstad till Delhi. Innan han blev klar blev han satt i husarrest av sin som Aurangzeb. Jama Masjid är Delhis huvudmoské och på dess gårdsplan kan inte mindre än 25000 troende be på en och samma gång. 

Runt om gårdsplanen finns flera reliker, bland annat en mycket gammal koran skriven på hjortskinn. 

Från Jama Masjid får du en fantastisk utsikt över omkringliggande Old Delhi. Vill du få ännu bättre utsikt klättrar du upp i en av minareterna. Biljett för detta säljs inne på området.

Det är gratis att besöka Jama Masjid, men om du vill ta med dig kamera måste du betala 300 rupies. Skorna lämnas givetvis utanför och du förväntas lämna dricks till personen som vaktar skorna. Kvinnor som inte bär traditionella indiska kläder måste låna en särk som täcker hela kroppen. Detta är gratis men vid återlämnandet förväntas dricks.

Indiens största moské, storslagen arkitektur och utsikt över hela Old Delhi kompenserar för den ibland lite kaotiska stämningen när du ska in i moskén. Jama Masjid är en helig plats man bara måste besöka och hamnar därför på plats sex i vår lista.

Bonustipset

Lotus-templet i södra Delhi

Lotustemplet i södra Delhi är väldigt sevärt från utsidan och är värt ett besök. Lotustemplet är Bahá'ís tillbedjans hus i Delhi och lockar drygt 12000 besökare varje dag. Det är inte lika spännande och intressant som de heliga platserna ovan och får därför bara en bonusplats i listan.

Det finns tusentals mer eller mindre intressanta heliga platser i Delhi och detta är bara ett litet urval på några av våra favoriter. Vilken favorit har du?

Läs mer!

Du kan läsa mer om många av monumenten i vår guide till Delhi!

Hitta resan till Delhi

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Delhi och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg