Studera på distans från Indien

Om du har kommit in på en distanskurs eller ett program som är CSN-berättigat kan du välja att studera från Indien. Det är något som många drömmer om, för CSN-lånet räcker långt i Indien samtidigt som man kan upptäcka landet när man inte studerar. Här ger vi tips om hur du kan ta med dig CSN-lånet och plugga på distans.

Studera på distans från Indien

Det första du måste göra är givetvis att hitta en lämplig kurs eller ett program där all undervisning sker på distans. Tänk på att det förmodligen är bättre att kursen inte har några träffar, även om du såklart kan åka hem till Sverige om det bara krävs en träff per termin. 

Studera något du har nytta av

Även om du vill studera på distans är det viktigt att du studerar något du verkligen vill lära dig. CSN-lån måste betalas tillbaka och därför ska du inte ta det i onödan eller bara för att du vill resa. Fundera istället på om du kan kombinera studier du verkligen vill göra med din Indienresa.

Var realistisk med din tid

Många tänker att de ska studera på distans samtidigt som de sitter på stranden eller en solig terrass och upplever den indiska kulturen. Sanningen är att du måste prioritera dina studier och din upplevelse kommer i andra hand. Studerar du på heltid måste du kanske sitta och studera flera timmar om dagen och sightseeing, strandhäng samt andra upplevelser kan bara ske på ledig tid. Du tar med dig en vardag till Indien och kommer ha ansvar som resenärer på en vanlig semester inte har. 

Ha en back-up

Indien är billigt och har du fullt CSN-lån bör du klara de flesta kostnader. Måste du flyga hem till Sverige eller gå till läkaren för större problem kan det dock bli tight. Ha därför en ekonomisk back-up som till exempel sparpengar eller ett kreditkort med dig. Måste du ta ett extra lån utöver CSN för att klara oförutsedda kostnader kan du göra det på distans genom sidor som axofinans.se/privatlån och betala tillbaka det över tid. Planera in att något kommer gå fel när du gör din ekonomiska plan innan resan.

Bra internet är ett måste

Studier på distans kräver bra internet och att det finns är inte alltid en självklarhet i Indien. Det kan begränsa var du kan befinna dig i landet, speciellt under veckor då studierna kräver mycket närvaro. Det kan vara smart att ha en bas någonstans där det finns internet och sedan göra kortare turer därifrån. Alternativt att du reser runt landet när du har mer långsamma studieveckor.

Försäkring är ett måste

En bra reseförsäkring är ett måste om du ska till Indien och den ska omfatta kostnader för läkarbesök samt sjukhusvistelser. Eftersom du studerar på distans måste du ha med dig datorn och den måste också försäkras. Tänk på att alla försäkringar inte täcker datorer, kameror och andra ägodelar så håll koll på det innan du åker.