Indisk musik - en fascinerande resa från klassisk musik till Bollywood

Indisk musik - en fascinerande resa från klassisk musik till Bollywood

Indisk musik är en fascinerande konstform som har en rik historia och ett stort inflytande över Indiens kultur och samhälle. Genom århundradena har musiken utvecklats och förändrats, men behållit sin unika charm och djupgående betydelse. I denna artikel kommer vi att utforska olika genrer och stilar inom indisk musik, från den traditionella klassiska musiken till den dynamiska världen av bollywood och populärmusik. Vi kommer också att diskutera förändringar i musiken efter att filmcensuren ändrades, och hur det har påverkat den indiska musikindustrin.

Den klassiska musikens förtrollande värld

Indisk klassisk musik har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka enormt länge. Inom den klassiska musiken finns det två huvudgrenar: hindustani och karnatisk. Hindustani musik är mest framträdande i norra Indien, medan karnatisk musik har sitt ursprung i södra Indien. Båda grenarna har sina egna unika särdrag och uttrycksformer och en stor del av den har utvecklats frän de gamla hinduiska texterna, Vedorna, som innehåller riktlinjer för musikframförande och sång.

Raga & Tala

Den klassiska musiken bygger på ett system av raga och tala. Ragas är melodiska mönster som skapar en specifik stämning och känsla. Tala är rytmiska cykler som ger struktur åt musiken. Inom den klassiska musiken finns det olika sångstilar och instrument som används för att utforska och framföra raga och tala på bästa sätt. Några av de mest kända instrumenten inkluderar sitar, tabla, sarod och bansuri.

Hindustanimusikens långväga influenser

Hindustani-musik har influerats av persiska, arabiska, turkiska och centralasiatiska musikkulturer, särskilt efter de muslimska invasionerna av Indien från 1100-talet och framåt. Hindustani-musik har också anpassat sig till de regionala språken, dialekterna och poetiska formerna i norra Indien.

Två huvudformer av hindustanimusik

Hindustani musik består av två huvudformer: Dhrupad och Khayal. Dhrupad är den äldsta och mest strikta formen av hindustani-musik, som betonar renhet, disciplin och andlighet. Khayal är en senare och mer flexibel form av hindustani-musik, som betonar kreativitet, improvisation och uttrycksfullhet.

Musik av: Ravi Shankar

Klassiskt Karnatisk musik mer indiskt traditionell

Karnatisk musik har bevarat den ursprungliga indiska traditionen mer än hindustani-musiken, och har inte påverkats lika mycket av utländska influenser. Karnatisk musik har också följt den sanskritbaserade litteraturen och filosofin i södra Indien. Karnatisk musik består av tre huvudformer: Kriti, Varnam och Padam. Kriti är den mest populära och prestigefyllda formen av karnatisk musik, som består av en komposition med tre delar: pallavi (refräng), anupallavi (andra vers) och charanam (slutvers). Varnam är en form av karnatisk musik som används för att träna sångare och instrumentalister i de tekniska aspekterna av raga och tala. Padam är en form av karnatisk musik som används för att framföra kärleks- eller andaktslyrik.

 

Musik av: M. S. Subbulakshmi: En karnatisk musiksångerska och mottagare av Bharat Ratna, Indiens högsta civila utmärkelse.

Resan genom folkmusikens landskap

Folkmusiken i Indien är en levande och mångfasetterad tradition som varierar från region till region. Varje del av landet har sina egna unika musikformer och stilar som speglar lokal kultur, historia och traditioner. Det finns en mångfald av folkmusikgenrer, inklusive bhangra, ghazal, qawwali, lavani, dandiya och många fler.

Folkmusiken i Indien används ofta för att fira högtider, berätta historier och förmedla känslor. Den spelar en viktig roll i att bevara den muntliga historien och kulturella arvet hos olika samhällen och regioner. Instrument som används inom folkmusiken inkluderar harmonium, dholak, sarangi, ektara och många fler. Dans och sång är också viktiga element i folkmusikframträdanden, där artister och dansare bjuder in publiken att delta i glädjen och rytmen.

Musik av: Harbhajan Mann: En framstående bhangra- och punjabi-folkmusiksångare och skådespelare.

Musik av: Manganiyar Seduction: En musikalisk teaterupplevelse som utforskar den rika musiktraditionen hos Rajasthan's Manganiyar-folk.

Modern indisk musik

Förutom klassisk indisk musik har Indien också en rik modern musikscen som omfattar allt från pop och rock till elektronisk dansmusik (EDM). En av de mest populära formerna av modern indisk musik är Bollywood-låtar, som är ljudspåren till filmer från den indiska filmindustrin, även känd som Bollywood. Bollywood-låtar kombinerar ofta indiska och västerländska musikstilar och innehåller ofta sångtexter på hindi eller engelska. Bollywood-musik har fått global popularitet på senare år tack vare sociala medier och digitala plattformar.

Bollywood och popmusikens uppgång

Bollywoodmusik, som är ljudspåret till den indiska filmindustrin, har blivit en global sensation. Det är en spännande fusion av olika musikaliska stilar och genrer, från klassisk musik till folkmusik och västerländsk musik. Bollywoodmusiken är känd för sina fängslande melodier, dansnummer och känslomässiga sångtexter.

En av tidernas mest populära Bollywood-sånger!

Popmusik har också fått en stark position inom den indiska musikscenen. Ungdomar i Indien har omfamnat populärmusiken och den har blivit en viktig del av den moderna indiska kulturen. Popartister experimenterar med olika musikaliska stilar och skapar en fusion av traditionella indiska influenser och västerländsk musik. Den moderna tekniken och sociala medier har också spelat en avgörande roll i att sprida och popularisera indisk popmusik.

Modernare Bollywood

Musik från andra indiska filmindustrier

Utöver Bollywood finns det flera regionala filmindustrier i Indien som producerar filmer på olika språk och har sina egna musiktraditioner. Här är några exempel på regionala filmskolor och musikscener i Indien:

Tamilsk filmindustri (Kollywood)

Den tamilsktalande filmindustrin i södra Indien är en av de mest framstående regionala filmindustrierna. Musik spelar en central roll i tamilsk film, och det finns många framstående musikregissörer och sångare inom Kollywood. A.R. Rahman, en av Indiens mest framstående musikkompositörer, har komponerat musiken till många framstående tamilska filmer.

Telugufilmindustri (Tollywood)

Tollywood, den telugutalande filmindustrin, är en annan betydande regional filmindustri i södra Indien. Musiken inom telugufilmer har sin egen unika stil och tradition. Kända musikregissörer som M.M. Keeravani och Devi Sri Prasad har bidragit till att forma musikscenen inom Tollywood.

Punjabi filmindustri (Pollywood)

Punjabi-filmindustrin, även känd som Pollywood, är den regionala filmindustrin som producerar filmer på punjabi. Inom Pollywood har det utvecklats en levande musikscen med populära låtar och artister. Musiker som Diljit Dosanjh och Amrinder Gill har blivit framstående namn inom både film och musik i Punjab.

Förändrade censurlagar ledde till hårdare musik med grövre språk

Filmcensurens historia i Indien har haft en betydande inverkan på musiken. Tidigare var det stränga regler och restriktioner som gällde innehållet i låttexter och musikvideor. Men efter att filmcensuren ändrades och tillät grövre språk och mer kontroversiella teman i låttexterna, har musiken genomgått förändringar. Vissa låttexter har blivit mer vulgära eller kontroversiella, vilket har genererat både kritik och beröm från olika håll. Vissa menar att den nya vågen av texter har lett till förlusten av den poetiska och kulturella integriteten inom den indiska musiken. Samtidigt har andra sett det som en kreativ utveckling och anpassning till moderna influenser och smaker. Balansen mellan konstnärlig frihet, kommersiella intressen och kulturell integritet fortsätter att vara en fråga som diskuteras inom den indiska musikindustrin.

Några exempel på bollywood-musik

- Arijit Singh: En populär sångare inom bollywoodmusik och känd för sina känslosamma ballader.       
- Neha Kakkar: En framstående kvinnlig sångerska inom bollywood och en populär röst inom popmusik.       
- Shankar-Ehsaan-Loy: En berömd musiktrio som har komponerat musik till många framstående bollywoodfilmer.

Fristående musikscener

Förutom klassisk music och indiens livliga filmindustri har en fristående musikindustri vuxit fram på senaste åren och idag har landet också en stark marknad för indie-musik.

Popmusik

Popmusik är en populär sådan genre i Indien, med artister som Arijit Singh, Neha Kakkar och Armaan Malik som leder laddningen. Popmusik i Indien har influenser från både västerländsk och indisk musik, och dess texter är oftast på hindi eller engelska. Popmusik i Indien har också fått global uppmärksamhet tack vare artister som AR Rahman, som har vunnit flera internationella priser för sin musik.

Musik av: Priya Ragu

Rockmusik

Rockmusik har också en stark följande i Indien, särskilt bland ungdomar. Indiska rockband som Parikrama, Indian Ocean och Euphoria har blivit mycket populära under de senaste åren och har framträtt vid flera internationella musikfestivaler. Indisk rockmusik kombinerar ofta västerländska musikstilar med indiska instrument och traditionella rytmer.

Musik av: Raghu Dixit

Musik av: Prateek Kuhad

Dessa exempel ger en inblick i den mångfaldiga och dynamiska musikscenen i Indien, där olika filmskolor och fristående musiker bidrar till att forma och berika landets musikaliska landskap.

Hur den indiska musiken influerat den västerländska musiken

Indisk musik har haft en stor påverkan på västerländsk musik och har inspirerat många framstående musiker och band. Här är några exempel på hur indisk musik har påverkat västerländsk musik:

 • The Beatles

  The Beatles var en av de första västerländska grupperna som integrerade indisk musik i sin musik. George Harrison, som var gitarrist i bandet, var särskilt fascinerad av indisk musik och studerade sitar under en tid i Indien. Detta inspirerade honom att inkludera indiska musikinstrument och tekniker i flera av bandets låtar, som "Norwegian Wood" och "Within You Without You."

  The Beatles, Within You Without You

 • Led Zeppelin

  Led Zeppelin var ett annat band som influerades av indisk musik. Gitarristen Jimmy Page var särskilt intresserad av indisk musik och använde sig av en gitarr som var inspirerad av sitar i låten "Kashmir". Låten har en tydlig indisk musikinspiration och har blivit en av gruppens mest kända låtar.

  Led Zeppelin, Kashmir

 • Björk

  Den isländska sångerskan Björk har också influerats av indisk musik och har integrerat indiska musikinstrument och rytmiska mönster i flera av sina låtar, som "Jóga" och "Bachelorette". Hon har också samarbetat med indiska musiker som Talvin Singh och Anoushka Shankar.

  Björk, Big Time Sensuality

 • Peter Gabriel

  Den brittiska sångaren Peter Gabriel har också haft en fascination för indisk musik och har integrerat den i flera av sina låtar och album. Han har också samarbetat med flera indiska musiker, som L. Shankar och Nusrat Fateh Ali Khan.

  Peter Gabriel (med Nusrat Fateh Ali Khan), Siggnal to Noise

 • John McLaughlin

  Gitarristen John McLaughlin är också känd för att ha influerats av indisk musik. Han har samarbetat med flera indiska musiker, som Zakir Hussain och Hariprasad Chaurasia, och har integrerat indiska musikinstrument och tekniker i sin musik.

  John McLaughlin & Shakti, Joy.

Dessa är bara några exempel på hur indisk musik har influerat västerländsk musik. Indisk musik fortsätter att inspirera och influera musiker över hela världen och kommer troligen att fortsätta göra det i framtiden.

Slutligen

Indisk musik är en rik och mångsidig genre som har en lång och fascinerande historia. Från den traditionella klassiska musiken till modern pop och rock har Indien producerat en mängd olika musikstilar som har fått en global publik. Indisk musik fortsätter att utvecklas och anpassa sig till nya musiktrender och teknologier, och det finns ingen tvekan om att det kommer att fortsätta att influera och inspirera musiker över hela världen.