May you be the mother of a hundred sons – a journey among the women of India

Bokfakta
Språk: 
Engelska
Genre: 
Resor
Genre: 
Samhälle & politik
Författare: 
Elisabeth Bumiller
Förlag: 
Ballantine Books
Bumiller, journalist på The Washington Post, reste under fyra år i slutet på 80-talet runt i Indien och sammanställde sina upplevelser och erfarenheter i boken May you the mother of a hundred sons. Boken blev starkt kritiserad i indisk media eftersom dess bild av villkoren för många indiska kvinnor var allt annat än positiv. Kritikerna menade att Bumiller var nedlåtande inte bara mot kvinnor generellt, utan mot indisk kultur som helhet.

Hon tar i boken upp frågor så som hemgift, arrangerade äktenskap, förekomsten av sati (änkebränning) och varför man hellre vill ha söner än döttrar så mycket att man väljer att abortera flickfoster. Vidare tar Bumiller också upp paradoxen att även om kvinnors roll i samhället är mycket ojämnställd så dyrkas kvinnliga gudar som några av de mäktigaste. Fokus i boken ligger på medelkvinnan i Indien (outbildade kvinnor på landsbygden) men Elisabeth Bumiller diskuterar också storstädernas universitetsutbildade medelklasskvinnor och deras villkor.

På flera ställen i boken återkommer Elisabeth Bumiller till problemet med hemgift, dowry, som hon anser vara en av grundpelarna för problematiken både med de könsselektiva aborterna samt det som kallas bride burning, morden på de unga brudar som inte tar med sig tillräckligt stor hemgift in i äktenskapet.

Även om författaren ibland överväldigas av vad hon ser och får höra i sina intervjuer är boken en intressant läsning för alla som är intresserade av kvinnors villkor i Indien.

Boken finns att köpa på Bokus.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu