Möt Buddha

Bokfakta
Författare
Kärsti Stiege
Förlag
Stiege/Zachrisson production
Språk
Svenska
Genre
Filosofi & religion
Fotoböcker
Vackra bilder och Buddhistisk visdom
En god insida måste inte alltid föregås av en vacker utsida, men när jag har läst Möt Buddha ser jag att allt finns med; både inre och yttre skönhet. Det är med vackra och visa ord som dessa 144 verser ur Dhammapada (som består av 423 verser) har skrivits.

”Möt Buddha” är en tunn men tung, i bemärkelsen tankeväckande, liten bok; verserna är fritt tolkade av Kärsti Stiege och kommer ursprungligen från Rune Johanssons ”Dhammapada- buddhistiska aforismer”.
     Jag känner att det är med stor svårighet som jag sitter här för att recensera boken. Hur ska jag kunna recensera 144 verser fulla av visdomsord? Jag kan känna att det jag läst är huvudet på spiken, att om värdens alla människor följde dessa riktlinjer så skulle allt se annorlunda ut. Till det bättre såklart.
     Buddhismens historia berättas, Den åttafaldiga vägen likaså; Buddhas etiska råd om hur vi ska bli befriade från lidandet och uppnå frigörelsen:

Rätt förståelse
Rätt sinnelag
Rätt tal
Rätt handlande
Rätt levnadssätt
Rätt strävan
Rätt medvetande
Rätt koncentration

Här handlar inte ”rätt” om motsatsen till ”fel” utan snarare ”sann” eller ”äkta”.
     Något jag med lätthet kan beskriva är hur boken är skriven, med ett lätt och luftigt språk, inga svåra beskrivningar av sådant som borde vara självklarheter. Det är som att läsa direkt ur själen; en stor känsla fyller mig, det är både tomhet och fyllnad på en och samma gång. Jag förstår inte att det ska vara så svårt när allt är glasklart! Till allt detta kommer en vacker bild på versens motsatta sida; något att vila ögonen på medan orden sjunker in…
     Verserna är korta, kärnfullt uttryckta där varje mening har en stor betydelse och ju mer jag läser desto närmre sanningen inser jag att jag skulle komma om jag hängav mig, det känns ju så rätt.
     De här verserna borde ligga till grund för människans lärande, det borde vara det första vi läser; och att några verser är så enkla att läsa som i ”Möt Buddha” är helt fantastiskt.

”Bättre ett enda meningsfullt ord
som ger sinnesro,
än tusen ord utan mening.

Bättre en enda vers
som ger sinnesro,
än tusen verser utan mening.

Bättre är att besegra sig själv,
än att vinna
över tusen gånger tusen man i strid.

Man kan leva i hundra år
utan insikt och utan självkontroll.
Bättre är att leva en enda dag
i insikt och meditation.”

Tusental, Möt Buddha, Kärsti Stiege

/Yvette